Cappellini z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią zachwyci wszystkich miłośników włoskich makaronów. Do przygotowania tego przepisu przyda Ci się patelnia z nieprzywierającą powłoką. Dzięki niej w łatwy sposób wydobędziesz smak i aromat warzyw oraz ziół.
Co jest potrzebne do przygotowania cappellini z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią?
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 600 g pomidorów
- 1/3 szklanki świeżej bazylii
- Świeżo mielony pieprz
- Sól
- 500 g makaronu cappellini (ewentualnie spaghetti)
Jak przygotować cappelini z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią?
Poszatkuj świeże liście bazylii. Czosnek pokrój na plasterki, a pomidory w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj do niej czosnek i smaż na średnim ogniu do momentu, gdy się zarumieni. Zmniejsz ogień i dodaj pokrojone pomidory, bazylię, sól oraz pieprz. Gotuj przez ok. 5 minut.
Do rondla albo garnka wlej wodę, dodaj szczyptę soli i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj makaron cappellini i gotuj przez ok. 8 minut (warto sprawdzić czas gotowania na opakowaniu). Makaron cappellini podawaj z aromatycznym sosem pomidorowym.
Czym jest makaron Cappellini?
Cappellini to podłużny, cienki makaron o szerokości poniżej 1 mm. Swoim wyglądem przypomina spaghetti, jednak jest cieńszy, w związku z czym doskonale wchłania wszystkie smaki i idealnie nadaje się do różnego typu sosów.
Czy makaron Cappellini używa się wyłącznie we włoskiej kuchni?
Nie! Co ciekawe, makaron Cappellini używa się również do dań zainspirowanych kuchnią azjatycką. Doskonale pasuje do różnego rodzaju delikatnych zup i sosów z dodatkiem owoców morza oraz warzyw.
Dlaczego warto używać świeżo mielonego pieprzu?
Świeżo mielony pieprz ma więcej smaku i aromatu, dlatego warto to właśnie jego dodawać do dań. Aby wygodnie go zmielić, warto użyć odpowiednich akcesoriów kuchennych.