Chorizo z fasolą oraz pieczonymi ziemniakami pozwoli Ci się przenieść do słonecznej Hiszpanii. To danie stworzone na bazie tradycyjnej kiełbasy z tego kraju zachwyci smakiem tych, którzy preferują nieco bardziej pikantne przepisy. Do stworzenia dania bez wątpienia przyda Ci się wygodna patelnia.
Co jest potrzebne na chorizo z fasolą oraz pieczonymi ziemniakami?
- 200 g kiełbasy chorizo
- 150 g fasoli czerwonej z puszki
- 400 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 papryczka chilli
- 250 ml rosołu wołowego
- 150 g pomidorów z puszki
- 3 gałązki świeżej pietruszki
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Jak przygotować chorizo z fasolą oraz pieczonymi ziemniakami?
Odcedź czerwoną fasolę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Paprykę oraz papryczki chilli umyj pod bieżącą wodą. Następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Chorizo pokrój w plasterki.
Na dużej głębokiej patelni np. MONOLIT o średnicy 28 cm rozgrzej olej słonecznikowy i podsmaż papryczkę chilli, cebulę, czosnek, chorizo oraz tymianek. Smaż całość do czasu, aż cebula zmięknie. Następnie wlej na patelnię rosół wołowy, dodaj pomidory z puszki i fasolę. Dopraw całość do smaku solą i dobrze wymieszaj – do mieszania doskonale sprawdzą się akcesoria NATUR.
Przykryj danie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na ćwiartki, a następnie dodaj je wraz z czerwoną papryką na patelnię. Gotuj wszystko przez kolejne 30 minut.
Poszatkuj świeżą natkę pietruszki za pomocą tasaka NATUR. Pod koniec gotowania dopraw danie pietruszką, solą i pieprzem.
Chorizo z fasolą oraz pieczonymi ziemniakami podawaj na ciepło.
Czym jest chorizo?
Chorizo to tak naprawdę nie jeden, a wiele przepisów na hiszpańskie kiełbasy, które mogą mieć naprawdę najróżniejsze smaki. Zwykle wyróżnia ją charakterystyczny zapach oraz dodatek przyprawy: wędzonej słodkiej papryki pimienton. Niektóre kiełbasy są długo dojrzewające i spożywa się je na surowo, inne należy ugotować, a jeszcze inne stosuje się jako wędlinę codzienną do kanapek.
Z jakiego mięsa robi się kiełbasę chorizo?
Chorizo wykonuje się przede wszystkim z wieprzowiny. Na smak kiełbasy może mieć wpływ wykorzystany gatunek. Czasem wykorzystuje się również wołowinę.
Czy pomidory z puszki można zastąpić świeżymi?
Tak, jeśli masz pod ręką dobre, świeże pomidory, możesz użyć właśnie ich. Wcześniej jednak warto usunąć z nich skórkę i nieco je rozgotować. Prawdopodobnie będą one nieco lepsze w smaku, niż te z puszki. Zwłaszcza jeśli wybierzesz swój ulubiony rodzaj.