Ciasteczka owsiane są świetne jako dodatek do śniadania. Można je też zabrać ze sobą do szkoły czy pracy jako zdrowszą przekąskę. Do ich przygotowania sprawdzi się rondelek lub niewielki garnek. Nie zapomnij również o papierze do pieczenia!
Co jest potrzebne do przygotowania ciasteczek owsianych?
- Pół szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki zmielonych płatków migdałów
- 70 g mieszanki drobnych rodzynek i suszonej żurawiny
- 40 g zmielonych orzeszków ziemnych i orzechów włoskich
- 1 szklanka płatków owsianych
- Pół szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki miodu
- 150 g masła
Jak zrobić ciasteczka owsiane?
W misce wymieszaj ze sobą mąkę, migdały, rodzynki, żurawinę, orzechy, płatki owsiane oraz wiórki kokosowe.
W rondelku rozpuść masło wraz z miodem, a następnie przelej jego zawartość do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 160°C.
Z przygotowanej wcześniej masy ulep ciasteczka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (staraj się zachować odstępy między nimi). Ciasteczka owsiane piecz przez 20 minut.
Czym są płatki owsiane?
Płatki owsiane powstają bezpośrednio z ziaren owsa. Te zgniata się, aż do uzyskania płaskiej struktury, typowej dla płatków. Nie dodaje się więc do nich żadnych ulepszaczy, cukru czy soli. Nim jednak je kupisz, sprawdź skład – niektórzy producenci mogą dodawać tzw. ulepszacze, które pogarszają jakość produktu.
Jakie dodatki można jeszcze dodać do ciasteczek owsianych?
Do ciasteczek owsianych można dodać dowolne dodatki, takie jak czekolada, różne orzechy, czy suszone owoce, np. banany, czy morwę. Dlatego możesz próbować modyfikować przepis tak, aby przygotować najbardziej smakujące Ci ciasteczka.
Czy miód można zamienić na cukier?
Jeśli nie posiadasz miodu, możesz zamienić go na cukier. Możesz postawić też na inny słodzik, np. syrop klonowy, syrop z agawy czy ksylitol.