Garnki emaliowane to jedne z bezpieczniejszych, klasycznych naczyń do gotowania. Od wielu lat są obecne w kuchniach, ciesząc się nieustającą popularnością. Ale czy garnki emaliowane są zdrowe? Jak z nich bezpiecznie korzystać? Poznaj wady i zalety emaliowanych garnków i ciesz się świadomym gotowaniem na co dzień!
Garnki emaliowane – czy zdrowe?
Od wielu lat, w kuchniach na całym świecie można znaleźć tradycyjne garnki z emalią. Czym są naczynia emaliowane? To nic innego jak klasyczne garnki pokryte specjalną szklaną powłoką. Garnki emaliowane są powszechnie uznawane za zdrowe i bezpieczne w użytkowaniu.
Naczynia emaliowane różnią się od siebie zarówno budową, materiałem, z jakiego są wykonane, a także designem. Emalia wykorzystywana do pokrycia naczyń kuchennych jest hipoalergiczna i bakteriostatyczna. Oznacza to, że idealnie sprawdzi się do przygotowywania posiłków dla dzieci i osób starszych, a także tych dbających o zdrowy tryb życia.
Szklista powłoka to swoiste zabezpieczenie zarówno przed korozją jak i przed przedostaniem się do przygotowywanego jedzenia drobnoustrojów, a także alergenów. Co ważne, garnki emaliowane nie zmieniają smaku potrawy, dając możliwość przygotowania dań pełnych głębi ich naturalnego smaku. Garnki emaliowane sprawdzą się zarówno w kuchni profesjonalnej jak i na co dzień w Twoim domu.
Garnki emaliowane, czyli tradycja w nowym wydaniu
Naczynia emaliowane towarzyszom w kuchni od lat. Ich charakterystyczny styl przywodzi na myśl stare piece kuchenne, tradycyjne jedzenie i zapach dzieciństwa. Jednak warto zauważyć, że emaliowane naczynia przeżywają obecnie swoisty renesans. Oczywiście współczesne technologie wykorzystywane w przemyśle sprawiają, że właściwości nowoczesnych emalii znacznie różnią się od tych, które można spotkać na powierzchni starych garnków. To właśnie z powodu tych niezwykłych właściwości powłoki, coraz większa ilość producentów decyduje się na wprowadzenie naczyń emaliowanych do swojej kolekcji, opierając wzornictwo na tradycyjnych i klasycznych naczyniach do gotowania.
Same garnki emaliowane mogą być wykonane z różnych materiałów jak na przykład stal nierdzewna czy żeliwo. Emalia chroni metalową powierzchnię garnka przed korozją i reakcjami chemicznymi, a także pozwala na łatwe utrzymanie naczynia w czystości. Warto jednak pamiętać, że emaliowane naczynia wymagają większej troski i uważności, bowiem łatwo można je uszkodzić np. uderzając nimi lub rysując je metalowymi przedmiotami.
Naczynia emaliowane – szkodliwość
Jak każdy artykuł i naczynia emaliowane, aby były w pełni bezpieczne dla zdrowia, powinny być w odpowiedni sposób użytkowane. Korzystanie z uszkodzonych garnków emaliowanych może mieć negatywne skutki dla organizmu. Niektóre związki chemiczne kryjące się pod powierzchnią emalii mogą być niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia, dlatego nie powinno się gotować w naczyniach, które uległy zniszczeniu czy zadrapaniu. Dlatego nim zabierzesz się za gotowanie warto sprawdzić, czy powierzchnia wewnątrz jest na pewno gładka. Jeśli występują na niej rysy lub większe uszkodzenia emalii warto zrezygnować z takiego produktu.
Emalia jest również czasem nakładana na garnki wykonane z aluminium, które może być niebezpieczne dla zdrowia, jeśli jest używane bezpośrednio, bez żadnej powłoki, zwłaszcza w bardzo wysokich temperaturach. Dlatego jeśli posiadasz emaliowany garnek z aluminium i uległ on uszkodzeniu nie używaj go więcej do gotowania potraw!
Stare, porysowane naczynia mogą być wspaniałą ozdobą lub zastąpić piękną donicę. Pamiętaj, że drugie życie rzeczy to prawdziwy ukłon dla środowiska naturalnego!
Jakie garnki emaliowane wybrać?
Garnki emaliowane to naczynia, które z pewnością warto mieć w swojej kuchni. Szybko i efektywnie przygotujesz w nich ulubione potrawy, a do tego będą prawdziwą dekoracją wnętrza! Są to także doskonałe garnki na indukcję. Wiele modeli może być z powodzeniem wykorzystywana na płycie indukcyjnej, dlatego sprawdzą się w niemalże każdej kuchni!
Garnki emaliowane NATUR IRON to nie tylko wysoka jakość wykonania, ale też niezwykły design, który sprawdzi się zarówno w kuchniach w stylu retro jak i nowoczesnych, loftowych przestrzeniach. Linia NATUR IRON została wykonana z odlewanego żeliwa i pokryta elegancką, ekologiczną białą emalią. Możesz postawić na zestawy garnków lub wybrać pojedyncze naczynia.
Zestaw 3 garnków emaliowanych NATUR IRON
NATUR IRON to linia niezwykłych naczyń emaliowanych, które powstały z inspiracji naturą. Zostały one wykonane ze stopu żelaza z węglem. Materiał ten jest ceniony przez wzgląd na swoją wyjątkową trwałość. Naczynia te doskonale trzymają ciepło, co pozwala na zaoszczędzenie energii.
Wysoki poziom twardości garnków sprawia, że nie ulegają one odkształceniom, a także są odporne nawet na bardzo wysokie temperatury.
Wyjątkowe pokrywy naczyń NATUR IRON są wyposażone w specjalne wypustki wspomagające cyrkulacje powietrza i pary wodnej, co w połączeniu z litą konstrukcją sprawia, że na jeszcze dłużej zachowują wewnątrz ciepło. Naczynia te z powodzeniem można czyścić w zmywarce. Warto jednak pamiętać, że częste mycie mechaniczne może doprowadzić do zmatowienia zewnętrznej powłoki emaliowanej.
W skład zestawu NATUR IRON wchodzą:
- brytfanna 5,5 l, śr. 31 cm (waga: 5,56 kg);
- garnek 3,0 l, śr. 21 cm (waga 3,21 kg);
- garnek 5,0 l, śr. 26 cm (waga 4,91 kg).
Jak gotować w garnkach emaliowanych?
Gotowanie w emaliowanych naczyniach nie wymaga specjalnego przygotowania. Warto jednak trzymać się pewnych zasad, które sprawią, że dania będą jeszcze lepsze, a naczynia bardziej długowieczne. Pamiętaj, aby przed użyciem upewnić się, że garnek nie ma żadnych uszkodzeń. Gotowanie w garnku, który posiada rysy lub ubytki emalii może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Warto także zadbać o odpowiednie akcesoria kuchenne. Najlepiej używać silikonowych narzędzi, korę będą łagodne dla powierzchni naczynia. Istotne również, aby nie narażać naczynia na gwałtowane zmiany temperatur. W niektórych sytuacjach może się to przyczynić do pękania emalii i zniszczenia naczynia.
Przed pierwszym użyciem warto dowiedzieć się, jakie są zalecenia poszczególnych producentów co do czyszczenia oraz ogólnej instrukcji obsługi naczyń emaliowanych.
Idealne garnki na prezent
Naczynia emaliowane to doskonały pomysł jak garnki na prezent. Są uniwersalne i wszechstronne, a także wyjątkowo estetyczne. Wśród nich znajdziesz zarówno garnki na kuchenkę gazową, garnki na kuchenkę elektryczną jak i te na indukcję. Ponadto zestawy garnków są zawsze w modzie i z pewnością znajdą zastosowanie w każdym domu. Jeśli szukasz oryginalnego i praktycznego prezentu to może być prawdziwy strzał w dziesiątkę, zwłaszcza jeśli obdarowywana osoba lubi eksperymentować w swojej kuchni! W ofercie marki Gerlach znajdziesz zarówno pełne komplety garnków jak i pojedyncze naczynia, które mogą uzupełnić potencjalne niedobory sprzętowe. Pamiętaj, że niektóre naczynia wymagają specjalnych akcesoriów kuchennych, które zapewnią bezpieczeństwo użytkowania. Postaw na wysokiej klasy silikonowe akcesoria do kuchni, które sprawdzą się zarówno w przypadku tradycyjnych naczyń jak i garnków emaliowanych.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Czy garnki granitowe są zdrowe?