Jakie naczynia do kuchni lepiej wybrać – garnki emaliowane czy ze stali nierdzewnej? Jakie są ich wady i zalety? Które komplety garnków najlepiej sprawdzą się w Twoim mieszkaniu? Dowiedz się, jak z nich korzystać!
Garnki emaliowane czy ze stali nierdzewnej? Poznaj różnice
Garnki emaliowane oraz te ze stali nierdzewnej różnią się trochę swoją konstrukcją. Te wykonane ze stali są stworzone ze stopu żelaza z węglem i innymi dodatkami. Na przykład, najczęściej wykorzystywany stop 18/10 zawiera 18% chromu oraz 10% niklu, co sprawia, że jest bardzo trwały i doskonale sprawdza się w kuchni. Taki materiał jest też stosunkowo odporny na korozje.
Z kolei naczynia emaliowane to zazwyczaj garnki aluminiowe lub garnki żeliwne (choć mogą być również stalowe), pokryte szklistą powłoką. Dzięki niej naczynia są bezpieczne i łatwiejsze w użytkowaniu. Aluminium może wchodzić w reakcje ze składnikami potraw, a żeliwo może rdzewieć, dlatego emalia bardzo ułatwia korzystanie z nich i często przedłuża ich żywotność. Jest to jednak dodatkowa warstwa, o którą trzeba należycie dbać.
Garnki ze stali nierdzewnej – wszechstronne w kuchni
Nie da się ukryć, że garnki ze stali nierdzewnej są przede wszystkim bardzo wszechstronne. Często można użytkować je na wielu typach kuchenek, nadają się do piekarnika i mogą być myte w zmywarce. Dzięki temu te garnki stanowią świetną podstawę wyposażenia kuchni. Ponadto na rynku możesz znaleźć wiele modeli, w tym takie, które mimo stosunkowo niskiej ceny charakteryzują się wysoką jakością i wygodą użytkowania. Dlatego wiele osób zastanawiając się nad tym, czy wybrać garnki emaliowane, czy ze stali nierdzewnej, wybiera te drugie.
Takie naczynia mogą przetrwać w kuchni przez wiele lat. Dlatego też w ich przypadku warto czasem postawić na te nieco droższe, ale z dodatkowymi funkcjonalnościami. Na przykład, dobrze sprawdzić się mogą garnki z systemem odcedzania, który ułatwi np. gotowanie makaronów, czy ziemniaków. Wybierając idealny model dla siebie zwróć też uwagę na to, czy naczynia posiadają stosunkowo grube ścianki oraz dno, a także na to, czy posiadają wewnętrzną miarkę.
Emaliowane garnki aluminiowe lub żeliwne – kiedy warto na nie postawić?
Z kolei emaliowane garnki aluminiowe bądź żeliwne doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie kompletu garnków ze stali nierdzewnej. Zwłaszcza te drugie świetnie nadają się do gotowania i zapiekania potraw, które wymagają długotrwałej ekspozycji na wysokie temperatury. Żeliwo dobrze utrzymuje ciepło na długi czas, dlatego wymagają one mniejszej mocy kuchenki.
Ponadto emalia jest stosunkowo śliska, przez co jest łatwa w czyszczeniu. Może też nadawać się do użytku w zmywarce, jednak każdorazowo należy sprawdzać, czy producent danego naczynia rekomenduje takie korzystanie z niego. Warto jednak pamiętać, że przy takim myciu może ona ulec zmatowieniu lub zarysowaniu.
Garnki emaliowane charakteryzują się również niepowtarzalnym designem, dlatego mogą być dobrym wyborem dla osób, którym szczególnie zależy na wyjątkowym wyglądzie kuchennego wnętrza.
Komplety garnków – jakie wybrać?
Komplety garnków na rynku są naprawdę różnorodne i to, który z nich warto wybrać, zależy tylko od Ciebie i Twoich potrzeb. Zwróć uwagę między innymi na:
- wielkość Twojego gospodarstwa domowego;
- typ posiadanej kuchenki;
- rodzaj kuchni, jaką przygotowujesz najczęściej;
- preferencje związane z wagą produktów;
- preferowany sposób czyszczenia i przechowywania garnków.
Dzięki temu dobierzesz zestaw, który nie tylko będzie zawierał odpowiednią ilość naczyń, ale również będzie wygodny w użytkowaniu na każdym polu. Każdy kucharz, czy to profesjonalista, czy amator, ma swoje własne preferencje, dlatego nie ma jednoznaczniej odpowiedzi na pytanie, który zestaw garnków będzie najlepszy.
Garnki na prezent – wybierz te wyjątkowe
Jeśli szukasz idealnych garnki na prezent dla bliskiej osoby, warto postawić na modele, które nie są zwyczajne. W takiej sytuacji bardzo dobrze mogą sprawdzić się naczynia do zadań specjalnych, takie jak emaliowana żeliwna brytfanna. Tego typu naczynie jest trwałe i wszechstronne, ponieważ można używać go zarówno do gotowania, jak i zapiekania, czy nawet marynowania mięs oraz innych potraw. Zwróć uwagę na garnki żeliwne z linii NATUR IRON, które doskonale sprawdzają się na prezenty na wiele okazji. Dobrze sprawdzić mogą się również garnki ze stali nierdzewnej z dodatkowymi funkcjonalnościami lub pokryte eleganckim lakierem, nadającym im unikatowego charakteru.
Garnki emaliowane czy ze stali nierdzewnej? A może i te, i te?
Każda przygotowywana potrawa wymaga dobrania indywidualnie odpowiedniego garnka. Dotyczy to zarówno jego wielkości, jak i właściwości. Posiadanie w kuchni naczyń wykonanych z wielu różnych materiałów pozwala na większą swobodę w trakcie gotowania. Oczywiście trudno mieć w swojej kolekcji każdy dostępny garnek przez wzgląd np. na ograniczenia związane z wielkością kuchni. Jednak dobrze jest mieć w swojej kolekcji przynajmniej kilka różnych garnków, np. po jednym naczyniu emaliowanym, z powłoką nieprzywierającą, czy też wykonanym z miedzi i innych materiałów. To pozwoli Ci na jeszcze większą swobodę w trakcie gotowania.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Garnki marmurowe czy granitowe? Na jakie się zdecydować? Podpowiadamy!
Garnki aluminiowe czy stalowe? Sprawdź jakie będą dla Ciebie odpowiednie!
Garnki emaliowane czy ceramiczne?
Garnek próżniowy czy szybkowar? Czym kierować się przy wyborze?