Jak wyposażyć kuchnie? Sprawdź, jakie naczynia będą dla Ciebie najlepsze – garnki aluminiowe czy stalowe? Poznaj ich wady oraz zalety. Które z nich można myć w zmywarce?
Garnki stalowe czy aluminiowe – z czego są wykonane?
Garnki stalowe to garnki wykonane ze stopu żelaza z węglem oraz z innymi pierwiastkami, które nadają im odpowiednich właściwości plastycznych i nie tylko. Bardzo często są one wykonywane ze stali nierdzewnej 18/10, co oznacza, że zawiera ona 18% chromu oraz 10% niklu. Z kolei garnki wykonane z aluminium są tworzone ze stopów glinu. Zazwyczaj produkty używane na co dzień tworzy się ze stopu AI99. Podobnie jak w przypadku żelaza dodatki znajdujące się w nim mają na celu zwiększenie wytrzymałości metalu.
Garnki ze stali nierdzewnej – jakie mają właściwości?
Garnki stalowe są tymi najbardziej powszechnymi w kuchniach nie bez powodu. Są trwałe, wszechstronne i wygodne w codziennym użytkowaniu. Nie wchodzą w reakcje chemiczne z innymi substancjami, dzięki czemu są bezpieczne, zazwyczaj nadają się do użytkowania w zmywarce, a także mogą być przechowywane w lodówce. Dlatego też wiele osób, które wyposaża dopiero swoją kuchnię stawia właśnie na garnki ze stali nierdzewnej.
Warto tu jednak zwrócić uwagę na jakość takich garnków. Sam materiał to nie wszystko. Aby były zakupem na długie lata zwróć uwagę na ich grubość dna oraz ścianek. Jeśli w zestawie są pokrywki, powinny być idealnie dopasowane do średnicy naczyń. Ponadto mogą również posiadać dodatkowe funkcjonalności, takie jak system odcedzania, lejek czy wewnętrzna miarka wewnątrz. Takie naczynia mogą służyć nawet przez kilkanaście lat, dlatego warto wybrać te, które będą wygodne w użytkowaniu.
Garnki aluminiowe – na co zwrócić uwagę?
Garnki aluminiowe są lżejsze od garnków ze stali, wykonanych z materiałów o tej samej grubości. Zazwyczaj są też nieco tańsze. Ponadto materiał ten doskonale przewodzi ciepło. Ma jednak pewną znaczącą wadę: może wchodzić w reakcje chemiczne z innymi produktami. Dlatego też zwyczajne garnki z aluminium nie powinny być używane do np. gotowania kwaśnych potraw.
Aluminium w dalszym ciągu jednak ma dość znaczące zalety, dlatego często jest wykorzystywane do tworzenia naczyń z powłokami. Garnki czy patelnie pokryte dodatkową, nieprzywierającą warstwą sprawdzają się doskonale:
- dla osób, które często przygotowują gęste, kleiste masy (np. karmel, dżemy itd.);
- dla osób, którym zależy na wygodzie mycia ręcznego;
- dla osób, które cenią sobie unikatowy wygląd naczyń.
Należy jednak pamiętać, że tego typu garnki wymagają odrobiny uwagi. Aby nie uszkodzić powłoki nieprzywierającej, należy używać akcesoriów (np. szpatułki) z silikonowymi końcówkami. Ponadto nie nadają się one zazwyczaj do mycia w zmywarce. Do ich czyszczenia należy zaś używać miękkich gąbeczek. Jeśli zaś w garnku aluminiowym z powłoką zaschnie brud, należy je najpierw namoczyć w ciepłej wodzie, a dopiero następnie umyć.
Garnki stalowe to zwykle podstawa w kuchni
W większości kuchni garnki stalowe stanowią podstawowy element wyposażenia. Nie da się ukryć, że jest to bardzo pragmatyczne i wygodne, ponieważ naczynia tego typu są po prostu wszechstronne. Nie tylko nadają się do zmywarki, ale często również można użytkować je w piekarniku, czy nawet chować do zamrażarki. Komplet 3-5 garnków tego typu bez wątpienia jest potrzebny w każdym kuchennym wnętrzu. Jeśli więc zastanawiasz się nad wyposażeniem swojego mieszkania, warto mieć je na uwadze.
Garnki aluminiowe – doskonałe uzupełnienie
Z kolei garnki aluminiowe to zazwyczaj bardzo dobre uzupełnienie istniejącej już kolekcji. Dzięki naczyniom pokrytym powłoką nieprzywierającą w prosty sposób stworzysz nieco bardziej wymagające dania. Przygotowywanie budyniu czy sosów stanie się po prostu łatwiejsze. Należy jednak pamiętać, że powłoka nieprzywierająca nie chroni dań przed przypaleniem się, a jedynie sprawia, że te łatwiej odchodzą od powierzchni.
Pamiętaj o ograniczeniach garnków z powłoką!
Korzystając z garnków z powłoką należy pamiętać o ich ograniczeniach i jest to związane nie tylko z możliwością użytkowania ich w zmywarce, czy z koniecznością używania silikonowych bądź drewnianych akcesoriów. Ważne jest też to, że każda powłoka ma swoją maksymalną odporność na wysoką temperaturę. Dlatego też nim zaczniesz na nich gotować, sprawdź, jakie są zalecenia producenta dotyczące właśnie ich właściwości. Zignorowanie tych zaleceń może wiązać się z tzw. przepaleniem powłoki, przez co przestanie być ona nieprzywierająca.
Garnki stalowe czy aluminiowe do Twojej kuchni?
Wybór pomiędzy garnkami aluminiowymi i stalowymi dla niektórych osób może być szczególnie trudny. W końcu czasem niełatwo wybrać pomiędzy funkcjonalnością, dodatkowymi właściwościami i wyglądem jakiegoś kompletu. Wybierając naczynia do kuchni przede wszystkim zwróć uwagę na to, w jaki sposób i jak często gotujesz. Zastanów się też, jakie właściwości będą dla Ciebie najważniejsze. Dopiero wówczas dokonaj ostatecznego wyboru. Każda kuchnia i każdy kucharz są wyjątkowe, dlatego też to, co sprawdzi się w jednym miejscu, może zupełnie nie działać w innym – warto o tym zawsze pamiętać.