Czy patelnia żeliwna nadaje się na indukcję? To pytanie może zadać sobie każdy zainteresowany zdrowym gotowaniem. Sprawdź, jaka jest na nie odpowiedź! Patelnie żeliwne mogą doskonale sprawdzić się w Twojej kuchni, jednak czy będą kompatybilne z kuchenką, którą posiadasz?
Patelnie żeliwne – z czego są wykonane?
Korpus patelni żeliwnych jest wykonany ze stopu żelaza z węglem, podobnie jak stal. Różni go jednak zawartość procentowa tego drugiego pierwiastka. Żeliwo zawiera go po prostu więcej (co najmniej 2%). Dzięki temu uzyskuje się szczególną odporność metalu, ale z drugiej strony jest on zwykle dość mocno podatny na rdzewienie.
Z tego powodu bardzo często do użytkowania domowego wybierane są naczynia pokryte emalią, takie jak garnki NATUR IRON. Wykonane z wysokiej jakości żeliwa, są trwałe i eleganckie.
Czy patelnia żeliwna nadaje się na indukcję?
To, czy dany model patelni żeliwnej nadaje się na indukcję, zależy od konkretnego modelu. Dlatego też kupując takie naczynie, sprawdź uważnie zalecenia producenta. Wiele modeli będzie się jednak doskonale nadawać do użytkowania na kuchence indukcyjnej. Wynika to z podwyższonej zawartości węgla w składzie naczynia – to między innymi on sprawia, że żeliwo jest ferromagnetyczne.
Innymi ferromagnetycznymi ciałami są np. żelazo, kobalt, czy nikiel.
Patelnie na prezent – czy patelnie żeliwne są dobre?
Patelnie na prezent to zazwyczaj dobry pomysł. Niemal każdy używa ich w swojej kuchni. Warto jednak wybrać taki model, który będzie w jakiś sposób wyjątkowy. Patelnia żeliwna, która może być wykorzystywana na każdej kuchence to właśnie taka propozycja. Większość osób posiada w swoich kuchniach patelnie wykonane z aluminium, z powłokami nieprzywierającymi. Dlatego żeliwne naczynie na pewno wprowadzi do kuchni bliskiej Ci osoby powiew świeżości.
Innym ciekawym pomysłem może być wręczenie patelni w całości wykonanej ze stali lub naczyń z odczepianą rączką. Większość modeli marki Gerlach nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek, dlatego nie musisz się obawiać, że nie trafisz z prezentem.
Żeliwna patelnia i żeliwne garnki na indukcję – jakie mają zalety?
Tego typu naczynia mają wiele zalet. Są naprawdę bardzo trwałe. Rozprowadzają ciepło równomiernie i utrzymują je przez długi czas. Jeśli zostały pokryte emalią, nadają się do przechowywania żywności w lodówce. Ponadto nie zawierają w swoim składzie niklu, dlatego osoby uczulone na ten pierwiastek mogą bez najmniejszych obaw z nich korzystać. Jeśli dany model nie posiada elementów drewnianych czy z tworzyw, bardzo często nadają się również do użytkowania w piekarniku.
To wszystko sprawia, że naczynia żeliwne mogą doskonale sprawdzić się do użytkowania w kuchni osób ceniących sobie zdrowe podejście do gotowania i nie tylko. Ich wyjątkowy design sprawi, że Twoje wnętrze zacznie wyglądać jeszcze lepiej.
Nie zapomnij jednak, że choć garnki i patelnie to podstawa w każdej kuchni to warto również zwrócić uwagę na inne akcesoria i narzędzia, takie jak wygodne, ostre noże, deska do krojenia, czy chochla i łyżka cedzakowa.