Smażone mięso, warzywa, ryby z pewnością będą zdrowsze, gdy do ich przyrządzenia użyjesz minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli jesteś fanem zdrowego gotowania, zwróć uwagę na patelnię grillową. To ona jest także świetną alternatywą dla grilla organizowanego na świeżym powietrzu, zwłaszcza wtedy, gdy za oknem pada deszcz lub wieje wiatr.
Swoje ulubione dania możesz przygotować w dowolnym momencie, kiedy tylko masz na to ochotę i nie jesteś uzależniony od warunków atmosferycznych, jak w przypadku tradycyjnego grilla w ogrodzie.
Jak zbudowana jest patelnia grillowa?
Tym, co wyróżnia patelnię grillową spośród innych, podobnych garnków jest charakterystyczna, karbowana powierzchnia. Dzięki niej dania wyglądają niemal tak samo, jak te zdjęte z klasycznego grilla. Tłuszcz wytopiony podczas smażenia nie wsiąka w potrawę, tylko ścieka w rowki znajdujące się na dnie.
Wśród dostępnych na rynku patelni grillowych prym wiodą te o kształcie kwadratu. Niektóre z nich dodatkowo posiadają specjalny lejek, który ułatwia stopniowe usuwanie zbędnego tłuszczu. Kształt oraz wielkość patelni mają znaczenie, zwłaszcza gdy chcesz usmażyć kilka składników naraz.
Rodzaje patelni grillowych
Korpus patelni grillowych najczęściej zbudowany jest z żeliwa, aluminium lub stali nierdzewnej. Każdy z tych materiałów ma inne właściwości, które odpowiednio wpływają na danie np. na szybkość grillowania.
Patelnie ze stali nierdzewnej
Głównymi atutami tych patelni są odporność na korozję, zarysowania i wysokie temperatury. Naczynia ze stali nierdzewnej nagrzewają się dłużej, ale też wolniej oddają swoje ciepło, przez co potrawa utrzymuje odpowiednią temperaturę, nawet po wyłączeniu kuchenki. Jeśli nie posiadają plastikowych uchwytów, można ich używać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Większość z nich nadaje się do mycia w zmywarce, ale żeby mieć pewność, zawsze warto sprawdzić oznaczenia producenta na opakowaniu.
Jak zadbać o patelnie przed pierwszym użyciem?
Patelnie stalowe wymagają wcześniejszego zahartowania. Przed pierwszym użyciem powinny przejść proces „wygrzewania”, dzięki któremu dochodzi do rozprężenia się stali.
Patelnie żeliwne
Solidność i trwałość to bez wątpienia największe zalety patelni żeliwnych. Cenione są także za wyjątkowe podkreślenie smaku gotowanych potraw oraz możliwość obróbki dań w wysokich temperaturach bez ryzyka przypalenia. Ze względu na właściwości ferromagnetyczne tych patelni, nadają się także do stosowania na płycie indukcyjnej.
Garnki żeliwne wymagają odpowiedniej pielęgnacji, dlatego warto zapoznać się z zaleceniami producenta przed pierwszym użyciem. Nie należy stosować na nich kwaśnych produktów takich jak np. cytryna, ocet, kapusta kiszona, ponieważ mogłyby odbarwić patelnię oraz spowodować przeniknięcie metalicznego smaku do potrawy.
Patelnie aluminiowe
Garnki z aluminium doskonale przewodzą ciepło i nagrzewają się w krótkim czasie. Jeśli chcesz szybko przyrządzić mięsną, rybną lub warzywną potrawę z grilla, patelnia aluminiowa Cię nie zawiedzie.
Powłoki na patelniach grillowych
Podobnie jak w przypadku innych rodzajów garnków, na patelniach grillowych stosuje się powłoki, dzięki którym smażone potrawy nie przywierają do dna. Najpopularniejsze z nich to: ceramiczna, teflonowa oraz tytanowa.
Powłoka ceramiczna
Patelnia pokryta powłoką ceramiczną sprawia, że ciepło jest równomiernie rozprowadzane, a produkty nie przywierają do powierzchni. Innymi zaletami są m.in. odporność na wysokie temperatury, odkształcenia i zarysowania.
Do garnków z powłoką ceramiczną zaleca się stosowanie silikonowych akcesoriów kuchennych, aby zapobiec jej uszkodzeniu.
Powłoka teflonowa
Podobnie jak powłoki ceramiczne, równomiernie rozprowadzają ciepło i sprawiają, że smażone produkty nie przywierają do dna patelni. Gładka powierzchnia ułatwia czyszczenie naczynia.
Do mieszania i przewracania potraw rekomenduje się stosowanie silikonowych lub drewnianych akcesoriów kuchennych, które nie porysują dna.
Powłoka tytanowa
Jedna z najwytrzymalszych na rynku powłok. Patelnie z tytanową powierzchnią równomiernie rozprowadzają ciepło, potrawy do nich nie przywierają, a do smażenia potrzebna jest tylko niewielka ilość tłuszczu.
Na rynku dostępnych jest wiele modeli patelni grillowych, wykonanych z różnych materiałów i z różnymi powłokami o odmiennych właściwościach. Wybierając garnek idealny dla siebie, warto uwzględnić jego przeznaczenie, wielkość, budżet, kuchenkę, na której będzie używany (patelnia grillowa do płyty indukcyjnej powinna mieć grube, ferromagnetyczne dno) oraz bezpieczeństwo dla zdrowia (przykładowo patelnia grillowa marki Gerlach z linii NATUR podlega surowym kontrolom jakości i posiada atest Państwowego Zakładu Higieny).