Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Stalowe, żeliwne, aluminiowe, patelnie z powłoką ceramiczną, PTFE, tytanową – na rynku dostępnych jest wiele typów patelni, wykonanych z różnych rodzajów materiałów. Wybór spośród tak dużego asortymentu nie jest prosty, dlatego, żeby Ci go ułatwić, podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze patelni. Sprawdź, jaka najlepsza jest dla Ciebie!
Najlepsza patelnia — jaką wybrać?
Materiały, z których wykonuje się patelnie, różnią się między sobą przede wszystkim przewodnictwem ciepła i wpływają na sposób oraz szybkość smażenia. Poszczególne modele mogą mieć różne powłoki wewnątrz garnka, które również oddziałują na gotowaną potrawę. Wpływają również na cenę produktu. Jaka patelnia najlepsza będzie dla Ciebie? Jaka patelnia najzdrowsza dla Twojej rodziny? Sprawdź!
Jaka patelnia najlepsza?
Te najpopularniejsze i najczęściej spotykane na rynku to dobre patelnie ze stali nierdzewnej, żeliwa oraz aluminium. Są to materiały wysokiej jakości, które dobrze sprawdzają się w kuchni. Mają jednak nieco inne cechy charakterystyczne, dlatego wybierając swoją pierwszą warto zwrócić uwagę na co wpływają i dla kogo sprawdzą się najlepiej. Wybrana patelnia powinna spełniać przede wszystkim Twoje własne wymagania.
Im więcej wiesz przed zakupem, tym większa jest szansa, że będziesz osobą zadowoloną ze swojego kuchennego asortymentu. To zaś jest niezmiernie ważne, ponieważ wpływa m.in. na chęci do gotowania. Co ważne, na to, jaką wybierzesz, jest zależne również od ilości przyrządzanych potraw. Osoby, które gotują więcej i częsciej będą potrzebować nieco innych naczyń. Dobrze jest odpowiedzieć sobie na pytanie, jaka patelnia najdzrowsza będzie dla Twojej rodziny.
Ranking patelni
Posiadanie odpowiedniej patelni w kuchni jest niezmiernie ważne. Pozwala na szybkie stworzenie smacznych posiłków i nie tylko. Jednak pamiętaj, że nie potrzebujesz specjalnej patelni do każdego drobnego zadania w kuchni. Lepiej mieć ich mniej, ale wyższej jakości. Jeden model zwykle sprawdzi się do przygotowania różnorodnych dań. Nie bez znaczenia jest też rodzaj kuchenki. Sprawdź ranking i dowiedz się, jakie najlepsze patelnie wybrać do swojego mieszkania.
Patelnie stalowe — jaką kupić?
Patelnie wykonane ze stali nierdzewnej charakteryzują się dużą wytrzymałością i trwałością, podobnie jak żeliwne (chociaż patelnie stalowe są od nich dużo lżejsze). Kolejną zaletą jest także odporność na korozję, zarysowania i wysokie temperatury.
Naczynie stalowe nagrzewa się wolniej niż np. aluminiowe, a w efekcie podgrzane danie, nawet po wyłączeniu palnika dłużej pozostaje ciepłe. Przed pierwszym użyciem patelni stalowej pamiętaj o tym, że trzeba ją wcześniej zahartować, aby w rezultacie potrawy nie przywierały do dna. Takie patelnie często zapewniają równomierne smażenie.
Patelnie stalowe często możesz myć w zmywarce, ale żeby mieć pewność, zapoznaj się z informacją od producenta. Znajdziesz ją zarówno na opakowaniu, jak i spodzie naczynia. Wyjątek stanowią patelnie stalowe pokryte powłokami nieprzywierającymi.
Takie naczynia niemal nigdy nie nadają się do użytku w zmywarce przez wzgląd na możliwe uszkodzenie powłoki. Dlatego kupując naczynie do swojej kuchni koniecznie zwróć na to uwagę!
Wykonane ze stali patelnie są zazwyczaj nieco droższe niż modele z aluminium, jednak tańsze niż te żeliwne. Wiele zależy jednak od m.in. producenta, grubości wykorzystanej stali oraz dodatkowych funkcjonalności, jakie ma dane naczynie. Naczynia ze stali nierdzewnej 18/10 nie zawierają szkodliwych substancji. Jeśli nie chcesz mieć w domu tylko takiego naczynia, pamietaj, że dobrze jest mieć pod ręką różne opcje.
Patelnie żeliwne także do piekarnika
Solidne i wytrzymałe – patelnie żeliwne należą do najtrwalszych. Dłużej się nagrzewają, trzymają ciepło i równomiernie je rozprowadzają bez ryzyka przypalenia potrawy. Doskonale nadają się do przyrządzania dań, które wymagają obróbki w wysokich temperaturach np. w piekarniku. Dobrze nadają się zwykle na każdy rodzaj kuchenki. Według niektórych są to najzdrowsze patelnie, odporne na zarysowania.
Na patelniach z żeliwa nie powinno się stosować octu, kapusty kiszonej lub cytryny, gdyż te produkty mogą spowodować odbarwienia na wewnętrznej powierzchni garnka, a potrawa może zyskać metaliczny posmak.
To sprawia, że patelnie żeliwne nie są bardzo uniwersalne i nie nadają się dla każdego. Są naczyniami najbardziej specjalistycznymi z dotychczas wymienianych. Często też są najdroższe i najtrudniej znaleźć je na rynku. Dzięki nim dania są jednak często równomiernie usmażone.
To jednak absolutnie nie oznacza, że są produktami niższej jakości. Przeciwnie, wykonane z żeliwa naczynia są produktami, które każdy prawdziwy miłośnik gotowania powinien mieć w swoim asortymencie. Wyjątkowa trwałosć sprawia, że często są używane przez długie lata i choć ich wygoda użytkowania bywa nieco niższa: bywają tego warte. Dlatego bardzo ważne jest, by dobrać naczynie do własnych potrzeb.
Patelnie aluminiowe są najpopularniejsze
Patelnie z aluminium są lekkie i łatwo utrzymać je w czystości. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu sprawdzą się zwłaszcza wtedy, gdy musisz ugotować coś „na szybko”.
To też najpopularniejszy rodzaj patelni dostępny na rynku, dzięki czemu najłatwiej zdobyć dobrej jakości naczynie tego typu w dobrej cenie. Nie da się jednak ukryć, że materiał ten ma pewne wady.
Przede wszystkim samo aluminium może wchodzić w reakcje z żywnością, zwłaszcza kwaśną. Dlatego też w warunkach domowych najlepiej nie stosować naczyń wykonanych tylko z tego materiału. Nie są to najzdrowsze patelnie. Istnieje jednak pewien wyjątek od reguły.
Na rynku znajduje się jednak dużo patelni aluminiowych z powłokami, które sprawdzają się naprawdę wyśmienicie. Nieprzywierająca powierzchnia ułatwia smażenie potraw i mycie naczynia. Ponadto takie modele są w pełni bezpieczne dla zdrowia, dlatego nie musisz obawiać się używania ich w swojej kuchni. Powłoki mogą być różne i tak np. patelnia ceramiczna jest pokryta mieszanką na bazie ceramiki właśnie.
Co zrobić przed pierwszym użyciem nowej patelni?
Przed pierwszym użyciem koniecznie zapoznaj się z zaleceniami producenta, ponieważ zwłaszcza patelnia żeliwna wymaga specjalnej impregnacji, a jej pielęgnację trudno bardzo szybko streścić i trzeba się jej nauczyć. Zazwyczaj poleca się przynajmniej pokryć patelnię (zarówno stalową, jak i aluminiową z powłoką) cienką warstwą tłuszczu. Niektóre modele sezonuje się, podgrzewając je przez chwilę.
Naczynia całostalowe, bez powłok, warto również w odpowiedni sposób przepalić i przygotować do smażenia. W ten sposób na jej powierzchni tworzy się warstwa, która pozwala na ograniczenie efektu przywierania. Nie będzie on nigdy tak mocny, jak w przypadku patelni nieprzywierających, jednak na pewno ułatwi to Twoją pracę.
Patelnie z powłokami — jakie można wybrać?
Ceramiczna, z powłoką PTFE oraz patelnia tytanowa to najczęściej stosowane powłoki na patelniach. Odpowiadają one głównie za nieprzywieranie potraw do dna garnka oraz łatwe czyszczenie. Dzięki nim codzienne przygotowywanie posiłków staje się zdecydowanie łatwiejsze.
Z drugiej jednak strony tworzą one warstwę na metalowym korpusie patelni, która jest stosunkowo miękka. Dlatego też tego typu naczyń nie poleca się czyścić w zmywarce. Warto również zwrócić uwagę na to, jakich akcesoriów używasz. Powinny być wykonane z drewna lub z silikonu, aby nie zarysować powierzchni patelni. Sprawdź, jakie są zalety różnych rodzajów powłok i wybierz idealną dla siebie patelnie nieprzywierającą.
Patelnia z powłoką ceramiczną — jakość i bezpieczeństwo
Jedna z popularniejszych rodzajów powłok, którą obecnie pokrywa się wewnętrzną stronę patelni. Charakteryzuje ją zwiększona odporność na zarysowania, potrawy nie przywierają do dna, a ciepło jest równomiernie rozprowadzane po powierzchni. Do mieszania potraw zaleca się jednak używania silikonowych akcesoriów kuchennych, aby uniknąć zarysowań. Aby była bardziej odporna na zarysowania, stawiaj na modele z wysokiej jakości powłokami.
Takie powłoki są uznawane za jedne z najbezpieczniejszych. Wytwarzane z podobnych materiałów, co np. porcelana, są gładkie w dotyku i doskonale sprawdzają się jako pokrycie patelni aluminiowych oraz stalowych. Nie zawierają szkodliwych substancji.
Uwaga! Patelnia z powłoką ceramiczną nie powinna zostać przegrzana, ponieważ to może skutkować jej uszkodzeniem. Każdy producent powinien podać maksymalną temperaturę rozgrzania powłoki i należy jej przestrzegać. W trakcie smażenia zawsze używaj przynajmniej niewielką ilość tłuszczu.
Dlatego też jeśli np. posiadasz kuchenkę indukcyjną nie używaj maksymalnej mocy, gdy sięgasz po patelnie z powłokami. W innym przypadku dosłownie w kilkanaście sekund możesz doprowadzić do utraty właściwości nieprzywierających. Naczynia z warstwą ceramiczną wymagają więc pewnej uwagi. Przy odpowiedniej konstrukcji zapewniają jednak równomierne nagrzewanie.
Pamiętaj jednak, że o nieprzywierającą powłokę trzeba zawsze odpowiednio dbać. Patelnia ceramiczna nie jest wyjątkiem.
Powłoka PTFE — popularne rozwiązanie
Podobnie jak powłoka ceramiczna równomiernie się nagrzewa, a dania nie przywierają do powierzchni garnka. Przy jej użytkowaniu i pielęgnacji należy jednak zachować szczególną ostrożność. Ważne, aby nie zarysować patelni, dlatego np. do mieszania rekomenduje się stosowanie silikonowych lub drewnianych szpatułek. Jej właściwości są jednak powszechnie lubiane.
PTFE to skrót od nazwy Poli(tetrafluoroetylen). To syntetyczny związek, którego nazwa handlowa to teflon.
Czy patelnię PTFE można włożyć do piekarnika?
To, czy patelnię teflonową można włożyć do piekarnika, zależy od zaleceń producenta oraz od konkretnego modelu. Zawsze w pierwszej kolejności sprawdzaj oznaczenia na opakowaniu oraz opis, który zazwyczaj znajdziesz na stronie internetowej. Budowa naczynia może Ci jednak podpowiedzieć, czy patelnia będzie się do tego nadawać.
Przede wszystkim sprawdź uchwyt patelni. Ta potencjalnie może nadawać się do piekarnika tylko i wyłącznie wtedy, kiedy będzie on wykonany z metalu takiego jak stal nierdzewna, czy aluminium. Uchwyt z drewna, lub tworzywa sztucznego wyklucza naczynie z takiego użytkowania.
Sprawdź również, czy w innych częściach patelni nie znajdują się materiały, które nie powinny znaleźć się w piekarniku — to kluczowe dla Twojego bezpieczeństwa!
Pamiętaj, że każda powłoka ma określoną odporność na wysokie temperatury. Dlatego też nawet jeśli Twoja patelnia nadaje się do użytkowania w piekarniku, przed użyciem sprawdź, jakie są dopuszczalne i nie przekraczaj ich.
Rodzaje patelni: patelnia tytanowa (powłoka)
Ten rodzaj powłoki należy do najbardziej wytrzymałych, a smażone na niej dania nie potrzebują zbyt dużej ilości tłuszczu. Patelnia tytanowa sprawia, że ciepło jest równomiernie rozprowadzane, a potrawa nie przywiera, podobnie jak w przypadku powłoki ceramicznej lub z PRFE.
Wiesz już jaką patelnię kupić? Jeśli wciąż masz wątpliwości, zastanów się przede wszystkim nad tym, jaki sposób przyrządzania potraw preferujesz i do czego chcesz jej używać. Każda z patelni ma swoje zalety i wady – pomyśl, na czym zależy Ci najbardziej. Model z powłoką tytanową może sprawdzić się w kuchni, jednak wcale nie lepiej niż takie z innymi typami powłok.
Rodzaje patelni: ptelnia żeliwna emaliowana - hit czy kit?
Patelnia emaliowana może być dobrym wyborem, jeśli zależy Ci na podwyższonej trwałości, ale nie są dla Ciebie aż tak ważne właściwości nieprzywierające. Taka patelnia żeliwna nadaje się do przygotowywania różnych potraw, jednak emalia tylko częściowo ogranicza przywieranie. Gładka powierzchnia takiego naczynia zwykle jest wygodniejsza w czyszczeniu. Warto zarócić uwagę, że tego typu patelnia jest dość odporna na zarysowania, np. bardziej niż patelnia z powłoką tytanową czy ceramiczną. Dno naczynia często jest też dość grube.
Jest też co do zasady bardziej wytrzymała od powłok PTFE oraz ceramicznych, ale z drugiej strony może się znacznie łatwiej obić. Jeśli więc chcesz ją kupić, powinien być go przemyślany wybór. Niemniej, to najlepsza patelnia dla osób, którym zależy na życiu w duchu zero waste przy jednoczesnym codziennym ułatwianiu sobie życia. Żeliwne patelnie z emalią mogą być więc dobrym wyborem. Zwykle są one odporne na działanie wysokich temperatur. Jednak przy niewłaściwym użytkowaniu, a zwłaszcza przechowywaniu, powłoka może zacząć się kruszyć. Jej właściwości są jednak tak dobre, że według wielu jest ona warta zachodu.
Przed podjęciem decyzji pamiętaj, by kupując taką patelnię, niezależnie od typu modelu, zawsze sprawdzić, na jaki rodzaj kuchenki jest zalecana.
Jaką powłokę patelni wybrać?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wybierając patelnię musisz kierować się własnymi odczuciami. Patelnia ceramiczna może być nieco mniej wytrzymała, niż ta z powłoką PTFE, jednak co do zasady jest bezpieczniejsza dla zdrowa. Należy zawsze pamiętać, że określenie patelnia granitowa dotyczy wzoru na powierzchni patelni, a nie wykorzystanego materiału, dlatego nie powinno być to coś, co bierze się pod uwagę w pierwszej kolejności.
Pamiętaj też, że takie naczynia, niezależnie od typu powłoki, nie nadają się do mycia w zmywarce. Jednakże dobrej jakości patelnia, w tym patelnia granitowa, będzie mogła być używana na kuchence gazowej, indukcyjnej, ceramicznej itd. Każda z nich powinna zapewniać równomierne rozprowadzanie ciepła.
Jaka patelnia jest najzdrowsza?
Jeśli zastanawiasz się, jaką patelnię wybrać, możesz wziąć pod uwagę to, jaka jest najzdrowsza. Istnieją różne rodzaje patelni i każda z nich ma nieco inne cechy charakterystyczne, dlatego trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wiele będzie zależeć od Twoich indywidualnych potrzeb.
W Twojej kuchni może sprawdzić się patelnia stalowa, która jest w pełni bezpieczna dla zdrowia i doskonale przewodzi ciepło, ale może być nieco trudniejszą w użytkowaniu. Niewątpliwą zaletą takiej patelni jest fakt, że zwykle nadaje się do użytku w piekarniku.
Zdrowe są również patelnie ceramiczne, jednakże te niższej jakości mogą nie być tak odporne na uszkodzenia mechaniczne. Pozwalają jednak na np. smażenie jajek, używając minimalnej ilości tłuszczu. Zwróć też uwagę na modele z powłoką mineralną.
Pamiętaj, aby nie sięgać po patelnie aluminiową, jeśli ta nie posiada dobrej. sprawnej powłoki. Jeśli ta jest uszkodzona należy natychmiast wymienić takie naczynie na nowe.
Jakie patelnie do zmywarki wybrać?
Jeśli szukasz patelni, która będzie nadawała się do użytku w zmywarce, Twój wybór jest dość ograniczony. Większość patelni na rynku jest pokryta powłokami, które nie powinny być użytkowane w zmywarce, ponieważ na to zbyt miękkie i mogą ulec uszkodzeniu. Dlatego też jeśli poszukujesz patelni do zmywarki, postaw na patelnię wykonaną w całości ze stali nierdzewnej. Inne rodzaje patelni mogą się do tego niestety nie nadawać.
Rozmiary patelni też mają tu znaczenie. Duże modele mogą nie mieścić się do urządzenia. Często największe mają ok. 28 cm średnicy. Modele, które przekraczają 30 cm mogą nie mieścić się już na kuchenki indukcyjne.
Rodzaje patelni: patelnie granitowe to ciekawy design
Osoby, którym zależy na ciekawym designie naczyń, pasującym do nowoczesnych kuchni, powinny zwrócić uwagę na patelnie granitowe o średnicy pomiędzy 20 a 28 cm. Są to zazwyczaj patelnie metalowe pokryte powłoką imitującą granit. Ten detal sprawia, że naczynie wygląda elegancko i klasycznie. Doskonale pasuje do wielu wnętrz. Postaw jednak na model z kutego lub odlewanego aluminium, co zagwarantuje szczególną jakość produktu.
Patelnia grillowa dla miłośników smażenia
Tęsknisz zimą za smakami potraw z grilla? Patelnia grillowa może Ci się doskonale sprawdzić. To naczynie posiada karbowaną powierzchnię, która pozwala na uzyskanie podobnego smaku potraw, jak na klasycznym grillu. Ponadto doskonale odprowadza tłuszcz. Choć nie są one tak wszechstronne, jak patelnie płaskie (np. nie usmażysz na niej jajecznicy w komfortowy sposób) to bez wątpienia są dodatkowym asortymentem, który sprawdzi się w wielu kuchniach.
Możesz wybrać mniejszy rozmiarowo model, który sprawdzi się na posiłki dla jednej osoby, lub większy, idealny do przygotowania dań dla całej rodziny.
Patelnia do naleśników – przede wszystkim wygoda
Naleśniki to pyszne i zarazem szybkie danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Ich przygotowanie może być jednak trudne, zwłaszcza jeśli korzystasz z naczyń o wysokich brzegach. Dlatego może przydać Ci się patelnia do naleśników.
Posiadają one wygodne w użytkowaniu powłoki nieprzywierające, a niskie brzegi są główną zaletą: pozwalają na wygodne odwracanie przygotowywanych placuszków i naleśników. Nagrzewają się szybko i równomiernie, co również ułatwi pracę w Twojej kuchni. Wybrana patelnia powinna również podobać Ci się wizualnie, choć jest to o czywiście mniej istotne.
Jaka patelnia równomiernie rozprowadza ciepło?
Na to, jak naczynie rozprowadza ciepło wpływ ma powłoka takiej patelni, ale nie jest ona najważniejsza. Znacznie ważniejsze jest to, jak wygląda dno patelni. Powinno ono być wykonane z równomiernie rozłożonego kawałka lub kawałków metalu.
Dlatego też za patelnie lepszej jakości uznaje się te odlewane. Taki proces produkcji pozwala na uzysakanie naczyń, które doskonale przewodzą ciepło.
Pamiętaj jednak, że choć zwykle grubsze dno jest lepsze, ponieważ nie odkształca się i nagrzewa się powoli, lecz równomiernie, to czasem lepiej postawić na naczynie o cieńszym dnie, które będzie dobre do np. smażenia jajek. Najlepsza patelnia to ta, która jest dobrze dostosowana do potrzeb użytkownika. Przed podięciem decyzji odpowiedz sobie więc na pytanie, do czego będzie ona używana.
Czy istnieją patelnie beztłuszczowe?
Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Można uznać, że w pewnym sensie tak. Często patelnie beztłuszczowe to synonim na patelnie z powłokami. Jednak należy pamiętać, że do smażenia na każdej patelni należy użyć przynajmniej minimalnej ilości tłuszczu. Pozwala on na stworznie warstwy ochronnej, dzięki której powłoka nieprzywierająca zachowa swoje właściwości na dłużej. Dlatego nie przygotowuj posiłków bez takiego dodatku. Możesz jednak ograniczać jego ilość, sprawiając, że dania będa mniej kaloryczne. Odpowiednia pielęgnacja sprawi też, że naczynia na dłużej zachowają estetyczny wygląd.
Jaka patelnia na kuchenkę gazową?
Gotowanie na kuchence gazowej jest wciąż najbardziej popularnym typem, dlatego też najłatwiej znaleźć odpowiednie naczynia do takiego sposobu przygotowywania posiłków. Niemal każda patelnia dostępna w Polsce może być tak użytkowania. Należy jednak pamiętać, że np. jeśli masz patelnię aluminiową z powłokami to nie można jej przegrzać, a ponadto rączka takiej patelni, jeśli nie jest wykonana z tworzywa lub drewna, może się nagrzewać po dłuższym czasie gotowania.
Wybierając patelnię, używaj palnika, którego średnica jest mniejsza, niż średnica patelni. W przypadku modeli 28 cm nie będzie to trudne, jeśli jednak sięgasz po taki o wymiarze ok. 20 cm: zwróć na to uwagę.
Warto wiedzieć, że naczynia używane na kuchence gazowej szybciej tracą estetyczny wygląd. Dlatego warto używać ich strożnie. Unikaj bardzo wysokich temperatur i stawiaj na naczynia, które mają płaskie dno oraz grube dno. Jeśli masz mało miejsca wybierz model z odpinaną rączką.
Jakie patelnie na płytę indukcyjną?
Większość patelni dostępnych na rynku nadaje się obecnie na płytę indukcyjną, jednak nie wszystkie. Dlatego też zwracaj uwagę na zalecenia producenta.
W ofercie marki Gerlach znajdziesz wiele ciekawych modeli, które możesz używać na kuchence tego typu, np. patelnie z odpinaną rączką SMART oraz SMART STEEL, patelnie z elementami drewna w linii NATUR, patelnie z powłoką imitującą granit z linii GRANITEX itd. Na pewno znajdziesz więc coś dla siebie!
Co ciekawe, patelnie na indukcję niemal zawsze nadają się również na inne typy kuchenek. Dlatego też to bardzo uniwersalny wybór, który sprawdzi Ci się niezależnie od tego, w jakim miejscu będziesz mieszkać. Pamiętaj, że w każdej kuchni przydają się nie tylko patelnie. Zaopatrz się również w wysokiej jakości garnki, akcesoria kuchenne, czy ostre noże, dzięki którym w wygodny sposób przygotujesz różnorodne potrawy.
Jakie patelnie najlepsze i jakie wybrać?
Jak widać, odpowiedź na to pytanie jest złożona. Przed podięciem decyzji warto pamiętać o zweryfikowaniu swoich potrzeb. Bardzo wiele zależy od Twoich potrzeb. W niektórych przypadkach lepiej sprawdzi się patelnia żeliwna idealna do smażenia mięs, a w innych patelnia ceramiczna. Czasem potrzeba będzie patelnia gillowa, pozwalająca cieszyć się smakiem grillowanych potraw, a innym razem taka do naleśników. Rozmiar też ma znaczenie: na śniadanie sprawdzi się lepiej patelnia 20 cm, a na obiad dla całej rodziny 28 cm.
W niektórych domach na co dzień będzie używana patelnia wok. Dlatego warto wziąć wszystkie za i przeciw, zastanawiając się przy tym jaka patelnia najzdrowsza będzie dla Twojej rodziny oraz biorąc pod uwagę to, jak nalezy na niej smażyć potrawy.
Nie zapominaj też o tym, że niekóre naczynia, np. żeliwne są ciężkie, co może być przeszkodom dla osób, które mają problemy z podnoszeniem. Wówczas dużo lepszą opcją będą lekkie patelnie. Co ciekawe, często naczynia specjalistyczne są lżejsze, bo np. do smażenia naleśników konieczne może okazać się podrzucanie przygotowywango placka, co przy ciężkiej patelni może być trudne do uzyskania.
PATELNIE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
PATELNIE PATELNIE GRILLOWE PATELNIE ZE STALI NIERDZEWNEJ PATELNIE ALUMINIOWE ZESTAW PATELNI WOKI PATELNIE BEZTŁUSZCZOWE PATELNIE CERAMICZNE PATELNIE NIEPRZYWIERAJĄCEPATELNIE GRANITOWE PATELNIE NA KUCHENKĘ GAZOWĄ PATELNIE DO NALEŚNIKÓW
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)