Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Stalowe, żeliwne, aluminiowe, patelnie z powłoką ceramiczną, PTFE, tytanową – na rynku dostępnych jest wiele typów patelni, wykonanych z różnych rodzajów materiałów. Wybór spośród tak dużego asortymentu nie jest prosty, dlatego, żeby Ci go ułatwić, podpowiadamy, na co zwrócić uwagę. Sprawdź, jaka patelnia najlepsza jest dla Ciebie!
Patelnia — jaką wybrać? Zwróć uwagę na materiał
Materiały, z których wykonuje się patelnie, różnią się między sobą przede wszystkim przewodnictwem ciepła i wpływają na sposób oraz szybkość smażenia. Poszczególne modele mogą mieć różne powłoki wewnątrz garnka, które również oddziałują na gotowaną potrawę. Wpływają również na cenę produktu. Jaka patelnia najlepsza będzie dla Ciebie? Sprawdź!
Jaka patelnia najlepsza? Sprawdź, z czego jest wykonana
Te najpopularniejsze i najczęściej spotykane na rynku to patelnie ze stali nierdzewnej, patelnie żeliwne oraz patelnie aluminiowe. Są to materiały wysokiej jakości, które dobrze sprawdzają się w kuchni. Mają jednak nieco inne cechy charakterystyczne, dlatego wybierając swoją pierwszą patelnię warto dowiedzieć się, na co wpływają i dla kogo sprawdzą się najlepiej. Im więcej wiesz przed zakupem, tym większa jest szansa, że będziesz osobą zadowoloną ze swojego kuchennego asortymentu. To zaś jest niezmiernie ważne, ponieważ wpływa m.in. na chęci do gotowania.
Patelnie stalowe — jaką patelnię kupić?
Patelnie wykonane ze stali nierdzewnej charakteryzują się dużą wytrzymałością i trwałością, podobnie jak żeliwne (chociaż patelnie stalowe są od nich dużo lżejsze). Do ich najważniejszych atutów zalicza się także odporność na korozję, zarysowania i wysokie temperatury. Naczynie stalowe nagrzewa się wolniej niż np. aluminiowe, a w efekcie podgrzane danie, nawet po wyłączeniu palnika dłużej pozostaje ciepłe. Przed pierwszym użyciem patelni stalowej pamiętaj o tym, że trzeba ją wcześniej zahartować, aby w rezultacie potrawy nie przywierały do dna.
Patelnie stalowe często nadają się do zmywarek, ale żeby mieć pewność, zapoznaj się z informacją od producenta. Znajdziesz ją zarówno na opakowaniu, jak i spodzie naczynia. Wyjątek stanowią patelnie stalowe pokryte powłokami nieprzywierającymi. Takie naczynia niemal nigdy nie nadają się do użytku w zmywarce przez wzgląd na możliwe uszkodzenie powłoki. Dlatego kupując naczynie do swojej kuchni koniecznie zwróć na to uwagę!
Wykonane ze stali patelnie są zazwyczaj nieco droższe niż modele z aluminium, jednak tańsze niż te żeliwne. Wiele zależy jednak od m.in. producenta, grubości wykorzystanej stali oraz dodatkowych funkcjonalności, jakie ma dane naczynie.
Patelnie żeliwne także do piekarnika
Solidne i wytrzymałe – patelnie żeliwne należą do najtrwalszych. Dłużej się nagrzewają, trzymają ciepło i równomiernie je rozprowadzają bez ryzyka przypalenia potrawy. Doskonale nadają się do przyrządzania dań, które wymagają obróbki w wysokich temperaturach np. w piekarniku. Na patelniach z żeliwa nie powinno się stosować octu, kapusty kiszonej lub cytryny, gdyż te produkty mogą spowodować odbarwienia na wewnętrznej powierzchni garnka, a potrawa może zyskać metaliczny posmak.
To sprawia, że patelnie żeliwne nie są bardzo uniwersalne i nie nadają się dla każdego. Są naczyniami najbardziej specjalistycznymi z dotychczas wymienianych. Często też są najdroższe i najtrudniej znaleźć je na rynku. To jednak absolutnie nie oznacza, że są produktami niższej jakości. Przeciwnie, wykonane z żeliwa naczynia są produktami, które każdy prawdziwy miłośnik gotowania powinien mieć w swoim asortymencie.
Patelnie aluminiowe to najpopularniejszy typ
Patelnie z aluminium są lekkie i łatwo utrzymać je w czystości. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu sprawdzą się zwłaszcza wtedy, gdy musisz ugotować coś „na szybko”. To też najpopularniejszy rodzaj patelni dostępny na rynku, dzięki czemu najłatwiej zdobyć dobrej jakości naczynie tego typu w dobrej cenie. Nie da się jednak ukryć, że materiał ten ma pewne wady.
Przede wszystkim samo aluminium może wchodzić w reakcje z żywnością, zwłaszcza kwaśną. Dlatego też w warunkach domowych najlepiej nie stosować naczyń wykonanych tylko z tego materiału. Na rynku znajduje się jednak dużo patelni aluminiowych z powłokami, które sprawdzają się naprawdę wyśmienicie. Nieprzywierająca powierzchnia ułatwia smażenie potraw i mycie naczynia. Ponadto takie patelnie są w pełni bezpieczne dla zdrowia, dlatego nie musisz obawiać się używania ich w swojej kuchni.
Co zrobić przed pierwszym użyciem nowej patelni?
Przed pierwszym użyciem koniecznie zapoznaj się z zaleceniami producenta, ponieważ zwłaszcza patelnia żeliwna wymaga specjalnej impregnacji i pielęgnacji. Zazwyczaj poleca się przynajmniej pokryć patelnię (zarówno stalową, jak i aluminiową z powłoką) cienką warstwą tłuszczu. Niektóre modele sezonuje się, podgrzewając je przez chwilę. Naczynia całostalowe, bez powłok, warto również w odpowiedni sposób przepalić i przygotować do smażenia. W ten sposób na jej powierzchni tworzy się warstwa, która pozwala na ograniczenie efektu przywierania. Nie będzie on nigdy tak mocny, jak w przypadku patelni nieprzywierających, jednak na pewno ułatwi to Twoją pracę.
Patelnie z powłokami — jakie można wybrać?
Ceramiczna, z powłoką PTFE oraz tytanowa to najczęściej stosowane powłoki na patelniach. Odpowiadają one głównie za nieprzywieranie potraw do dna garnka oraz łatwe czyszczenie. Dzięki nim codzienne przygotowywanie posiłków staje się zdecydowanie łatwiejsze. Z drugiej jednak strony tworzą one warstwę na metalowym korpusie patelni, która jest stosunkowo miękka. Dlatego też tego typu naczyń nie poleca się czyścić w zmywarce. Warto również zwrócić uwagę na to, jakich akcesoriów używasz. Powinny być wykonane z drewna lub z silikonu, aby nie zarysować powierzchni patelni. Sprawdź, jakie są zalety różnych rodzajów powłok i wybierz idealną dla siebie patelnie nieprzywierającą.
Patelnia z powłoką ceramiczną — jakość i bezpieczeństwo
Jedna z popularniejszych rodzajów powłok, którą obecnie pokrywa się wewnętrzną stronę patelni. Patelnie ceramiczne charakteryzuje zwiększona odporność na zarysowania, potrawy nie przywierają do dna, a ciepło jest równomiernie rozprowadzane po powierzchni. Do mieszania potraw zaleca się jednak używania silikonowych akcesoriów kuchennych, aby uniknąć zarysowań.
Takie powłoki są uznawane za jedne z najbezpieczniejszych. Wytwarzane z podobnych materiałów, co np. porcelana, są gładkie w dotyku i doskonale sprawdzają się jako pokrycie patelni aluminiowych oraz stalowych.
Uwaga! Patelnia z powłoką ceramiczną nie powinna zostać przegrzana, ponieważ to może skutkować jej uszkodzeniem. Każdy producent powinien podać maksymalną temperaturę rozgrzania powłoki i należy jej przestrzegać. Dlatego też jeśli np. posiadasz kuchenkę indukcyjną nie używaj maksymalnej mocy, gdy sięgasz po patelnie z powłokami. W innym przypadku dosłownie w kilkanaście sekund możesz doprowadzić do utraty właściwości nieprzywierających.
Powłoka PTFE — popularne rozwiązanie
Podobnie jak powłoka ceramiczna równomiernie się nagrzewa, a dania nie przywierają do powierzchni garnka. Przy jej użytkowaniu i pielęgnacji należy jednak zachować szczególną ostrożność. Ważne, aby nie zarysować patelni, dlatego np. do mieszania rekomenduje się stosowanie silikonowych lub drewnianych szpatułek.
PTFE to skrót od nazwy Poli(tetrafluoroetylen). To syntetyczny związek, którego nazwa handlowa to teflon.
Czy patelnię PTFE można włożyć do piekarnika?
To, czy patelnię teflonową można włożyć do piekarnika, zależy od zaleceń producenta oraz od konkretnego modelu. Zawsze w pierwszej kolejności sprawdzaj oznaczenia na opakowaniu oraz opis, który zazwyczaj znajdziesz na stronie internetowej. Budowa naczynia może Ci jednak podpowiedzieć, czy patelnia będzie się do tego nadawać.
Przede wszystkim sprawdź uchwyt patelni. Ta potencjalnie może nadawać się do piekarnika tylko i wyłącznie wtedy, kiedy będzie on wykonany z metalu takiego jak stal nierdzewna, czy aluminium. Uchwyt z drewna, lub tworzywa sztucznego wyklucza naczynie z takiego użytkowania.
Sprawdź również, czy w innych częściach patelni nie znajdują się materiały, które nie powinny znaleźć się w piekarniku — to kluczowe dla Twojego bezpieczeństwa!
Pamiętaj, że każda powłoka ma określoną odporność na wysokie temperatury. Dlatego też nawet jeśli Twoja patelnia nadaje się do użytkowania w piekarniku, przed użyciem sprawdź, jakie są dopuszczalne i nie przekraczaj ich.
Powłoka tytanowa do Twojego domu
Ten rodzaj powłoki należy do najbardziej wytrzymałych, a smażone na niej dania nie potrzebują zbyt dużej ilości tłuszczu. Ciepło jest równomiernie rozprowadzane, a potrawa nie przywiera, podobnie jak w przypadku powłoki ceramicznej lub teflonowej.
Wiesz już jaką patelnię kupić? Jeśli wciąż masz wątpliwości, zastanów się przede wszystkim nad tym, jaki sposób przyrządzania potraw preferujesz i do czego chcesz jej używać. Każda z patelni ma swoje zalety i wady – pomyśl, na czym zależy Ci najbardziej.
Jakie patelnie do zmywarki wybrać?
Jeśli szukasz patelni, która będzie nadawała się do użytku w zmywarce, Twój wybór jest dość ograniczony. Większość patelni na rynku jest pokryta powłokami, które nie powinny być użytkowane w zmywarce, ponieważ na to zbyt miękkie i mogą ulec uszkodzeniu. Dlatego też jeśli poszukujesz patelni do zmywarki, postaw na patelnię wykonaną w całości ze stali nierdzewnej.
Patelnie granitowe to ciekawy design
Osoby, którym zależy na ciekawym designie naczyń, pasującym do nowoczesnych kuchni, powinny zwrócić uwagę na patelnie granitowe. Są to zazwyczaj patelnie aluminiowe pokryte powłoką imitującą granit. Ten detal sprawia, że naczynie wygląda elegancko i klasycznie. Doskonale pasuje do wielu wnętrz. Postaw jednak na model z kutego lub odlewanego aluminium, co zagwarantuje szczególną jakość produktu.
Patelnia grillowa dla miłośników smażenia
Tęsknisz zimą za smakami potraw z grilla? Patelnia grillowa może Ci się doskonale sprawdzić. To naczynie posiada karbowaną powierzchnię, która pozwala na uzyskanie podobnego smaku potraw, jak na klasycznym grillu. Ponadto doskonale odprowadza tłuszcz. Choć nie są one tak wszechstronne, jak patelnie płaskie (np. nie usmażysz na niej jajecznicy w komfortowy sposób) to bez wątpienia są dodatkowym asortymentem, który sprawdzi się w wielu kuchniach.
Patelnia do naleśników – przede wszystkim wygoda
Naleśniki to pyszne i zarazem szybkie danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Ich przygotowanie może być jednak trudne, zwłaszcza jeśli korzystasz z naczyń o wysokich brzegach. Dlatego może przydać Ci się patelnia do naleśników. Zazwyczaj posiadają one wygodne w użytkowaniu powłoki nieprzywierające, a niskie brzegi pozwalają na wygodne odwracanie przygotowywanych placuszków i naleśników. Nagrzewają się szybko i równomiernie, co również ułatwia pracę w kuchni.
Czy istnieją patelnie beztłuszczowe?
Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Można uznać, że w pewnym sensie tak. Często patelnie beztłuszczowe to synonim na patelnie z powłokami. Jednak należy pamiętać, że do smażenia na każdej patelni należy użyć przynajmniej minimalnej ilości tłuszczu. Pozwala on na stworznie warstwy ochronnej, dzięki której powłoka nieprzywierająca zachowa swoje właściwości na dłużej.
Jakie patelnie na płytę indukcyjną?
Większość patelni dostępnych na rynku nadaje się obecnie na płytę indukcyjną, jednak nie wszystkie. Dlatego też zwracaj uwagę na zalecenia producenta. W ofercie marki Gerlach znajdziesz wiele ciekawych modeli, które możesz używać na kuchence tego typu, np. patelnie z odpinaną rączką SMART oraz SMART STEEL, patelnie z elementami drewna w linii NATUR, patelnie z powłoką imitującą granit z linii GRANITEX itd. Na pewno znajdziesz więc coś dla siebie!
Co ciekawe, patelnie na indukcję niemal zawsze nadają się również na inne typy kuchenek. Dlatego też to bardzo uniwersalny wybór, który sprawdzi Ci się niezależnie od tego, w jakim miejscu będziesz mieszkać. Pamiętaj, że w kuchni przydają się nie tylko patelnie. Zaopatrz się również w wysokiej jakości garnki, akcesoria kuchenne, czy ostre noże, dzięki którym w wygodny sposób przygotujesz różnorodne potrawy.
PATELNIE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
PATELNIE PATELNIE GRILLOWE PATELNIE ZE STALI NIERDZEWNEJ PATELNIE ALUMINIOWE ZESTAW PATELNI WOKI PATELNIE BEZTŁUSZCZOWE PATELNIE CERAMICZNE PATELNIE NIEPRZYWIERAJĄCEPATELNIE GRANITOWE PATELNIE NA KUCHENKĘ GAZOWĄ PATELNIE DO NALEŚNIKÓW