W zależności od dań, które chcemy przygotować, warto wybrać patelnię przeznaczoną do konkretnej czynności. Producenci oferują naczynia, które ułatwią nam na przykład grillowanie steków, smażenie naleśników lub przyrządzanie azjatyckich dań.
Zastanowienie się nad tym, które potrawy najbardziej nam smakują, prawdopodobnie również pomoże w decyzji jaką patelnię wybrać.
Patelnia grillowa
Elementem charakterystycznym patelni grillowych, dzięki któremu łatwo odróżnić je od innych modeli, jest karbowana powierzchnia. To ona nadaje apetyczny wygląd grillowanych produktów, które wyglądają jak ściągnięte prosto z klasycznego grilla. Ponadto karbowana powierzchnia minimalizuje styczność produktów z dnem patelni, na którym znajduje się wytopiony tłuszcz, który spływa do rowków na patelni, zamiast wsiąkać w mięso. Na rynku istnieje wiele modeli patelni grillowych, różniących się między sobą kształtem. Bardzo popularne są patelnie kwadratowe. Niektóre modele patelni wyposażone są w specjalny lejek, który umożliwia stopniowe odlewanie niepotrzebnego tłuszczu. Patelnie grillowe są polecane zwłaszcza ze względów zdrowotnych – potrzebujemy małej ilości tłuszczu do przygotowania posiłku.
Patelnia do smażenia naleśników
Patelnie do smażenia naleśników posiadają specjalną płaską, szybko nagrzewającą się powierzchnię, niskie ścianki oraz wygodny uchwyt, które zapewniają komfortowe smażenie naleśników oraz ich przewracanie.
Patelnia typu wok
Symbolem kuchni azjatyckiej jest wok, który doskonale nadaje się do przyrządzania egzotycznych dań złożonych z makaronów, ryżu lub owoców morza. Dzięki specjalnej pokrywce, równie dobrze sprawdzi się on w przygotowywaniu pikantnych zup oraz duszeniu różnorodnych mięs i kolorowych warzyw. Fani kulinarnych wyzwań zdecydowanie pokochają to uniwersalne i praktyczne naczynie. Głębokie dno pozwala na wygodne przyrządzanie i mieszanie makaronu, warzyw i mięsa bez obaw, że jakikolwiek składnik może znaleźć się poza patelnią. Patelnia wok jest ceniona zwłaszcza wśród fanów zdrowego dożywiania, ponieważ potrawy przygotowywane w tradycyjny sposób w woku nie potrzebują dodawania tłuszczu.
PATELNIE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
PATELNIE GŁĘBOKIE PATELNIE CERAMICZNE POKRYWKI NA PATELNIE PATELNIE DO NALEŚNIKÓW PATELNIE Z ODPINANĄ RĄCZKĄ WOKI PATELNIE GRILLOWE PATELNIE NIEPRZYWIERAJĄCE PATELNIE GRANITOWE PATELNIE NA INDUKCJĘ PATELNIE NA PREZENT ZESTAW PATELNI