Grillowanie kojarzy nam się przede wszystkim z letnią pogodą i czasem spędzanym wspólnie z rodziną, przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Dzięki patelni grillowej z łatwością przygotujesz soczyste mięsa, ryby czy ulubione warzywa… w domu. Jednak, żeby móc z niej jak najdłużej korzystać, pamiętaj o odpowiedniej pielęgnacji.
Potrawy z grilla możesz zrobić w domu, kiedy tylko masz na to ochotę, niezależnie od pogody. Obok gotowania na parze, czy w szybkowarze jest to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania posiłków.
W jaki sposób i do czego używać patelni grillowej?
Smażone ryby, grillowane mięso, czy duszone warzywa. Każde z tych dań przyrządzisz na patelni grillowej bez konieczności dodawania tłuszczu. Jej powierzchnia jest karbowana, dzięki czemu np. tłuszcz z potrawy spływa na dno i nie wsiąka w gotowane produkty. Posiłki wyglądają dokładnie tak, jak te z klasycznego grilla i smakują równie dobrze, a powłoka nieprzywierająca pozwoli Ci zapomnieć o przypalonym mięsie czy warzywach.
Patelnie grillowe posiadają grube dno, które równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło. To ogromna zaleta, ponieważ wpływa m.in. na optymalny poziom wysmażenia oraz na niższe zużycie energii.
Większość patelni przystosowana jest do wszystkich rodzajów kuchenek: elektrycznych, gazowych, ceramicznych oraz indukcyjnych. Jeśli planujesz zakup, upewnij się, czy na pewno wybrana patelnia grillowa może być używana na Twojej kuchence.
Jak pielęgnować patelnię grillową?
Dbanie o patelnię jest niezwykle istotne, gdyż prawidłowa pielęgnacja wpływa na jej żywotność. Przed pierwszym gotowaniem, zapoznaj się z dołączoną do produktu instrukcją producenta. Dlaczego to takie ważne? W zależności od powłoki, którą pokryto patelnię sposoby użytkowania i czyszczenia mogą się od siebie różnić.
Przykładowo patelnie żeliwne potrzebują odpowiedniej impregnacji, stalowe – zahartowania przed pierwszym użyciem, a aluminiowe wymagają dodatkowych środków ostrożności, aby nie doprowadzić do nadmiernego przegrzania się patelni.
Wskazówka:
Jeśli chcesz jak najdłużej korzystać ze swojej patelni grillowej, nie używaj do mieszania ostrych, metalowych akcesoriów kuchennych (np. widelca, noża, łyżki). Stosuj wyłącznie drewniane lub silikonowe łopatki bądź mieszadełka, które są bezpieczne dla powłoki.
Jak myć patelnię grillową?
Podczas czyszczenia najlepiej posługuj się delikatną ściereczką lub miękką stroną gąbki, ciepłą wodą i płynem do naczyń.
Jak przechowywać patelnię grillową?
Patelnię grillową możesz przechowywać razem z innymi garnkami. Nie pozwól, tylko aby naczynia się ze sobą stykały. Jeżeli nie masz zbyt wiele miejsca, możesz zastosować przekładki filcowe, które kładzie się na dno każdego naczynia. Dzięki temu unikniesz zbędnych zarysowań.
Przygotowywanie zdrowych, smacznych i aromatycznych dań ułatwiają dzisiaj m.in. patelnie grillowe. Chcąc jak najdłużej z nich korzystać, zastosuj się do zaleceń producenta, używaj zgodnie z przeznaczeniem i odpowiednio pielęgnuj.