Patelnia stalowa jest dowodem na to, że klasyczne produkty nigdy nie wychodzą z mody i cieszą się olbrzymią popularnością wśród klientów. Korzystają z nich nie tylko profesjonalni kucharze, ale również amatorzy kulinarnych wyzwań. Pamiętajmy jednak, że patelnie stalowe rządzą się swoimi prawami i są to naczynia dosyć wymagające, zwłaszcza podczas pierwszych prób smażenia. Dlatego warto zapoznać się z podstawowymi zasadami ich użytkowania, aby przyrządzanie potraw było prostsze i przyjemniejsze.
Jak zahartować patelnię stalową?
Podstawową kwestią, o której musimy pamiętać przed pierwszym użyciem jest jej odpowiednie zahartowanie. Pozwoli ono na przygotowanie patelni do smażenia, aby podczas użytkowania składniki nie przywierały do dna naczynia. Najlepszym sposobem jest zagotowanie filiżanki wody wraz z obierkami z ziemniaków na patelni przez 15 minut. Następnie należy wylać wodę, usunąć obierki i wypłukać patelnię. Na koniec zalać patelnię cienką warstwą oleju i smażyć do pięciu minut.
Jak korzystać z patelni stalowej?
Dzięki swojej konstrukcji patelnia stalowa nie potrzebuje aż tak dużego płomienia jak inne patelnie. Jeśli uważamy, że patelnia jest wystarczająco rozgrzana, zmniejszmy płomień, aby nie doprowadzić do jej przegrzania. Jeśli przegrzejemy patelnię, smażone składniki mogą się nadmiernie przypalać i potrzebna będzie spora ilość tłuszczu, aby zapobiec kolejnemu przywieraniu.
Bezpiecznym rozwiązaniem podczas użytkowania patelni stalowych w wysokich temperaturach jest stosowanie oleju arachidowego (wyciskany na gorąco, rafinowany), palmowego lub gorczycowego. W przypadku patelni stalowej potrzebna jest większa ilość tłuszczu, niż przy smażeniu na innych patelniach, zwłaszcza przez pierwszy okres użytkowania.
Uwaga! Podczas naszych pierwszych zmagań z patelnią stalową, musimy uzbroić się w cierpliwość. Aby smażeniu nie towarzyszyło przywieranie potraw, patelnia musi przejść proces „wygrzewania się”, czyli dostosowania się stali do smażenia, co skutkuje w późniejszym, lepszym rozprowadzaniu ciepła na patelni. Pamiętajmy, że proces ten może trwać długo, jednakże jest bardzo istotny.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni stalowej?
Przy zakupie patelni stalowej należy zwrócić uwagę na następujące elementy: wagę (cięższe patelnie będą solidniejsze), grubość ścianek i dna (zbyt cieńkie szybciej ulegną deformacjom), wygodny uchwyt oraz jakość stali. Nasze patelnie PRESTIGE są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10, która posiada zwiększoną odporność na występowanie korozji. Ponadto, patelnie PRESTIGE są odporne na zarysowania.
Zalety patelni całostalowych:
- Długowieczność
- Wytrzymałość na zarysowania
- Zwiększona odporność na występowanie korozji
- Możliwość użytkowania na kuchni indukcyjnej, w piekarniku oraz w zmywarce