Patelnia Wok Harmony + pokrywka
Co lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni – wok czy patelnia? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dowiedz się, jakie zalety mają woki i kiedy jednak lepiej sprawdzi się klasyczna patelnia. Sprawdź też, jaki model najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.
Czym wok różni się od patelni?
Współcześnie bardzo często uznaje się wok za patelnie. Nie jest to jednak prawda. To naczynie jest czymś pomiędzy garnkiem a patelnią, bardziej przypominając misę z jednym lub dwoma uchwytami. To naczynie wywodzi się z Azji. Tradycyjnie było wykonywane z żeliwa. Do dziś wykorzystuje się je najczęściej do przygotowywania dań metodą stir fry.
W przeciwieństwie do woku patelnia posiada zupełnie płaskie, nigdy niezaokrąglone dno oraz raczej proste brzegi, często znajdujące się pod kątem ok. 90°.
Wok czy patelnia – co warto wybrać?
Wok służy do nieco innych zadań, niż zwyczajna patelnia. Wykorzystuje się go przede wszystkim do przygotowywania warzyw i mięs metodą sitr fry, która polega na szybkim smażeniu przy jednoczesnym mieszaniu, w bardzo wysokich temperaturach.
Przygotowywanie takich dań, jak kotlety schabowe czy placki przez wzgląd na konstrukcję naczynia typu wok nie będzie na nim aż tak wygodne. Jeśli więc często przygotowujesz dania kuchni azjatyckiej, czy też lubisz warzywa przyrządzone na różnorodne sposoby, wok na pewno sprawdzi się w Twojej kuchni. Jeśli zaś szukasz naczynia do przygotowywania placków, kotletów, naleśników itd., znacznie lepiej sprawdzi się klasyczna patelnia.
Jakie naczynie zamiast woku?
Co kupić, jeśli lubisz przygotowywać warzywa metodą sitr fry, jednak wok wydaje Ci się zbyt specjalistycznym naczyniem? Możesz postawić na patelnie głębokie. Różnią się one od klasycznych wysokimi ściankami, które pozwalają na przygotowanie na patelni całych dań. Są idealne do stworzenia pysznych sosów i idealnie sprawdzają się do dań kuchni włoskiej, jednak również w wygodny sposób przygotujesz na nich dania metodą stir fry. Jednocześnie nadają się do smażenia kotletów, ryb czy placków. To idealny wybór dla osób, które poszukują wszechstronnych naczyń.
Jak zbudowany jest współczesny wok?
Dawniej woki najczęściej wykonywano z żeliwa. Współcześnie można znaleźć również takie wykonane ze stali nierdzewnej. Najczęściej jednak na rynku dostępne są woki posiadające aluminiowy korpus, pokryty powłoką nieprzywierającą. Takie naczynie ułatwia przygotowywanie posiłków, ogranicza przywieranie żywności do powierzchni i sprawia, że mycie jest naprawdę proste. Jednak należy pamiętać, aby odpowiednio o nie zadbać, dzięki czemu będzie towarzyszyć Ci przez naprawdę długi czas.
Jak zadbać o wok i patelnię z powłoką nieprzywierającą?
Dbanie o wok, czy patelnię z powłoką nieprzywierającą może się nieco różnić zależnie od modelu naczynia. Jednak warto pamiętać o kilku czynnościach, które pozwolą Ci na przedłużenie żywotności naczynia.
Przed użyciem sprawdź, jaka jest maksymalna temperatura użytkowania Twojej patelni lub woku. Każda powłoka nieprzywierająca posiada taką wytrzymałość, dlatego bardzo ważne jest to, by dbać o nieprzekraczanie tego wskaźnika. Ponadto nie należy rozgrzewać naczyń bez rozprowadzenia na ich powierzchni przynajmniej cienkiej warstwy tłuszczu.
Po smażeniu zaczekaj aż wok lub patelnia wystygnie. Nigdy nie zalewaj gorącego naczynia zimną wodą! Dopiero następnie umyj naczynie. Zrób to ręcznie, za pomocą miękkiej gąbeczki. Nie wkładaj naczyń z powłokami nieprzywierającymi do zmywarki.
Smażąc, używaj akcesoriów kuchennych z drewnianymi lub silikonowymi końcówkami. Dzięki temu ograniczysz ryzyko, że powłoka nieprzywierająca ulegnie zarysowaniu.
Przestrzegaj tych kilku zasad i ciesz się swoimi naczyniami kuchennymi przez długie lata!
Jaki wok wybrać?
To, jaki wok wybrać, zależy od Twoich osobistych preferencji. Na przykład, jeśli posiadasz niewielkie mieszkanie, doskonale sprawdzi się wok z odczepianą rączką SMART. Dzięki naczyniom z tej linii zaoszczędzisz nawet do 50% miejsca w kuchni.
Z kolei jeśli poszukujesz naczynia, które będzie łączyło wysoką jakość wykonania z klasycznym designem sprawdzającym się w nowoczesnych kuchniach, zwróć uwagę na wok z powłoką imitującą granit GRANITEX.
Często jednak na woku przygotowuje się dość duże porcje na raz. Wówczas przenoszenie go może być utrudnione. Dlatego warto zwrócić uwagę na wok MONOLIT, który posiada dodatkowy uchwyt. Pozwala on na komfortowe przeniesienie patelni w inne miejsce.
Jaką patelnię wybrać?
Szukając idealnej patelni dla siebie, warto zastanowić się, do czego ma być ona użytkowana. Oczywiście możesz postawić na patelnię klasyczną, o stosunkowo niskich rantach, która sprawdzi się do codziennego smażenia, np. z linii NATUR. Dobrym wyborem może być jednak również wspomniana wcześniej w artykule patelnia głęboka (np. z linii GRANITEX, MONOLIT), lub jedna z patelni specjalistycznych.
Do takich można zaliczyć patelnie grillowe, które posiadają specjalne wypustki na swojej powierzchni, czy patelnie naleśnikowe. Dzięki nim w łatwy sposób przygotujesz naprawdę różnorodne potrawy.
Wok, patelnia i inne wyposażenie kuchni od marki Gerlach
W ofercie marki Gerlach znajdziesz nie tylko wygodne woki i patelnie wykonane z bezpiecznych materiałów wysokiej jakości, ale również noże, garnki, deski do krojenia i różnorodne akcesoria kuchenne. Wyposaż swoją kuchnię w wysokiej jakości produkty, które ułatwią Ci codzienne przygotowywanie posiłków.
Wyposażając swoje wnętrze warto zwrócić szczególną uwagę na to, aby jego wygląd był koherentny i sprawiał, że z chęcią będziesz spędzać w niej czas. Dlatego dobierając naczynia, zwróć uwagę, by dobrze komponowały się z jego designem. Na przykład, produkty z linii NATUR doskonale sprawdzają się w loftowych wnętrzach, a produkty SMART są doskonałe do nowoczesnych kuchni, w których najważniejsza jest ich wszechstronność oraz funkcjonalność.
Jeśli jesteś dopiero na etapie wyboru wystroju kuchni, sprawdź na przykład jak stworzyć kuchnię w stylu angielskim, czy prowansalskim. Dowiedz się też, jak np. wkomponować drewno w kuchenne wnętrze.
Sprawdź, jakie patelnie na prezent warto wybrać!