Patelnia stalowa Prestige 24 cm
Patelnia stalowa czy żeliwna lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni? Mają one swoje wady i zalety, które warto poznać przed zakupem. Poznaj odpowiedź na nurtujące Cię pytania i sprawdź, jaki model patelni będzie idealny dla Ciebie. Jakie właściwości ma patelnia stalowa?
Patelnia stalowa – co warto o niej wiedzieć?
Patelnia stalowa jest chętnie używana w profesjonalnych kuchniach. Dotyczy to zwłaszcza modeli bez dodatkowych powłok. Wynika to z ich wysokiej wytrzymałości, trwałości oraz bezpieczeństwa użytkowania. Takie patelnie nadają się do mycia w zmywarce i przy odpowiedniej pielęgnacji wytrzymują wiele długich lat.
Doskonale nadają się one do przygotowywania mięs (np. steków), ponieważ można rozgrzewać je do naprawdę wysokich temperatur, co pozwala na uzyskanie pięknie wyglądającego efektu przysmażenia. Można na nich używać metalowych i stalowych narzędzi, a ponadto często nadają się również do użytkowania w piekarniku. To wszechstronne produkty wysokiej jakości, które mogą doskonale sprawdzić się niemal w każdej kuchni.
Patelnia żeliwna – czym się różni od stalowej?
Jak już sama jej nazwa wskazuje, patelnia żeliwna jest wykonana z innego materiału, niż ta stalowa. Żeliwo to rdzewny materiał, który zawiera zwiększoną ilość węgla. To sprawia, że jest cięższy i bardziej wytrzymały na różnego rodzaju wgniecenia. Jest też bezpieczny w kontakcie z żywością, o ile nie pojawia się na nim rdza. To właśnie ona sprawia, że naczynia żeliwne mogą być trudne w codziennym użytkowaniu. Bardzo łatwo rdzewieją przy kontakcie z wodą, nie należy też przechowywać w nich żywności. Wymagają więc szczególnej troski i uwagi ze strony użytkownika.
Zadbane, będą jednak towarzyszyć Ci przez wiele długich lat. Podobnie jak w przypadku patelni stalowych można osiągać na nich wysokie temperatury, pozwalające na doskonałe smażenie mięs i nie tylko.
Tak samo jak patelnie stalowe, tak i patelnie żeliwne mogą być pokryte dodatkową warstwą ochronną. Zazwyczaj spotyka się żeliwo emaliowane. Ta przypominająca szkło powłoka nadaje naczyniom częściowych właściwości nieprzywierające i chroni je przed powstaniem rdzy. Jest jednak dość krucha i przy ewentualnym uderzeniu może ulec obtłuczeniu.
Czy smażenie na patelni stalowej jest trudne?
W większości polskich domów znaleźć można przede wszystkim patelnie z powłokami nieprzywierającymi, które wymagają wykorzystywania niewielkich ilości oleju. Na patelni stalowej smaży się nieco inaczej. Nie jest to proces szczególnie trudny, jednak wymaga po prostu pewnego przygotowania się.
Przede wszystkim przed pierwszym użyciem patelni stalowej należy ją przygotować do smażenia. Tzw. przepalenie jej i stworzenie powłoki ochronnej sprawia, że ma ona nieco lepsze właściwości nieprzywierające i staje się wygodniejsza w użytkowaniu. Ponadto smażenie na niej wymaga użycia większej ilości tłuszczu.
Początki smażenia na tego typu naczyniu mogą być trudne, jednak warto tego spróbować – dzięki temu zyskasz patelnie, która będzie Ci towarzyszyć przez wiele długich lat.
Jaką patelnię stalową marki Gerlach wybrać?
W ofercie marki Gerlach znajdziesz patelnię stworzoną z myślą o najbardziej wymagających użytkownikach – patelnie PRESTIGE. Model ten dostępny jest w dwóch rozmiarach (24, 28 cm) i może być użytkowany na wszystkich typach kuchenek. Został on wykonany ze stali nierdzewnej 18/10. Posiada ona grube dno ze wbudowanym dyskiem ferromagnetycznym. To wszechstronne narzędzie, które sprawdzi się również na grilla oraz do piekarnika.
Jeśli jednak zależy Ci na patelni stalowej z nieprzywierającą powłoką zwróć uwagę na patelnie z odczepianą rączką SMART STEEL oraz na patelnie SOLID LITE. Te modele również zostały wykonane ze stali nierdzewnej 18/10, a ich nieprzywierające właściwości ułatwią codzienne smażenie.
Patelnia żeliwna czy stalowa – postaw na swój komfort
Szukając odpowiedniej patelni dla siebie musisz samodzielnie podjąć decyzję co do tego, jaki model będzie dla Ciebie najlepszy. Jeśli zależy Ci na patelni, która wytrzyma wiele lat i nie wymaga szczególnej troski, a jednocześnie pozwoli Ci na stworzenie wielu smacznych potraw to doskonałym wyborem będzie patelnia stalowa. Jednakże osoby, które cenią sobie szczególnie trwałość mogą przyjrzeć się bliżej patelniom żeliwnym. Należy jednak pamiętać, że wymagają one odpowiedniego mycia i przechowywania.
Patelnia na prezent – postaw na coś wyjątkowego
Szukając pomysłu na prezent warto postawić na produkt wyjątkowy, o wysokiej jakości, który przy tym będzie wpasowywać się w gust osoby obdarowywanej. Patelnie na prezent są zwykle dobrym wyborem, zwłaszcza dla miłośników gotowania. W końcu to podstawowy typ naczynia, który jest używany przez niemal każdego.
W takiej sytuacji zarówno patelnia stalowa jak i żeliwna może być dobrym wyborem. Często są to produkty o podwyższonej jakości, które idealnie nadają się na elegancki, jakościowy prezent. Jednocześnie nie są aż tak popularne i istnieje dość duże prawdopodobieństwo, że obdarowywana osoba jeszcze ich nie posiada. Gdy jednak kupujesz prezent do domu warto uprzedzić wcześniej o swoich zamiarach.
Patelnia stalowa – dobierz inne akcesoria!
Patelnia stalowa czy żeliwna w kuchni to nie całe wyposażenie kuchni, które będzie Ci potrzebne. Dlatego warto przyjrzeć się również wygodnym akcesoriom i innym narzędziom. Na pewno przydać Ci się mogą takie produkty, jak szpatułka, czy łyżka cedzakowa. W ofercie Gerlach takie produkty znajdziesz w ramach linii AMBIENTE (akcesoria stalowe) oraz NATUR (akcesoria drewniane z silikonowymi końcówkami). Warto również zaopatrzyć się w wygodne noże oraz deskę do krojenia. Taki zestaw pozwoli Ci na stworzenie naprawdę pysznych potraw.
Dobrze dobrane akcesoria i naczynia przyśpieszają gotowanie, skracając czas przygotowania posiłków i sprawiając, że proces ten z obowiązku może zamienić się w prawdziwą przyjemność. Dlatego stawiaj na produkty wysokiej jakości, które doskonale spełniają swoje zadanie i dobieraj je zgodnie ze swoimi indywidualnymi potrzebami. Życzymy miłego gotowania i wspaniałego czasu z rodziną spędzonego w kuchni i w jadalni przy wspólnym stole.
Chcesz wiedzieć więcej o patelniach? Dowiedz się, jaką patelnię wybrać!