Czysty barszcz buraczany możesz przygotować nie tylko na święta. To zupa, którą da się podawać na wiele różnych sposobów, np. z makaronem, ryżem, uszkami czy pasztecikami. Ugotuj go na rosole lub wywarze z warzyw. Do jego przygotowania potrzebne będą świeże buraki ćwikłowe. Przydać się może również odrobina dżemu, który pogłębi jego smak. Ugotujesz go w wygodnym, dużym garnku.
Co jest potrzebne na czysty barszcz buraczany?
- 500 g buraków ćwikłowych
- 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
- 2 suszone grzybki do smaku (opcjonalnie)
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 ziarna pieprzu
- sok z 1 cytryny
- 2 goździki
- 1 łyżka dżemu z czerwonych porzeczek
- sól i cukier do smaku
Jak przygotować czysty barszcz buraczany?
Buraki dokładnie wyszoruj. Przełóż je do garnka i zalej wrzącą wodą. Gotuj pod przykryciem przez ok. 90 minut, aż zupełnie zmiękną. Buraki ostudź i obierz, gdy będą jeszcze lekko ciepłe. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Znów włóż do garnka i zalej wywarem bądź rosołem. Dodaj przyprawy: liść, laurowy, pieprz, ziele angielskie, sól, cukier, goździki, a także, opcjonalnie, wymoczone suszone grzyby. Mieszając, zagotuj i zmniejsz ogień. Doprowadź do wrzenia 3-4 razy.
Odstaw barszcz z gazu w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Nie odcedzaj go, dlatego że to buraki utrzymują jego głęboki kolor. Przed podaniem podgrzej, ale nie gotuj. Barszcz możesz podawać w bulionówce z dodatkiem grzanek, pasztecików bądź uszek. Jeśli chcesz, możesz podać go również na głębokim talerzu z makaronem. Smacznego!
Z czym podać czysty barszcz buraczany?
Czysty barszcz można podać na wiele różnych sposobów. Możesz wykorzystać go po prostu jako aromatyczny napój, czystą zupę albo jako podstawę, do której dodasz dowolne dodatki. Doskonale komponuje się z uszkami, pasztecikami, ale również z różnymi rodzajami makaronów, także z włoskim i nadziewanym. Można dodać do niego również dowolny ryż.
Czy czysty barszcz buraczany jest wegański?
Czysty barszcz buraczany może, lecz nie musi być wegański. Zależy od tego, co wykorzystasz jako jego bazę. Jeśli użyjesz wywaru warzywnego, danie będzie wegańskie. Jeśli zaś postawisz na rosół, nie będzie odpowiednie dla wegetarian. Dlatego przygotowując go, zwróć na to uwagę. Pamiętaj, aby nie rezygnować z wywaru – to baza zupy, która zapewnia jego głęboki smak!
Dlaczego warto dodać do barszczu nieco dżemu?
Dżem sprawi, że zupa będzie nieco słodsza, z dodatkową, owocową nutą. To dodatek, który oczywiście można pominąć, jeśli nie masz go akurat pod ręką, ale warto naprawdę spróbować. Idealnie nada się do tego dżem z czerwonych porzeczek, który jest dodatkowo nieco kwaśny, ale możesz użyć też innego, np. z truskawek, jagód czy malin.