Zestaw noży w bloku białym MODERN
Gzik z tofu z pyrami to pomysł na pyszny obiad nie tylko dla wegan. Do jego przygotowania potrzebne są podstawowe składniki, które bez najmniejszego problemu znajdziesz w sklepie, takie jak tofu, czy ziemniaki.
Co jest potrzebne do przygotowania gzika z tofu z pytami?
- 8 oczyszczonych średnich ziemniaków (po 150-200 g każdy)
- 2-3 łyżki oleju (np. rzepakowego)
- 2-3 duże szczypty soli
- 400-600 g tofu (2-3 kostki tofu z dyskontów)
- 1 opakowanie wegańskiej śmietany (około 150-200 g)
- 0,5-1 łyżka soli
- kilka łyżek soku z cytryny lub soku spod kiszonych ogórków lub 1/2 łyżeczki kwasu mlekowego
- świeżo mielony pieprz
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki oleju (np. rzepakowy tłoczony na zimno – opcjonalnie)
- posiekane zioła wg. uznania (szczypiorek, koperek, natka)
- 4-5 sztuk skrojonej w półplasterki rzodkiewki
- pokrojona cebula i/lub czosnek (opcjonalnie, wg. uznania)
Składniki wystarczą na ok. 4 porcje obiadowe.
Jak przygotować gzik z tofu z pyrami?
To danie jest naprawdę szybkie w przygotowaniu. Przygotowanie go zajmie ok. 15 minut (bez czasu gotowania ziemniaków). Zacznij od włączenia piekarnika i ustaw temperaturę na 200°C. Następnie dokładnie oczyść ziemniaki i natrzyj je olejem oraz solą. Na blaszce połóż papier do pieczenia, wyłóż ziemniaki oraz piecz przez ok. 30 minut na trybie termoobieg góra-dół.
Za pomocą widelca lub dłoni rozdrobnij i utrzyj tofu. Część ziół odłóż do dekoracji, a pozostałe składniki dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Sprawdź smak mieszanki. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj soli i pieprzu. Jeśli tak przygotowany gzik jest dość suchy, dodaj odrobinę oleju lub wegańskiej śmietany. Jeśli wyjdzie zbyt rzadki, dodaj nieco więcej tofu. Przepis możesz dostosować do swoich preferencji, tworząc najbardziej odpowiadającą Ci konsystencję. Do mieszania tofu możesz użyć trzepaczki NATUR.
Ziemniaki wyjmij z piekarnika i zaczekaj kilka minut, aż nieco ostygną. Natnij je w połowie od góry, a następnie rozchyl widelcem i delikatnie rozgnieć miąższ wewnątrz. Do środka nałóż gzik z tofu. Całość posyp ziołami i porcją zmielonego pieprzu. Tak przygotowane danie jest gotowe po wyłożeniu na talerz lub półmisek. Smacznego!
Czy wegańską śmietanę można zastąpić zwykłą?
Jeśli nie jesteś na restrykcyjnej diecie i np. nie możesz znaleźć wegańskiej śmietany, możesz zastąpić ją naturalną. Wybierz taką o zawartości tłuszczu 12 lub 18%.
Jak zmielić pieprz?
Pieprz możesz zmielić, korzystając z młynka. Znajdziesz go np. w zestawie NATUR. Jeśli go nie posiadasz, możesz użyć moździerza lub postawić na wcześniej zmielony pieprz. Może on mieć jednak słabszy aromat i smak, dlatego warto zaopatrzyć się w młynek.
Czemu warto dodać płatki drożdżowe do dania?
Płatki drożdżowe są nie tylko zdrowe, ale również nadają potrawom wyjątkowego smaku. Dlatego warto dodawać je do różnorodnych przepisów, nie tylko wegańskich. Znajdziesz je zazwyczaj np. w dużych sklepach spożywczych.
Autor przepisu:
Tomek Mędrek
Bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomek.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.