Hummus jest pastą, która może pełnić również funkcję dipu do różnych dań (frytek, grillowanych warzyw, mięs), którą wykonuje się na bazie ciecierzycy. Wywodzi się najprawdopodobniej z terenów współczesnego Egiptu oraz Lewantu. Do jej przygotowania przyda Ci się wygodny garnek!
Co jest potrzebne do przygotowania hummusu?
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka jasnej pasty tahini
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula (opcjonalnie)
- Chilli
- Sól, pieprz
Jak zrobić hummus?
Suchą ciecierzycę przełóż do garnka, zalej wodą i mocz przez całą noc.
Po tym czasie odcedź nadmiar wody i opłucz (polecamy garnki MODEL, które są wyposażone w system odcedzania z dwoma rodzajami sitek w pokrywkach). Zalej ciecierzycę świeżą wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez godzinę od momentu zagotowania się wody.
Ponownie odcedź wodę i przepłucz ciecierzycę. Przełóż ciecierzycę do naczynia, dodaj pastę tahini, sól, pieprz, chilli, czosnek i przesmażoną cebulkę, a następnie zblenduj wszystkie składniki tak, aby masa była gładka i miała aksamitną konsystencję. Podczas blendowania możesz stopniowo dodawać zimnej wody.
Gotowy hummus przełóż do ozdobnego naczynia (np. do porcelanowych miseczek) i podawaj ze świeżym pieczywem lub pitą.
Dlaczego hummus jest tak popularny wśród wegan i wegetarian?
Hummus jest w pełni wegański, co oznacza, że nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego w swoim składzie. Dodatkowo jest to produkt wysokobiałkowy, dzięki czemu jest dobrym uzupełnieniem tego typu diety. Sprawdza się zaś zarówno jako sos, jak i smarowidło na kanapki, co pozwala na urozmaicenie codziennych posiłków.
Czy hummus można wykonać na bazie grochu?
W pewnym sensie tak! Grecy mają bowiem w swojej tradycyjnej kuchni bardzo podobną pastę, która nazywa się fava. To puree na bazie łuskanego grochu. Jeśli więc nie masz ciecierzycy, możesz zastąpić go właśnie tym składnikiem. Nie będzie to co prawda typowy hummus, a jego smak będzie się nieco różnił, jednak tak wykonana pasta może być również wyśmienita na kanapki lub jako dip.
Czy do stworzenia hummusu potrzebny jest blender?
Nie, nie musisz posiadać blendera, aby samodzielnie przygotować hummus. Możesz wymieszać składniki ręczne, np. za pomocą łyżki lub widelca. Wówczas jednak zajmie Ci to więcej czasu, a uzyskanie jednolitej konsystencji może być nieco trudniejsze.