Jajka zapiekane z ryżem w sosie grzybowym to doskonały pomysł na stosunkowo szybki obiad. Do przygotowania dania przyda się naczynie do zapiekania. Możesz użyć całostalowy lub żeliwny garnek. Dzięki temu zaoszczędzisz miejsce w kuchni, ograniczając liczbę posiadanych produktów.
Co jest potrzebne do przygotowania jajek zapiekanych z ryżem w sosie grzybowym?
- 8 jajek
- 20 g masła
- 250 g ryżu
- sos grzybowy wg. uznania
- 200 g sera żółtego
Jak przygotować jajka zapiekane z ryżem w sosie grzybowym?
Ryż ugotuj na sypko w garnku. Następnie wyłóż go na naczynie żaroodporne, wcześniej posmarowane masłem. Jajka zalej zimną wodą i gotuj na twardo. Użyj do tego wygodnego rondelka, lub nieco większego garnka.
Jajka obierz, a następnie za pomocą łyżki stwórz w ryżu niewielkie wgłębienia. Układaj w nich jajka. Całość zalej sosem pieczarkowym i posyp startym serem. Piekarnik rozgrzej do 160℃ i zapiekaj w nim całość przez ok. 5 minut. Podawaj tak przygotowane danie z gałązkami zielonej pietruszki lub z talarkami pomidorów. Smacznego!
Jak przygotować sos grzybowy?
Do przygotowania sosu grzybowego przydadzą się suszone grzyby, cebula, śmietana oraz woda. Proporcje należy dostosować samodzielnie tak, by sos osiągnął preferowaną konsystencję. Grzyby namocz, a następnie gotuj, aż zmiękną. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, tak samo jak cebulę. Podsmaż składniki, używając patelni, dodaj śmietanę oraz ewentualnie wodę. Dopraw według uznania.
Jak długo gotować jajka na twardo?
Jajka na twardo gotuj przez 8-10 minut, zależnie od ich wielkości. Mniejsze gotuj nieco krócej, większe nieco dłużej. Możesz również doprowadzić wodę z jajkami do wrzenia, a następnie przykryć naczynie pokrywką i wyłączyć kuchenkę. Wówczas odczekaj również 8-10 minut i odcedź jajka. To pozwoli Ci na zaoszczędzenie energii.
Jaki ryż wybrać?
Ryż wybierz zgodnie ze swoimi preferencjami, np. pełnoziarnisty, długi czy nawet kleisty ryż do sushi.