Czy wiesz, jak obrać i pokroić melona? Sprawdź, jak zrobić to tak, aby zachować jak najwięcej owocu. Poznaj też dobre sposoby na podanie melona w trakcie imprezy. Jakim nożem go kroić i obierać?
Jak smakuje melon i do czego go użyć?
Melon to owoc o delikatnym, orzeźwiającym smaku. Jest też dość słodki. Jednak w jego przypadku odmiana ma duży wpływ na smak i tak np. kantalupa ma pomarańczowy miąższ i jest bardziej intensywna, melon zielony jest łagodny, lecz bardzo soczysty, a odmiana żółta jest lekko kwaskowa.
Jest to uniwersalny produkt, który sprawdza się zarówno w deserach, jak i w daniach wytrawnych. Możesz dodać go do:
- sałatki owocowej,
- bitej śmietany,
- jogurtu,
- smoothie i innych napojów,
- sorbetu,
- dań z szynką parmeńską,
- sałatki z serem feta lub mozzarellą,
- chłodnika,
- grillowanych mięs i ryb.
Jak wybrać dojrzałego melona?
Nim obierzesz melona, warto wybrać odpowiedniego w sklepie. Sprawdź jego zapach: powinien być słodki i intensywny, zwłaszcza w okolicach szypułki. Jeśli nic nie czujesz to może oznaczać, że owoc jest niedojrzały. Nie kupuj też takich, których aromat kojarzy się z fermentacją.
Skórka melona powinna być sprężysta, delikatnie uginająca się po naciśnięciu palcem. Powinna być też matowa, w kolorze zależnym od odmiany (pomarańczowa, zielona, żółta). Dojrzalsze owoce są też cięższe od tych niedojrzałych. Po stuknięciu, melon powinien wydawać z siebie głuchy, niski dźwięk. Szypułka powinna się lekko uginać i mieć delikatne pęknięcia. Jeśli jest twarda lub zielona – owoc jest jeszcze niedojrzały.
Jaki nóż wybrać do krojenia i obierania melona?
Wybór odpowiedniego narzędzia do krojenia i obierania melona zdecydowanie ułatwi Ci pracę. Operowanie nożem o złej wielkości czy tępym ostrzu może nie być zbyt komfortowe. Stawiaj na produkty dobrze naostrzone.
Do obierania melona wykorzystaj nóż do jarzyn. Mniejszy, o ostrzu do 5 cali, pozwoli na wygodniejsze usunięcie skórki.
Do krojenia zaś sprawdzi się nóż dłuższy, taki jak nóż Santoku, szefa kuchni lub długi nóż kuchenny. Na rynku znajdziesz również produkty specjalnie dedykowane do krojenia arbuzów lub melonów, jednak jeśli nie sięgasz po nie często – będzie to zbędne.
Jak obrać melona?
Aby obrać melona, przygotuj nóż oraz stabilną deskę do krojenia. Umyj owoc i osusz go dokładnie za pomocą ręcznika papierowego. Odetnij dwie końcówki melona (od szypułki i przeciwnej). Wystarczy 3-4 mm. To jednak ważne, aby owoc nie ruszał się w trakcie obierania. Ustaw go pionowo, tak aby stał możliwie stabilnie.
Prowadząc nóż od góry do dołu, podążając za kształtem owocu, zacznij odcinać skórkę w pionowych paskach o długości ok. 2-3 cm. Staraj się usuwać zarówno główną, kolorową skórkę, jak i warstwę podskórną w białym kolorze. Zostawiaj wyłącznie czysty miąższ. Obierz go dokładnie, tak aby skórka nie była widoczna w żadnym miejscu.
Jeśli posiadasz melon z bardzo cienką skórką, możesz najpierw go pokroić na plastry, a następnie obierać każdy z osobna.
Jak pokroić melona?
Po obraniu melona pokrój go na ćwiartki za pomocą dużego, ostrego noża. Wewnątrz owocu znajdziesz pestki i otaczające je błony. Wyjmij je, starając się nie naruszyć miąższu. Następnie pokrój owoc na mniejsze kawałki, jeśli takie właśnie są Ci potrzebne.
Melona możesz kroić w kliny lub paski, które da się wygodnie spożyć bezpośrednio. Kostka idealnie sprawdzi się do sałatek i zup, a za pomocą łyżki do wykrajania kulek stworzysz doskonałą ozdobę do np. ciast, czy dodatek do jogurtu albo szynki parmeńskiej.
Pamiętaj, aby rozmiar kawałków dopasować do potrzeb i sposobu spożywania go!
Jak pokroić melona na imprezę?
Melon może okazać się doskonałą przystawką na imprezę. Warto jednak odpowiednio go do tego przygotować. Na przykład, możesz pokroić go w kostkę i nadziać na wykałaczki – samodzielnie, z mozzarellą albo z szynką parmeńską. Możesz też wykroić z niego kuleczki, które będą bardzo ozdobnie wyglądać, lub stworzyć wygodne łódeczki. Efektownie wygląda również tzw. puchar z melona. Wystarczy przekroić go na pół, wydrążyć środek i wypełnić go owocami i innymi przysmakami.
Jak przechowywać melona po pokrojeniu?
Gdy obierzesz i pokroisz melona straci on swoją trwałość. Przechowuj go przez maksymalnie 1-2 dni w lodówce, w szczelnym pojemniku. Możesz też mrozić go i np. użyć do przygotowania sorbetu, lodów na bazie mleka i innych przysmaków.
Melon – wszechstronny i smaczny
Melon to naprawdę wszechstronny i smaczny owoc, który warto mieć pod ręką nie tylko wtedy, kiedy przygotowujesz przyjęcie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, czy na zdrowy deser. Mamy nadzieję, że wiesz już, jak obrać i pokroić melona, dzięki czemu częściej będzie gościł w Twojej kuchni.
.jpg)
.jpg)

.jpg)