Czy wiesz, jak przechowywać koperek, aby na dłużej zachował świeżość? Poznaj nasze rady i dowiedz się, czy można go mrozić oraz w czym go trzymać. Te pomysły na organizację w kuchni pomogą Ci w utrzymaniu porządku w Twoim wnętrzu.
Koperek – esencja smaku i zdrowia
Koperek to jedno z najpopularniejszych ziół wykorzystywanych w polskiej kuchni i nie ma w tym nic dziwnego. Ma delikatny, lekko anyżowy aromat i doskonale komponuje się z ziemniakami, różnymi zupami i sosami. Dodaje się go również do dań rybnych. Jest też cennym źródłem witamin, takich jak A i C. Często stanowi wykończenie potraw – posypanie ich zielonymi ziołami nadaje im koloru i sprawia, że wyglądają bardziej apetycznie.
To wszystko sprawia, że warto mieć go w swojej spiżarce. Jednak jakie akcesoria do organizacji kuchni mogą Ci się przydać, aby wygodnie go przechowywać, jak go mrozić i jak długo zachowuje swoją świeżość?
Jak przechowywać koperek?
Świeży koperek warto przechowywać w lodówce. Panujące tam warunki są najbardziej sprzyjające dla tego typu produktów. Niektórzy polecają trzymanie świeżego koperku i innych produktów tego typu jak kwiaty – pionowo, w pojemniku z niewielką ilością wody. Jednakże należy wówczas uważać na to, aby produkty nie zaczęły gnić. Płyn powinien być więc regularnie wymieniany.
Czy można przechowywać w domu suszony koperek?
Jak najbardziej! Koperek możesz wysuszyć lub też od razu kupić taką przyprawę. Warto mieć ją w swoim asortymencie, aby w razie potrzeby dodać ją do tego, co akurat gotujesz. Przechowuje się go wówczas jak większość suchych przypraw. Pamiętaj, aby oznaczyć na opakowaniu moment otwarcia i datę ważności produktu.
Gdzie przechowywać koperek?
Świeży koperek należy przechowywać w dolnej szufladzie lodówki, w odizolowaniu od mocnych aromatów, tak aby nimi nie przesiąknął. Jeśli nie możesz włożyć go do lodówki, trzymaj go w miejscu ciemnym, w oddaleniu od źródeł ciepła. Wówczas jednak należy jak najszybciej go zużyć.
Suchy koperek przechowuj tak, jak inne przyprawy: w zamknięciu, w oddaleniu od źródeł światła, ciepła i wilgoci. Sprawdzaj regularnie, czy produkt nie zaczyna się zbrylać. To może doprowadzić do zdecydowanie szybszego psucia się.
W czym przechowywać koperek?
Świeży koperek warto owinąć papierem, aby powstrzymać jego wysuszanie się i jednocześnie zapewnić mu odpowiedni poziom wilgoci. Możesz również użyć do tego pojemniki kuchenne, jednak powinny być to produkty wysokiej jakości, pozwalające na odpowiednią cyrkulację powietrza. Zwróć też uwagę na to, aby były wykonane z wysokiej jakości materiałów, takich jak bezołowiowe szkło, czy stal nierdzewna, które zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Suszony koperek możesz przechowywać, sięgając po np. słoiki na żywność ze szczelną pokrywką. Te o małych rozmiarach doskonale sprawdzają się do przechowywania różnorodnych przypraw. Zwróć jednak uwagę na to, aby były czyste i suche, nim przełożysz do niego suszone zioła. Przed użyciem taki koper warto rozetrzeć, np. w moździerzu.
Jak długo przechowywać koperek?
Koperek możesz przechowywać przez około 5-7 dni. Nim jednak go schowasz, usuń z pęczka uszkodzone gałązki i te elementy, które wyglądają na nieświeże. Dzięki temu przedłużysz jego trwałość.
Jeśli przechowujesz go w temperaturze pokojowej, zużyj go w maksymalnie 24 godziny – po tym czasie koperek może zacząć więdnąć i się psuć.
Suszony koperek jest zdecydowanie trwalszy. Możne przechowywać go przez 6-12 miesięcy, o ile jest on trzymany w odpowiednich warunkach. Gdy ten czas minie, często jest w dalszym ciągu zdatny do spożycia, jednak jego walory smakowe i aromatyczne mogą się trochę zmniejszyć.
Czy można mrozić koperek?
Jak najbardziej! To dobry sposób na zachowanie koperku na okres zimowy. Do jego przechowywania w zamrażarce możesz wybrać woreczek strunowy lub pojemnik. Koperek umyj i dokładnie osusz. Następnie koperek oberwij z łodyg i – jeśli używasz woreczka – usuń z opakowania nadmiar powietrza. Zamknij go szczelnie i zamrażaj, a następnie korzystaj z niego, gdy będzie taka potrzeba.
Jak poznać, że koperek się zepsuł?
Koperek może się wysuszyć i wówczas przyjmuje żółtawy kolor. Przy nadmiarze wilgoci może też wyraźnie się zepsuć. Jego kolor zmienia się wtedy na ciemniejszy, staje się oklapnięty, może pojawić się na nim śluz, a cały produkt może wydzielać nieprzyjemny zapach. O ile wysuszony koperek można często jeszcze zużyć, o tyle zepsuty nie powinien być używany w kuchni.
Wygodniejsze gotowanie i przechowywanie z marką Gerlach!
Przechowywanie koperku nie jest trudne, jeśli wiesz, jak to robić. Zorganizuj swoją kuchnię i gotuj wygodniej razem z produktami marki Gerlach. Sprawdź nasze pojemniki na żywność wysokiej jakości, a także wkłady do szuflady, sztućce, garnki i patelnie. Jeśli posiadasz balkon albo ogród możesz również zaopatrzyć się w nasze narzędzia ogrodowe, a gdy wyjeżdżasz w góry możesz zainteresować się naszymi naczyniami termicznymi i scyzorykami. Wysokiej jakości produkty ułatwią Ci codzienną pracę, zapewnią trwałość na lata i sprawią, że wykonywane każdego dnia zadania będą czystą przyjemnością.