Czy wiesz, jak przechowywać pierniczki świąteczne? Dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć, aby odpowiednio dojrzały. Jak je przechowywać po upieczeniu, a na co zwrócić uwagę po dekorowaniu? Jakie pojemniki na żywność będą najlepsze?
Czemu pierniczki muszą dojrzeć?
Tuż po upieczeniu pierniczki są zwykle dość twarde. Z czasem wilgoć zaczyna równomiernie rozkładać się w całym ciasteczku, poprawiając ich konsystencję. Ponadto do tego ciasta wykorzystuje się przyprawy korzenne, których aromat dojrzewa z czasem. Takie ciasteczka mają też stabilniejszą strukturę, mniej się łamią i lepiej nadają się do dekorowania. Dlatego też pierniczki to ciasteczka, które zdecydowanie lepiej ozdabiać i zjadać po tym, jak przez chwilę poleżą.
Chcesz upiec nie tylko ciasteczka? Sprawdź nasze formy do pieczenia wykonane z wysokiej jakości materiałów.
Jak przechowywać pierniczki po upieczeniu?
Zacznij od całkowitego wystudzenia pierniczków. Nim przeniesiesz je np. na talerzyk, zaczekaj, aby wystygły na blaszce. Dzięki temu będą w pełni płaskie i nie wygną się od rantu talerza lub też nie przełamią się w trakcie przenoszenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową przenieś je na płaską powierzchnię taką jak blat stołu i przykryj je czystą ściereczką. Pozostaw je tak na ok. 24 godziny. Po tym czasie możesz przenieść je do odpowiedniego pojemnika, układając je warstwami, przekładając każdą z nich papierem do pieczenia.
Gdzie trzymać pierniczki po upieczeniu?
Pierniczki po upieczeniu przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, które nie jest narażone na nagłe zmiany temperatury. Unikaj szafek w okolicy grzejnika czy kuchenki, a także okna. Doskonale sprawdzi się do tego domowa spiżarnia. Pamiętaj też, że ciasteczka mogą wchłaniać zapachy z otoczenia, dlatego ważne jest, aby nie trzymać ich w towarzystwie np. mocno pachnącej ryby.
Jak przechowywać pierniczki świąteczne: wybór pojemnika kuchennego
Aby bezpiecznie przechowywać pierniczki, koniecznie wybierz odpowiedni pojemnik do tego zadania. Powinien być on dopuszczony do kontaktu z żywnością i posiadać szczelną pokrywkę. Pierniczki są często dość duże, dlatego pojemnik powinien być stosunkowo szeroki, raczej niższy, niż wyższy. Często używane są do tego metalowe puszki, słoiki z uszczelką czy kartoniki. Dobrze sprawdzą się też szklane pojemniki, takie jak model SMART od marki Gerlach.
Po jakim czasie dekorować pierniczki?
Pierniczki możesz dekorować już ok. 24-48 godzin po upieczeniu, jednak bez obaw możesz zaczekać kilka dni, lub nawet tydzień. Ważne jest, aby nie robić tego, gdy są jeszcze miękkie i ciepłe. Są wtedy mniej stabilne i znacznie łatwiej możesz je uszkodzić.
Pierniczki – jak przechowywać po udekorowaniu?
Gdy udekorujesz pierniczki, zaczekaj przynajmniej kilka godzin, nim zaczniesz je chować. Pamiętaj, że np. lukier królewski może schnąć przez całą noc. Dlatego też ważne jest, by dać ozdobom czas na utwardzenie się. Po tym czasie możesz chować je do pojemnika kuchennego, podobnie jak nieudekorowane ciasteczka. Zwróć jednak szczególną uwagę na to, by leżały stabilnie, a poszczególnie warstwy były od siebie dobrze odseparowane.
Czy pierniczki można trzymać w lodówce?
Przechowywanie pierniczków nie jest konieczne, zwłaszcza jeśli chodzi o twarde ciasteczka bez nadzienia. Jednak jeśli są one mocno zdobione i posiadają wypełnienie np. marmoladą, warto schować je właśnie do lodówki i wyjąć z niej około godzinę przed planowanym spożyciem. To wydłuży ich trwałość!
Czy można mrozić pierniczki?
Tak! Pierniczki jak najbardziej możesz mrozić. Jednak pamiętaj, aby zrobić to dopiero po tym, jak w pełni wystygną. Zamrażaj pierniczki, które są możliwie świeże oraz nie posiadają dekoracji. Aby to zrobić, ułóż je płasko na tacce. Włóż je do zamrażarki na ok. 3-4 godziny, a następnie przełóż je do pojemnika, układając warstwowo i ponownie zamrażaj.
Jak długo powinny dojrzewać pierniczki?
Klasyczne, twarde pierniczki, powinny dojrzewać przez ok. 7-14 dni przed spożyciem. Im są jednak cieńsze i im więcej miodu zawierają, tym szybciej można po nie sięgnąć. Istnieją również nowoczesne przepisy na pierniczki, które są puszyste i delikatne od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Takie nie muszą zbyt długo czekać!
Jak długo można przechowywać pierniczki?
To zależy od przepisu! Klasyczne, twarde pierniczki bez ozdób możesz przechowywać bez obaw przez 4-8 tygodni lub dłużej. Te dekorowane lukrem spożyj w ciągu 3-4 tygodni, te z nadzieniem zaś w ciągu 1-2 tygodni. Zawierają one wilgoć, która skraca trwałość wypieków. Pierniczki przechowywane w zamrażarce przechowuj do ok. 3 miesięcy.
Jak rozpoznać, że pierniczki się zepsuły?
Pierniczki mogą zachować świeżość przez wiele tygodni, między innymi przez wysoką zawartość konserwującego cukru. Jednakże z czasem mogą ulec zepsuciu. Jeśli zauważysz na nich naloty pleśni – nie spożywaj ich! Istnieją jednak mniej oczywiste oznaki zepsucia, takie jak zmieniony, lekko nieświeży zapach, lepka powierzchnia, czy tłusty, nieprzyjemny film na powierzchni. Te wszystkie symptomy mogą oznaczać, że nie należy ich spożywać. Oczywiście, zwracaj również uwagę na ich smak.
Przechowywanie pierniczków – przygotuj się do świąt!
Czas przedświąteczny wiąże się z wieloma przygotowaniami. Na szczęście nie wszystko musisz robić na ostatnią chwilę. Pierniczki przygotujesz nawet kilka tygodni wcześniej. Wówczas jednak kluczowe jest ich odpowiednie przechowywanie. Mamy nadzieję, że z naszymi poradami bez problemu uda Ci się odpowiednio je zabezpieczyć, aby cieszyć się nimi przez cały okres świąteczny!
.jpg)
.jpg)


.jpg)
.jpg)