Składniki:
- 250 g mielonej, chudej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 plasterki sera Cheddar
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 4 żytnie bułki
- Sałata lodowa
- Roszponka
- 1 pomidor
- Olej rzepakowy
- Masło
- Sól i pieprz
Jak przygotować domowe burgery?
Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w krążki a czosnek przeciśnij przez praskę np. Gerlach SOLID. Sałatę lodową, roszponkę i pomidory opłucz pod bieżącą wodą. Pomidory pokrój w plasterki, a sałatę w paski.
W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, zioła, sól, pieprz oraz sos Worcestershire. Z gotowej masy uformuj 4 kotlety. Przygotuj domowy sos! Wymieszaj w miseczce musztardę, jogurt, sól, pieprz i sos Worcestershire. Bułki przekrój na pół – doskonale sprawdzi się przy tym nóż do pieczywa np. wchodzący w skład zestawu NATUR. Następnie podgrzej je w tosterze, a gdy będą już gotowe, posmaruj masłem.
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni grillowej (polecamy patelnię grillową MONOLIT), ułóż kotlety i smaż, aż się zarumienią – przez ok. 5 minut. Na połówce bułki ułóż kolejno: kotlet, plaster pomidora, ser, krążki cebulowe, sałatę lodową, roszponkę, sos. Zamknij całość drugą połową bułki. Domowe burgery gotowe! Smacznego!