Poniżej przedstawiamy prosty przepis na wykonanie pysznych lodów śmietankowych dla wszystkich tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w tych deserowych zmaganiach i nie planują na razie kupować specjalnej maszynki do robienia lodów. Podpowiadamy jaką śmietankę wybrać (bo to w niej tkwi cały sekret udanych lodów) oraz jak przyrządzać lody, aby wyszły obłędnie kremowe i puszyste.
Jaką śmietankę wybrać na lody?
Tak jak pisaliśmy już powyżej, śmietanka to kluczowy składnik lodów śmietankowych, dlatego poświęćmy odrobinę czasu i uwagi podczas jej wyboru. Przede wszystkim, na sklepowych półkach szukajmy śmietanki, nie śmietany — śmietana jest równie tłusta jak śmietanka, ale z powodu niskiej zawartości cukru, lody z niej wyjdą po prostu mało smaczne.
Na etykiecie naszej śmietanki powinien znaleźć się jeden z napisów: „do deserów”, „do ubijania”, „słodka śmietanka”, „śmietanka tortowa”. Ponadto śmietanka powinna posiadać wysoką zawartość tłuszczu, od 30 do 36 % lub nawet więcej, powinna być płynna i co niezwykle ważne, nie powinna mieć żadnych dodatków.
Czas na lody śmietankowe!
Składniki:
- 200 ml tłustej, schłodzonej śmietanki 30-36%
- 100 ml schłodzonego mleka
- 40 g cukru brązowego
Przygotowanie:
Wlewamy 100 ml śmietanki do średniego garnka, wsypujemy cały cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, ściągamy garnek z ognia i przekładamy zawartość do pojemnika.
Do pojemnika wlewamy mleko, resztę śmietanki i dokładnie całość mieszamy mikserem. Wkładamy pojemnik do zamrażalnika, aby schłodzić powstałą masę.
Następnie po 30 minutach wyciągamy pojemnik i miksujemy zawartość w celu uzyskania puszystej masy. Ponownie wkładamy pojemnik do zamrażalnika i powtarzamy opisaną powyżej czynność co 30 minut przez około 4 godziny.
Gotowe!
Jaki garnek sprawdzi się do przygotowania lodów?
Do przygotowania lodów śmietankowych polecamy średni garnek PRIME.