Czy wiesz, jak przygotować ryż do sushi? To zaskakująco proste! Tak przygotowany ryż możesz zaś wykorzystać do stworzenia wielu innych dań, np. pysznych azjatyckich sałatek. Aby go ugotować, użyj garnka z grubym dnem – dzięki temu minimalizujesz ryzyko przypalenia go w trakcie.
Co jest potrzebne do przygotowania ryżu do sushi?
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 2-3 szklanki wody
- 5 łyżek octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- ulubione dodatki
Podane składniki wystarczą na przygotowanie ok. 4 porcji sushi.
Przygotowanie ryżu do sushi krok po kroku
Ryż do sushi bardzo dokładnie opłucz w zimnej wodzie (możesz to zrobić nawet kilkukrotnie lub pozostawić na ok. 10 minut do momentu aż woda będzie przezroczysta), aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Dobrze wypłukany ryż umieść w szybkowarze, zalej go wodą i gotuj ok. 10 minut.
Gotując ryż do sushi, możesz zastosować proporcje 1:1, co oznacza, że na 1 szklankę ryżu przypada 1 szklanka wody.
Do miseczki wlej ocet ryżowy, sól oraz cukier, a następnie połącz ze sobą wszystkie składniki (do mieszania polecamy akcesoria z serii NATUR). Gdy ryż wystygnie, dodaj do niego marynatę i całość wymieszaj.
Jak zaoszczędzić energię gotując ryż do sushi?
Aby zaoszczędzić energię gotując ryż do sushi, należy… wyłączyć grzanie! Gdy opłukany ryż wrzucisz do wody, przykryj garnek pokrywką i zaczekaj, aż woda zacznie się gotować. Odczekaj 2-3 minuty, a następnie wyłącz kuchenkę. Dzięki temu ryż się przygotuje, a Ty zaoszczędzisz czas oraz energię.
Gdzie kupić ocet ryżowy?
Ocet ryżowy zazwyczaj znajduje się w większych sklepach spożywczych, na dziale z kuchnią orientalną. Czasami można znaleźć go również w mniejszych sklepach. Jeśli jednak w swojej okolicy nie możesz go znaleźć, zamów go w sklepie internetowym.
Czym charakteryzuje się ryż do sushi?
Ryż do sushi jest krótki, ale kleisty. Dzięki temu można formować z niego różne kształty i bez problemu spożywać za pomocą pałeczek. Nie używaj do sushi zwykłego, „polskiego” ryżu – choć smak potrawy być może będzie podobny, prawdopodobnie nie będziesz w stanie nadać jej odpowiedniej formy. Na szczęście ryż do sushi jest coraz powszechniej dostępny w Polsce.