Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 24 cm z powłoką ceramiczną
Czy wiesz, jak przyrządzić jesiotra na wigilię? Poznaj sposoby na przyrządzenie tej ryby i stwórz wyjątkowe danie dla siebie i swoich bliskich. Czym charakteryzuje się jej smak i jak podać ją w elegancki sposób z okazji świąt?
Jesiotr – elegancka ryba, wykorzystywana w kuchni
Jesiotr jest uznawany za jedną z „żywych skamieniałości”. To gatunek, który zamieszkuje Ziemię od dawna. Może ona osiągać aż do 6 m i ważyć nawet ok. 100 kg. Ma wydłużone ciało w kształcie wrzeciona. Co jest dla niej charakterystyczne, nie posiada łusek. Jest długowieczna – żyje nawet 60 lat. Zamieszkuje morze, ale wraca na tarło do rzek.
Niektóre gatunki jesiotra są zagrożone, ale część z nich wykorzystuje się w kuchni. Cenione jest zarówno jego mięso, jak i kawior.
Jak smakuje jesiotr?
Mięso z jesiotra ma delikatny smak, lekko maślany, o subtelnym aromacie. Jest soczyste i jędrne, o zwartej teksturze. To sprawa, że jest dość uniwersalne – można przyprawić je na wiele różnych sposobów i podawać z wieloma dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryb, kasza, lekkie sosy itd.
Czy jesiotr jest zdrowy?
Jesiotra uznaje się za zdrowe mięso, które może na stałe zagościć w diecie. W 100 g ryby z tego gatunku znajduje się ok. 18-20 g cennego białka, a także do 1,5 g kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają np. redukcję stanów zapalnych i poprawiają funkcjonowanie mózgu. Mięso z tej ryby zawiera również witaminy, w tym witaminę D, B12, B6 czy witaminę E. Jest również bogate w fosfor, którego ma ok. 200-250 mg w 100 g. Jest też rybą stosunkowo niskokaloryczną (120-150 kcal/100 g).
Jakiego jesiotra wybrać na wigilijną kolację?
Na rynku można znaleźć kilka różnych gatunków jesiotra, które mogą sprawdzić się na wigilijnym stole. Najpopularniejsza ryba to jesiotr syberyjski o delikatnym mięsie, który jest stosunkowo łatwo dostępny w sklepach. Kolejny, również stosunkowo dostępny, to bieługa. Jest zwykle nieco droższy, ale doskonale sprawdzi się właśnie w okresie świąt, podkreślając wyjątkowy charakter wieczerzy. W hodowlach ryb można znaleźć również jesiotry rosyjskie, których mięso charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem, niż w przypadku jesiotrów syberyjskich.
Poza gatunkiem zwróć też uwagę na pochodzenie ryby. Jesiotry dzikie są często droższe, są bardziej wyraziste w smaku, ale mogą być trudniejsze w przygotowaniu. Ponadto mogą być trudno dostępne. Dlatego co do zasady, lepszą opcją będą jesiotry hodowlane, pod warunkiem że postawisz na takie z certyfikowanej, ekologicznej hodowli.
Jak przyrządzić jesiotra na wigilię? Sposoby
Jesiotra możesz przyrządzić, wykorzystując różnorodne techniki, takie jak:
- zapiekanie,
- grillowanie lub smażenie,
- faszerowanie,
- serwowanie w galarecie.
Do przygotowania takiego dania przydadzą Ci się akcesoria kuchenne, które ułatwią gotowanie. Oczywiście nie obędzie się bez patelni czy garnków, ale przydać się mogą również szpatułki, czy trzepaczki, a także pojemniki kuchenne do przechowywania niektórych składników.
Jak przyrządzić jesiotra na wigilię w piekarniku?
Jesiotra możesz przygotować w piekarniku na kilka sposobów. Jednym z nich jest zapiekanie go w soli. Rybę faszeruje się marchewką i koperkiem oraz kawałkami masła. Sól (ok. 3 kg na 2 wypatroszone jesiotry o wadze 2 kg/sztuka) miesza się z białkami oraz wodą. Następnie należy rozprowadzić papkę na rybach i włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 220°C na ok. 35 minut. Następnie należy wyłączyć grzanie i uchylić piekarnik na ok. 10 minut. Tak przygotowany jesiotr jest gotowy do serwowania.
Jesiotra można zapiekać również na warzywach, okładać kawałkami cebuli, czy marynować przed zapiekaniem.
Jak przyrządzić jesiotra na wigilię na patelni?
Ta ryba będzie smakować też wyśmienicie, przygotowana na patelni grillowej lub klasycznej. Przygotuj filety za pomocą ostrych noży kuchennych. Następnie przypraw rybę pieprzem ziołowym i solą. Obtocz go w panierce z mąki pszennej, rozmąconym jajku i w bułce tartej. Rozgrzej patelnie i smaż go przez 3-4 minuty z każdej ze stron. Tak przygotowany jesiotr będzie miał chrupiącą skórkę i będzie wyśmienicie smakować, jeśli podasz go również na zimno.
Czemu faszerowanie jesiotra to dobry pomysł?
Faszerowany jesiotr jest po prostu bardzo eleganckim daniem, które wyśmienicie wygląda, smakuj i pachnie, gdy podasz go na pięknym talerzu, a szklana zastawa, w której zaserwujesz np. wino lub świąteczny kompot z suszu tylko podkreśli wyjątkowy charakter rodzinnego spotkania. Jest to ryba o neutralnym smaku i zwartym mięsie, co pozwala na stworzenie tego typu dań.
Farsz może być różnorodny, od świątecznej kapusty z grzybami, przez szpinak z riccotą i rukolą, przez bakalie, warzywa, czy nawet suszone owoce. Pozwoli to na taką modyfikację smaku ryby, aby ta po prostu smakowała Tobie i Twojej rodzinie. Takie mięso po upieczeniu będzie doskonale wilgotne i naprawdę smaczne.
Jesiotr w galarecie na wigilię
Ryby w galarecie są jednym z tradycyjnych dań, które pojawiają się na polskich stołach i w taki sposób możesz przyrządzić również jesiotra. Rybę należy ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw i warzyw. Następnie usuwa się z niej ości i na bazie rybnego wywaru przygotowuje się galaretę, dodając do niej żelatynę. Jesiotra możesz przygotować w galarecie w kawałkach lub w całości.
Jakie sztućce podać do jesiotra?
Tak elegancka ryba jak jesiotr wymaga odpowiedniego podania na stole. Pamiętaj, że takich dań nie podaje się ze zwyczajnym zestawem sztućców, a należy wybrać te im dedykowane. Sztućce do ryb charakteryzują się przede wszystkim szerokim, płaskim nożem bez ostrych krawędzi, co pozwala na odpowiednie filetowanie ryby. Takie mięso jest miękkie, dlatego nie ma potrzeby krojenia go.
Przygotuj się na święta zawczasu!
Okres świąt jest pełen pracy i przygotowań, dlatego już wcześniej warto zastanowić się nad menu. Jesiotr jest bez wątpienia doskonałym pomysłem na podawaną w trakcie wigilii rybę, zwłaszcza jeśli chcesz urozmaicić menu, lub jeśli np. Twoja rodzina nie przepada za karpiem i śledziami. Pamiętaj też, aby odpowiednio wcześnie nabyć wszystkie potrzebne narzędzia, w tym akcesoria do organizacji kuchni, które ułatwią Ci pracę w przedświątecznym okresie.