Bataty to pyszne słodkie ziemniaki, które są doskonałym urozmaiceniem naszego codziennego menu. Jak je ugotować? Sprawdź krok po kroku sposób na wyjątkowe danie z wykorzystaniem batatów.
Gotowanie batatów
Podobnie jak ziemniaki również bataty myjemy pod zimną wodą przed ugotowaniem. Następnie obieramy je ze skórki.
Słodkie ziemniaki możemy gotować w całości lub też pokroić je w kostkę. Wrzucamy bataty do wrzącej wody i solimy ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody. Warto użyć do tego wygodnego, stalowego garnka.
Bataty powinny gotować się przez około 30 minut. Po wrzuceniu do wrzącej wody zaczynamy odliczać czas od momentu ponownego zagotowania się wody.
Najlepiej gotować bataty pod przykryciem, dzięki temu zmniejszymy ilość utraconych witamin. Jeśli chcemy sprawdzić, czy słodkie ziemniaki się już ugotowały, wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli są miękkie, możemy je odcedzić.
Bataty najlepiej smakują z delikatnie roztopionym masłem oraz chilli. Możemy je również piec w piekarniku jak klasyczne frytki z ziemniaków lub przygotować pyszną kremową zapiekankę.
Czym kroić bataty?
Do krojenia batatów polecamy nóż szefa kuchni. Sprawdź zestaw noży w bloku AMBIENTE.
Inne sposoby na bataty
Bataty możesz również obrać, pokroić w słupki, a następnie zrobić z nich frytki na oleju bądź w piekarniku. Obydwie opcje są dobrym pomysłem na urozmaicenie posiłków od czasu do czasu. Możesz wówczas podać je z różnego rodzaju mięsami, jajkiem sadzonym, czy kotlecikami sojowymi.
ZRÓB WSPANIAŁY PREZENT DO KUCHNI Z PRODUKTAMI GERLACH:SZTUĆCE NA PREZENT NOŻE KUCHENNE NA PREZENT GARNKI NA PREZENT PATELNIE NA PREZENT PORCELANA NA PREZENT PREZENTY DO KUCHNI PREZENTY DO KUCHNI NA ŚWIĘTA GADŻETY DO KUCHNI NA PREZENT PREZENTY DO KUCHNI DO 100 ZŁ |