Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jak ugotować ryż w torebkach? Poznaj nasz prosty poradnik i dowiedz się, jak zrobić go na sypko. Czym różni się przygotowanie ryżu białego od brązowego? Sprawdź krok po kroku, na co zwrócić uwagę w trakcie gotowania!
Ryż w torebkach – ekspresowy dodatek do obiadu
Ryż w torebkach jest jednym z najchętniej wykorzystywanych w Polsce. Przygotowuje się go szybko i bez potrzeby odmierzania – jest już w końcu podzielony na porcje. Taki produkt przygotowuje wiele marek, a ponadto jest on dostępny w różnych odmianach. Znajdziesz ryż w torebkach brązowy, biały, jaśminowy, basmati itd. Można wykorzystać go jako dodatek do dań mięsnych, warzyw, różnorodnych sosów, kuchni azjatyckiej czy europejskiej.
Warto jednak wiedzieć, że tego typu ryż jest zwykle produktem niższej jakości. Wypada też często drożej, niż np. większe zbiorcze opakowania. Dlatego też, choć warto mieć go w domu, na co dzień najlepiej stawiać na produkty wyższej jakości.
Czy gotowanie ryżu w torebkach jest zdrowe?
Ryż porcjowany w torebkach jest sprzedawany w ten sposób z myślą o tym, by gotować go od razu w tego typu opakowaniu. Dlatego też producenci ryżu tego typu, sprzedając go w Unii Europejskiej, muszą zagwarantować, że są one bezpieczne do kontaktu z żywnością. Zwykle wykonuje się je z polipropylenu, czyli tworzywa sztucznego, odpornego na warunki panujące w garnku. Nie uwalnia on szkodliwych substancji podczas gotowania, jest też wytrzymały i elastyczny.
Warto jednak mieć na uwadze to, że tego typu ryż sprawia, że wytwarza się więcej zanieczyszczeń. Dlatego też, aby zmniejszyć negatywny wpływ takich opakowań na środowisko, koniecznie wyrzucaj je do żółtego pojemnika na śmieci.
Jak ugotować ryż w torebkach?
Gdy gotujesz ryż w torebkach, kieruj się instrukcją producenta. Zwykle należy zagotować wodę w małym lub średnim garnku (zależnie od ilości ryżu), posolić ją i gotować ryż przez podany czas. Dla ryżu białego często jest to ok. 10-15 minut, dla innych – często nieco więcej. Warto w trakcie dopilnować, by ryż był zanurzony równomiernie w wodzie i np. odwrócić go na drugą stronę, jeśli jedna cały czas wypływa. Pamiętaj, że suche ziarno wchłania wodę w trakcie gotowania, dlatego też zwracaj uwagę na jej ilość.
Jak ugotować brązowy ryż w torebkach?
Brązowy ryż wyróżnia się tym, że zachowuje część otrębów. To sprawia, że gotuje się dłużej. Ponadto wymaga użycia nieco większej ilości wody. Na 150 g suchego ryżu użyj 1,2-1,5 l wody. Czas gotowania może się wahać pomiędzy 25 a 40 minut. Sprawdź tę informację na opakowaniu produktu i stosuj się do zaleceń. Gotuj go na niewielkim ogniu i staraj się nie przekraczać podanego czasu, aby nie stał się nadmiernie miękki.
Jak ugotować ryż na sypko w torebkach?
Ryż w torebkach zwykle nie jest bardzo kleisty sam z siebie, dlatego ugotowanie go na sypko nie jest problematyczne. Postępuj według wcześniejszych instrukcji, zwracając uwagę na to, aby nie przekraczać czasu gotowania, który został podany na opakowaniu producenta. Pamiętaj też, że gotujący się ryż powinien tylko delikatnie bulgotać, a nie mocno wrzeć. Dzięki temu ugotuje się równomiernie, zamiast sklejać. Staraj się też nie zgniatać ugotowanego już ryżu. Wówczas mógłby stracić na sypkości.
Jeśli chcesz, by ryż był wyjątkowo sypki, dodaj do gotującej się wody olej lub masło w niewielkiej ilości. Tłuszcz będzie ograniczać sklejanie.
Czy warto płukać ryż z torebki?
O ile standardowy ryż należy płukać, o tyle ten z torebki zwykle tego nie wymaga i często nie jest to zalecane przez jego producentów. Opakowanie utrudnia ten proces, a ponadto taki ryż jest zwykle już oczyszczony i gotowy do gotowania.
Czy ryż z torebki można ugotować bez niej?
Jak najbardziej! Zawsze możesz rozciąć folię i wsypać ryż do gotującej się, posolonej wody. Na 1 szklankę ryżu użyj 1-1,5 szklanki wody. Gotuj go na małym ogniu, aż wchłonie wodę, w czasie zgodnym z zaleceniem producenta (może być nieco dłużej). Gdy będzie już gotowy, wyłącz grzanie i odczekać ok. 5 minut, aby do siebie „doszedł”. Następnie możesz go serwować. Do takiego gotowania możesz użyć nieco większy garnek.
Jak podać ryż z torebki?
Ryż z torebki możesz od razu przekładać na talerze, serwując go np. z warzywami i mięsem, a także z dodatkiem różnorodnych sosów. Możesz też serwować go w osobnej miseczce, lub przełożyć na patelnie, dodając do niego np. passatę pomidorową, różnego rodzaju sosy, warzywa, czy mięsa. Taki ryż może Ci też posłużyć do przygotowania sałatki. Idealnie nadaje się do potraw jednogarnkowych lub jako składnik farszu.
Czy wiesz już, jak ugotować ryż w torebkach?
Gotowanie ryżu w torebkach nie jest trudne i wiele osób uznaje, że jest to łatwiejsze, niż przygotowanie klasycznego ryżu. Mamy nadzieje, że z naszymi poradami to zadanie okaże się dla Ciebie znacznie łatwiejsze!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
