Jak uratować przesoloną zupę? To może się zdarzyć każdemu. Poznaj nasz poradnik i dowiedz się, co zrobić w takiej sytuacji oraz jak zapobiegać im w przyszłości. Ile soli należy dodawać do zupy, by poprawić jej smak, ale by danie dalej pozostało zdrowe?
Przesolona zupa – czyli jaka?
Przesolona zupa to taka, w której smak soli dominuje i sprawia, że inne smaki nie są wyczuwalne. Wpływa ona dość mocno na smak i chociaż w niewielkiej ilości może pokreślić charakter dania, w nadmiarze jest zdecydowanie niepożądana. Jednakże przesolona zupa przesolonej zupie nierówna. Czasem soli jest po prostu nieco za dużo, czasem – zdecydowanie za dużo i tak naprawdę od jej ilości będzie zależało to, czy danie uda się uratować.
Jak można uratować przesoloną zupę typu rosół?
Najłatwiejszym sposobem na uratowanie przesolonej zupy jest rozrzedzenie jej. Warto użyć do tego niesolonego bulionu, lecz jeśli takiego nie posiadasz – możesz sięgnąć po wodę. Dolej do zupy niewielką ilość płynu, np. 50-100 ml i sprawdź, czy smakuje lepiej. Powtarzaj tę czynność do momentu, w którym uznasz, że danie smakuje dobrze.
Innym sposobem (który możesz łączyć z powyższym) jest dodanie do zupy dodatkowych warzyw, np. marchewki czy pietruszki, albo też wlanie do niej passaty pomidorowej. Po dodaniu składników gotuj zupę przez kolejne 15-20 minut lub do miękkości warzyw.
Jak uratować przesoloną zupę surowym ziemniakiem?
To doskonała metoda do klarownych zup, takich jak rosół. Obierz dwa duże ziemniaki i wrzuć je w całości do garnka z zupą. Gotuj całość przez 10-15 minut, a następnie wyjmij i sprawdź smak zupy. Powinien być łagodniejszy i delikatniejszy, ponieważ ziemniaki „wyciągną” część soli z dania.
Jak uratować przesoloną zupę krem?
Uratowanie przesolonej zupy krem jest łatwiejsze, niż np. rosołu, przez wzgląd na jej strukturę. Najłatwiejsza metoda to ugotowanie bez soli dodatkowej porcji warzyw, np. marchewki, czy dyni, a następnie zblendowanie ich i dodanie do zupy. Możesz też obrać pomidory ze skórki, zblendować je bez gotowania i wówczas przelać płyn do dania. Tak samo jak w przypadku rosołu możesz rozcieńczyć ją dodatkiem niesolonego bulionu lub wody.
Zupę krem możesz też zabielić, używając śmietanki (może być wegańska) lub mleczka kokosowego. Sól możesz zrównoważyć też kwasowością, dodając nieco soku z cytryny, łyżeczkę octu jabłkowego czy koncentratu pomidorowego. Jeśli zupy jest zbyt dużo, nie obawiaj się i podziel danie na dwa garnki.
Co zrobić, gdy zupa dalej jest zbyt słona?
Czasem soli jest po prostu zbyt dużo i mimo rozcieńczania oraz niwelowania jej smaku, dalej jest zbyt mocno wyczuwalna. To jednak nie oznacza, że należy ją wyrzucić. W takiej sytuacji warto wykorzystać ją do innych zadań, np. jako bazę do sosów, zapiekanek czy dań jednogarnkowych. Zupę możesz zamrozić, dzieląc ją wcześniej na mniejsze porcje. Dzięki temu nie zmarnujesz składników, a w niedalekiej przyszłości – stworzysz pyszne dania.
Sól – uważaj na jej nadmiar!
Choć jej niewielka ilość jest niezbędna do zdrowego funkcjonowania, jej nadmiar może podwyższać ciśnienie krwi, zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, czy obciążać nerki. Dlatego też warto ograniczać jej ilość w codziennej diecie. Jeśli czujesz, że przygotowywane danie jest zbyt słone, zawsze staraj się je przynajmniej częściowo rozrzedzić. Twoje zdrowie na pewno Ci za to podziękuje!
.jpg)
.jpg)
.jpg)