Widelczyki do ciasta 6 szt. VALOR
Istnieje wiele różnych przepisów na ciasta, jednak większość z nich bazuje na tych samych zasadach. Jak zrobić sernik na zimno? Dowiedz się, jakie produkty wybierać i o czym pamiętać niezależnie od tego, po jaki przepis sięgasz.
Sernik na zimno – szybkie i smaczne ciasto
Sernik na zimno to prosty w wykonaniu deser, który możesz zrobić nawet jeśli nie posiadasz piekarnika. Można przyrządzić go na wiele różnych sposobów, a sam proces zazwyczaj nie jest zbyt długi. Należy jednak zrobić je kilka godzin przed podaniem, aby ser i pozostałe warstwy miały czas, by się połączyć. To świetny pomysł na dodatkowe ciasto, jeśli np. przygotowujesz duże przyjęcie i Twój piekarnik jest wciąż zajęty.
Wykonanie większości przepisów z sernikami nie jest trudne, jednak warto pamiętać o kilku zasadach związanych z jego przygotowaniem.
Jak zrobić sernik na zimno?
Aby zrobić sernik na zimno, musisz wiedzieć między innymi:
- jaki ser wykorzystać,
- co zwykle dodaje się do sera i dlaczego,
- jak przygotować spód,
- ile czasu powinien spędzić w lodówce,
- co dodatkowo można dodać do sernika,
- jakich błędów unikać.
Mamy nadzieję, że poniższe rady pomogą Ci w przygotowaniu pysznego deseru!
W czym przygotować sernik na zimno?
Sernik na zimno możesz przygotować w rancie lub w dowolnej foremce. Jej kształt może być naprawdę różny: okrągły, kwadratowy, w kształcie serca, prostokątny itd. Wiele zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Pamiętaj, aby używać foremek do pieczenia wysokiej jakości, które są bezpieczne i dopuszczone do użytku z żywnością.
Jaki ser wykorzystać do sernika na zimno?
Do sernika na zimno można wykorzystać różne rodzaje sera. Często do przygotowania szybkich przepisów używa się tzw. sera z wiaderka. Jest to już przygotowany, mocno zmielony twaróg, który ułatwia przygotowywanie serników. Należy jednak uważać na składy takich produktów – mogą zawierać dodatki, których lepiej unikać.
Jeśli wykorzystujesz zwykły twaróg powinien być półtłusty lub tłusty, ponieważ to zawartość tego elementu wpływa na smak i konsystencje całego ciasta. Ważne jest jednak to, że przed zrobieniem sernika należy go co najmniej trzykrotnie zmielić. Ponadto przygotowując ciasto można go zamienić lub dodać do niego takie sery jak mascarpone, serek kremowy albo ser Ricotta. To zależy od konkretnego przepisu oraz od tego, jaki efekt chcesz uzyskać.
W dietetycznych przepisach ser zamienia się czasem na jogurt (np. typu greckiego). Istnieją również wegańskie zamienniki, takie jak tofu czy serek kokosowy, które pozwalają na stworzenie podobnego ciasta bez wykorzystywania składników pochodzenia zwierzęcego.
Co dodaje się do sera, gdy przygotowuje się sernik?
Do sera przede wszystkim dodaje się cukier. Twaróg jest często dość kwaśny i nawet niewielka ilość słodyczy pomaga lepiej zbalansować jego smak. Często ważne jest to, aby cukier był w postaci drobnej, co sprawia, że lepiej się rozpuszcza. Istnieje również możliwość użycia jego zdrowszych, mniej kalorycznych zamienników, takich jak ksylitol.
Ważne jest też to, aby dodać do masy składnik, który ją zagęści. Jeśli sernik jest pieczony, zwykle jest to jajko, ale w przepisach na zimno uzyskuje się to poprzez dodanie żelatyny lub agaru. Składniki te stabilizują masę i pozwalają na stworzenie ciasta o konsystencji przypominającej stałą.
Poza tym do masy można dodawać różnorodne dodatki, takie jak odrobina jogurtu, wanilia, skórka cytrusowa, różnorodne ekstrakty i likiery, kakao, owoce czy czekolada. Pozwalają one na tworzenie różnorodnych, smacznych deserów. Warto jednak mieć na uwadze to, że nie można ich dodać zbyt dużo – w innym przypadku konsystencja ciasta może nie być odpowiednia.
Jak przygotować spód sernika?
Spód na sernik można przygotować na różne sposoby. Istnieją kupne blaty, np. biszkoptowe, które możesz do tego wykorzystać. Najpopularniejszym spodem sernika są jednak pokruszone herbatniki, do których należy dodać odrobinę rozpuszczonego masła. Tak stworzona masa może zostać rozłożona na dnie formy i po stężeniu stworzy odpowiednią bazę.
W podobny sposób możesz wykorzystać biszkopciki, ciemne ciastka różnego typu, orzechy i bakalie. Czasem dobrym pomysłem jest również upieczenie blatu kruchego ciasta, co jednak będzie wymagać użycia piekarnika.
Czy spód sernika jest konieczny?
I tak, i nie. Choć bez spodu sernik dalej będzie dobry to odpowiednio przygotowany dół nie tylko doda mu smaku i ciekawej konsystencji, ale również pomoże w jego serwowaniu. Serniki na zimno są zwykle dość delikatne i mogą się rozpadać w trakcie podawania. Dlatego też, chociaż można to lepiej nie rezygnować ze spodu sernikowego.
Jak długo sernik na zimno powinien leżeć w lodówce przed podaniem?
Zazwyczaj sernik powinien się chłodzić minimum 4-6 godzin, choć często najlepszym rozwiązaniem jest włożenie go do niej na całą noc (9-12 godzin). To pozwoli na uzyskanie odpowiedniej konsystencji oraz na idealne przejście smaków. W tym czasie np. spód sernika zdąży odpowiednio stężeć i zmięknąć pod wpływem wilgoci znajdującej się w serze.
Jeśli nie masz zbyt dużo czasu i chcesz przyśpieszyć tężenie sernika możesz przygotować mniejsze porcje, np. w kieliszkach. Dzięki temu będą one gotowe już po kilku godzinach.
Co dodać do sernika? Stwórz warstwy
Poza tym co możesz dodać do samego sera ważne jest też to, co można dodać na niego, aby stworzyć wspaniale wyglądający deser. Po stężeniu warstwy serowej możesz wyłożyć na niego owoce i wylać galaretkę, która po stężeniu stworzy kolorową, ciekawie wyglądającą warstwę. Ponadto na sernik można dodać również startą czekoladę albo różne ozdoby z niej wykonane. Dobrym pomysłem może być polewa karmelowa, albo dodanie różnego rodzaju posypek cukierniczych.
Jakie błędy zdarzają się przy przygotowywaniu sernika?
Przy przygotowywaniu sernika na zimno możesz przypadkiem popełnić kilka błędów. Dlatego warto o nich wiedzieć wcześniej, aby po prostu się ich wystrzegać. Jednym z nich będzie użycie niewłaściwego sera – zbyt płynny, stary lub niskiej jakości może zepsuć smak całego dania. Ważne jest też to, aby przy przygotowaniu ciasta mieszać je powoli i ostrożnie, co pozwoli uniknąć zważenia się masy.
Nie bez znaczenia jest też odpowiednie przygotowanie żelatyny lub agaru. Tej pierwszej nie należy zagotować przy rozpuszczaniu, bo traci swoje właściwości. Agar zaś przeciwnie – należy najpierw poddać obróbce cieplnej. Pamiętaj też o przestrzeganiu czasu chłodzenia.