Zestaw sztućców 68 szt. ANTICA połysk
Czy wiesz, jaki grill wybrać? Węglowy, elektryczny czy może na gaz? Na co postawić, jeśli chcesz grillować bez grillowania? Poznaj ciekawe alternatywy na przygotowanie pysznych dań, zarówno w ogrodzie, jak i w domu.
Grillowanie – świetny sposób na wspólne spędzanie czasu
Grillowanie to naprawdę dobry sposób na spędzanie czasu w letnim sezonie, zwłaszcza dla posiadaczy ogródków lub działek. Pozwala ono nie tylko na przygotowanie wielu smacznych dań, ale również na spędzanie czasu razem z bliskimi. Grill staje się swoistym centrum, wokół którego rozgrywa się społeczne życie. Często rozpalanie go wiąże się z przyjęciem lub przynajmniej wspólną, rodzinną kolacją. To dobry sposób nie tylko na to, aby po prostu coś zjeść, ale również zacieśnić wzajemnie więzi.
Czy grillowanie jest zdrowe?
To zależy! W przeciwieństwie do np. smażenia na patelni, grillując, możesz znacznie ograniczyć ilość tłuszczu. To pozwala na ograniczenie ilości spożywanych kalorii, co w większości przypadków będzie po prostu zdrowsze – współcześnie, z tak łatwym dostępem do żywności, łatwo jest przekroczyć zalecaną dawkę. Ponadto na grillu doskonale sprawdza się wiele zdrowych składników, takich jak świeże warzywa, ryby, tofu, sery grillowe czy lekki drób.
Jednocześnie istnieje kilka zagrożeń związanych z grillowaniem np. przypalanie mięsa, grillowanie bezpośrednio nad płomieniem, czy niepewne rozpałki, których skład może nie być w pełni bezpieczny. Te ryzyka możesz zminimalizować wybierając odpowiednie techniki kulinarne, jak również stawiając na odpowiedni grill.
Jaki grill wybrać? Poznaj ich rodzaje!
Na rynku istnieje wiele modeli grillów, jednak można podzielić je na kilka podstawowych rodzajów. Mają one różne cechy i właściwości, które mogą wpłynąć nie tylko na to, czy przygotowywane posiłki będą zdrowe, ale również na to, w jakich miejscach można ich używać.
Wśród podstawowych rodzajów można wymienić:
- grill węglowy,
- grill gazowy,
- grill elektryczny.
Jakie wady i zalety mają te grille?
Grill węglowy – wady i zalety
Grill węglowy to bez wątpienia najpopularniejszy rodzaj grilla w Polsce. Nie bez powodu! To właśnie dzięki niemu można uzyskać niepowtarzalny smak i aromat, który powstaje przy spalaniu węgla lub brykietu. Ponadto w tej kategorii można znaleźć grille w naprawdę dobrych cenach, a prosta konstrukcja sprawia, że korzystanie z nich jest naprawdę proste. Mniejsze modele są też dość mobilne, a dostępność paliwa jest wciąż dość łatwa.
Jedna z zalet grilla może być jednak jednocześnie jego wadą. Dym powstający w trakcie sprawia, że jedzenie nabiera specyficznych smaków, cenionych przez wiele osób, ale z drugiej strony może być uciążliwy i np. powodować pieczenie oczu. Ponadto rozpalanie go może nie być proste, brakuje również precyzyjnej kontroli temperatury, takie grillowanie jest też dość brudne, a jeśli jedzenie zostanie przypalone, może wytworzyć niebezpieczne dla zdrowia substancje. Taki grill nie sprawdzi się też np. na balkonie.
Grill gazowy – wady i zalety
Grill gazowy nagrzewa się łatwiej, niż ten węglowy i pozwala na łatwiejszą kontrolę temperatury. Nie wytwarza dymu ani popiołu, co sprawia, że jest po prostu czystszą opcją. Mniej intensywny zapach sprawia również, że lepiej sprawdza się przy ciasnej zabudowie. Jest więc lepszą opcją do np. ogródka przy bloku.
Oczywiście te zalety też wiążą się z pewnymi wadami. Sam zakup takiego grilla jest zwykle droższy, niż zakup grilla węglowego. Ponadto do jego działania potrzebna jest butla gazowa, która jest stosunkowo ciężka i może zmniejszyć mobilność grilla. Są one też zwykle większe, dlatego trudniej jest zapakować takie urządzenie i zabrać je ze sobą np. na biwak. Smak potraw przygotowywanych na takim urządzeniu jest też nieco mniej tradycyjna.
Grill elektryczny – wady i zalety
Grill elektryczny jest prawdopodobnie najczystszą z dostępnych opcji, ponieważ nie wytwarza ani dymu, ani ognia. To sprawia, ze można go używać nawet na balkonie, czy w zamkniętej altanie. Pozwoli więc na grillowanie także w trakcie brzydkiej pogody. Jest prosty w użytkowaniu, nagrzewa się w kilka minut i jest prosty w czyszczeniu. Pozwala też na dość dobrą kontrolę nad temperaturą. Często ma też kompaktowy rozmiar, co pozwala zabrać go ze sobą w trasę.
Jednak to nie oznacza, że jest rozwiązaniem idealnym. Przede wszystkim – wymaga dostępu do prądu. To niestety mocno ogranicza miejsca, w których możesz z niego korzystać. Nie pozwala też na uzyskanie charakterystycznego aromatu potraw. Ponadto dobre modele są stosunkowo drogie, a te tanie mogą mieć zbyt niską moc. Często też są przeznaczone dla maksymalnie 2-4 osób, co nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, gdy przygotowujesz przyjęcie.
Jaki grill wybrać? Ten, który spełnia Twoje wymagania!
Jak widać, nie istnieje jedno idealne rozwiązanie. Każdy z rodzajów grillów ma swoje wady i zalety. Wszystko zależy od tego, co i kiedy jest Ci potrzebne. Przykładowo, osoby grillujące okazjonalnie, w plenerze, które lubią tradycyjne podejście prawdopodobnie będą najlepiej się czuły, gdy wybiorą grill węglowy. Ci, którzy w sezonie grillują często i regularnie przygotowują w ten sposób posiłki najprawdopodobniej ucieszą się z grilla gazowego, zwłaszcza jeśli mieszkają w mieście. Z kolei grill elektryczny dobrze sprawdzi się dla osób, które mają bardzo ograniczoną przestrzeń i cenią sobie wygodę.
Grillowanie bez grillowania – poznaj alternatywy
Grillowanie na wolnym powietrzu jest niezwykle przyjemne, ale nie zawsze jest możliwe, czy to przez wzgląd na pogodę, czy to inne ograniczenia. Dlatego też warto znaleźć też inne alternatywy. Takie jak najbardziej istnieją, dlatego warto wziąć je pod uwagę.
Przede wszystkim doskonałym rozwiązaniem będzie patelnia grillowa. Posiada ona wypustki, dzięki którym ogranicza się ilość tłuszczu w trakcie smażenia potraw, a także można stworzyć charakterystyczny wygląd dań. Dzięki temu można przygotować dania niczym z grilla na co dzień, nie wychodząc z kuchni, nawet jeśli na zewnątrz panują minusowe temperatury.
Możesz też wykorzystać piekarnik z funkcją grilla, który doskonale sprawdzi się np. do przygotowywania ryb. Dzięki temu uzyskasz chrupiącą skórkę, a ponadto taki piekarnik będzie też wygodny w codziennym użytkowaniu. Oczywiście wówczas nie uzyskasz aromatu typowego dla grilla węglowego, ale poza sezonem i to jest dobrą opcją.
Warto spróbować też wykorzystać opiekacz, czy parowar z funkcją grilla.
Grilluj z marką Gerlach!
Grillowanie może być wspaniałym czasem spędzonym z bliskimi. Warto więc celebrować te chwile razem. W ofercie marki Gerlach znajdziesz wiele akcesoriów kuchennych, narzędzi i zastawę stołową, która pomoże Ci w przygotowaniu kolacji na wolnym powietrzu. Na przykład, do samego grillowania możesz wykorzystać widelec kucharski, do podania napojów wykorzystasz dzbanek i szklanki termiczne, a żywność przetransportujesz w pojemnikach do przechowywania SMART. Życzymy Ci doskonałego sezonu grillowego!