Czy wiesz, jakie właściwości mają borówki amerykańskie? Sprawdź ich pochodzenie, historie, kaloryczność oraz zawartość witamin i minerałów. Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety.
Borówki – Polacy je uwielbiają!
Borówki amerykańskie to bez wątpienia jedne z najbardziej znanych i lubianych owoców na świecie. W 2022 roku w USA na jedną osobę przypadało ok. 1,2 kg borówek. W Europie średnia ta jest nieco niższa, bo wynosi 0,72 kg na osobę, jednak nie dotyczy to Polski. Według badań z 2023 rocznie spożywamy średnio 1,8 kg borówek na osobę. Ponadto Polska jest drugim w Europie i szóstym na świecie największym producentem tych owoców. Nie da się więc ukryć, że cieszą się one bardzo dużą popularnością.
Nie ma się czemu dziwić. Borówki to zdrowe owoce, które można wykorzystać do wielu dań. Doskonale smakują i świetnie się prezentują, a przy tym łatwiej się je przechowuje, niż np. truskawki.
Skąd wzięły się borówki?
Borówka amerykańska, czyli Vaccinium corymbosum, wywodzi się z Ameryki Północnej. To tam żyje dziko w lasach i na torfowiskach. Znaleźć ją można przede wszystkim we wschodniej i południowej części USA oraz we wschodniej części Kanady. Początkowo jej owoce były zbierane przez Indian, jednak gdy do brzegów Nowego Kontynentu przybyli Europejczycy zaczęła zyskiwać na popularności. Jednak dopiero na samym początku XX-wieku rozpoczęto jej uprawę na masową skalę.
W Polsce pierwsze próby hodowli tej rośliny pojawiły się w latach 20. XX-wieku. To wtedy Piotr Hoser zaczął próbę aklimatyzacji borówek w kraju. W latach 90. rozpoczęto zaś jej hodowlę na masową skalę. Aktualnie powierzchnia upraw borówki amerykańskiej w Polsce wynosi ok. 2 tys. ha. W 2023 zebrano ok. 67,5 tys. ton tych owoców.
Borówka amerykańska – właściwości
Borówka amerykańska daje stosunkowo niskokaloryczne owoce z wysoką zawartością witaminy C. Dlatego też uważa się ją za zdrową i często jest elementem zrównoważonej, świadomej diety. Sprawdź, jaką dokładnie zawartość składników mogą mieć jej owoce.
Ile kalorii mają borówki?
W 100 g świeżych borówek znajduje się ok. 57 kalorii. Dla porównania truskawki mają ok. 32-35 kcal, jabłka około 52 kcal, a kiwi ok. 61 kcal. Jest to więc liczba podobna do innych owoców, jednak same w sobie owoce nie są szczególnie kaloryczne. To w połączeniu ze słodkim smakiem sprawia, że borówki bez dodatków mogą być dobrą przekąską dla osób na diecie, które chcą ograniczyć kaloryczność.
Jakie witaminy mają borówki?
Borówki zawierają stosunkowo dużo witaminy C – 9,7 mg na 100 g, co pokrywa ok. 11% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Ponadto w ich składzie znajdziesz:
- witaminę K – 19,3 µg w 100 g (ok. 16% zalecanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej);
- witaminę E – 0,57 mg w 100 g (ok. 4% zalecanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej);
- witaminę B6 – 0,05 mg w 100 g (ok. 4% zalecanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej);
- witaminę B5 – 0,12 mg w 100 g (ok. 2,5% zalecanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej.
Ponadto borówki zawierają również niewielkie ilości witamin B3, B9, A i choliny.
Jakie minerały zawierają borówki?
Borówki przede wszystkim zawierają stosunkowo dużo manganu – w 100 g aż 0,34 mg, co pozwala na pokrycie ok. 17% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej. W ich składzie znajduje się też ok. 77 mg potasu (2% dziennego zapotrzebowania), wapno, magnez czy fosfor. Dzięki temu wspierają one pracę układu odpornościowego, pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a także mają działanie antyoksydacyjne.
Borówka amerykańska – w czym może Ci pomóc?
Składniki zawarte w borówce amerykańskiej mogą wspierać Twój organizm na wielu płaszczyznach. Choć nie zastąpią leków, mogą się sprawdzić jako:
- wspomaganie funkcji poznawczych i pamięci;
- wsparcie dla serca;
- wsparcie działań przeciwnowotworowych;
- wsparcie w ochronie wątroby;
- wsparcie zdrowia oczu;
- wspomaganie układu trawiennego;
- wspomaganie kontroli poziomu cukru we krwi;
- wspomaganie zdrowia skóry.
To wszystko sprawia, że warto mieć je pod ręką i wprowadzić na stałe do swojej diety.
Czy borówki są wykorzystywane w medycynie?
Borówki amerykańskie, oczywiście w przetworzonej formie, można znaleźć w niektórych suplementach diety. Często dodawane są do produktów, które mają wspierać pracę układu moczowego, serca czy tych wspierających funkcje poznawcze. Można znaleźć np. suplementy, które zawierają skoncentrowany ekstrakt z owoców.
Jak przechowywać borówkę amerykańską?
Jeśli chcesz, by Twoje borówki na dłużej zachowały świeżość, przede wszystkim nie myj ich przed schowaniem do lodówki. Wilgoć może negatywnie wpłynąć na trwałość owoców. Warto też wybrać pojemnik do przechowywania, który zapewni im odpowiednią cyrkulację powietrza. Możesz również zamrozić owoce i później wykorzystać je do koktajli czy ciast.
Borówki przechowywane w lodówce zachowują świeżość przez ok. 1-2 tygodnie, a te przechowywane po zamrożeniu do ok. 12 miesięcy. Jeśli chcesz sprawdzić, jak dokładnie to robić, sprawdź TUTAJ.
Co można zrobić z borówek amerykańskich?
Borówki mają wiele zastosowań kulinarnych. Niektórzy lubią rozpoczynać od nich dzień, dodając je do owsianki lub jogurtu. Oczywiście wybornie sprawdzają się jako dodatek do deserów, np. do kremów ciast, do babeczek, serników, galaretek itd. Zrobisz z nich również napoje: soki, koktajle, dżemy i konfitury. Mogą być również wykorzystywane do dań wytrawnych, np. jako dodatek do mięs, czy też do sałatek.
Ze świeżych borówek możesz przygotować dżemy i domowe konfitury. To pozwoli Ci zamknąć w słoiku smak lata na dłużej.
Borówki – doskonały składnik uzupełniający dietę
Borówki to wszechstronne owoce, które możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, w ich właściwości sprawiają, że przy okazji będą zdrowym wsparciem dla Twojego organizmu. Dlatego też jeśli tylko możesz i masz na to ochotę, staraj się wprowadzić je do codziennej diety. Wykorzystuj je jak najbardziej wszechstronnie, nie tylko do słodkich śniadań i ciast, a zobaczysz, że Twoje przepisy będą jeszcze bardziej urozmaicone. Mamy nadzieję, że pomogliśmy Ci w zdobyciu nowej wiedzy i przekonaniu się co do tego, że te owoce są nie tylko smaczne, ale również niezwykle cenne.