Czy wiesz, jak przechowywać borówki? Te słodkie owoce wielu osobom kojarzą się ze smakiem lata, choć w sklepach są dostępne przez cały rok. Gdzie je trzymać, czy można je mrozić i jak długo można je przechowywać? Sprawdź!
Borówki – pyszny smak lata
Borówki są jednymi z najbardziej lubianych letnich owoców. Nie ma się czemu dziwić! Są słodkie, doskonałe do jedzenia prosto z krzaczka, choć też idealnie sprawdzą się jako dodatek deserów i dań wytrawnych. Są pełne cennych składników odżywczych. 100 g tych owoców to ok. 57 kcal. Są źródłem węglowodanów, z czego większość stanowią naturalne cukry. Są bogate w witaminę C i K oraz w magnan, dzięki czemu wspierają metabolizm organizmu. Odpowiednio przechowywane, mogą zachować swoje właściwości przez dłuższy czas. Sprawdź, gdzie warto je przechowywać i w jaki sposób.
Jak przechowywać borówki, aby zachowały świeżość?
Borówki to delikatne owoce, które mogą w łatwy sposób stracić swoje właściwości. Jednak odpowiednio przechowywane, mogą zachować świeżość na zaskakująco długi czas. Ważne jest to, aby przed przechowywaniem ich nie myć – to może skrócić czas ich przydatności do użycia. Ważne jest też to, aby znajdowały się w chłodnych warunkach, z dala od źródeł światła, a także by miały zapewnioną odpowiednią cyrkulację powietrza.
Czy można przechowywać borówki w temperaturze pokojowej?
Jeśli masz zamiar spożyć borówki w ciągu 1-2 dni to jak najbardziej, możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej. Zwłaszcza w chłodniejsze miesiące, kiedy temperatura w mieszkaniu nie jest szczególnie wysoka. Pamiętaj jednak, że taka metoda przechowywania będzie doprowadzała do szybkiego psucia się owoców. Zaczną dojrzewać i najprawdopodobniej fermentować, co sprawia, że nie jest to dobre rozwiązanie na dłuższą metę.
Gdzie przechowywać borówki?
Borówki najlepiej przechowywać w lodówce, w dolnej szufladzie na warzywa i owoce. Idealna temperatura przechowywania to ok. 2-4°C. W takich warunkach panuje zwykle odpowiednia wilgotność. Zwróć jednak uwagę na to, aby borówki nie były przechowywane w towarzystwie mocno pachnących owoców. Ponadto unikaj pełnego zapełnienia szuflady. Ważne jest to, aby miały zapewnioną odpowiednią cyrkulację powietrza.
W czym przechowywać borówki?
Borówki często można zakupić w plastikowych wiaderkach – mniejszych lub większych, zależnie od ilości owoców. Są one zaprojektowane tak, aby zapewniać im odpowiednią cyrkulację powietrza, jednak mogą być wykonane z niezbyt dobrych jakościowo tworzyw sztucznych. Dlatego jeśli masz w swoim domu alternatywę, warto przełożyć je do szklanego lub plastikowego pojemnika, zapewniającego cyrkulację. Możesz też wyłożyć go jakimś rodzajem papieru, który wsiąknie nadmiar wilgoci. Dobrze sprawdzą się również materiałowe woreczki lub bawełniane ściereczki.
Jak długo można przechowywać borówki?
Borówki zachowują swoją świeżość przez ok. 3-7 dni, zależnie od stanu, w jakim były w momencie kupna. Czasem ten czas może wydłużyć się nawet do 2 tygodni, jeśli przechowujesz je w odpowiednich warunkach. Nie są to więc owoce, które psują ekstremalnie szybko, jednak naprawdę należy zwracać uwagę na ich stan. Często wystarczy jedna, mocniej przejrzała borówka, aby pojawiła się wśród nich pleśń.
Czy można mrozić borówki?
Tak, borówki można mrozić, chociaż mogą częściowo stracić w trakcie swoją konsystencję. W dalszym ciągu jednak będą doskonale nadawać się do deserów, na przetwory, czy do różnego rodzaju napojów. Ważne jest to, aby mrozić owoce, które są w jak najlepszym stanie – czyli najlepiej chwilę po zakupie. Umyj je dokładnie i osusz, a następnie rozkładaj na tacy tak, aby nawzajem się nie dotykały. Zamrażaj je, a następnie przełóż do np. woreczka strunowego albo pojemnika na żywność, aby zajmowały mniej miejsca. Przechowuj je do 12 miesięcy.
Sprawdź nasze pojemniki na żywność!
Jak poznać, że borówki się zepsuły?
Borówki zaczynają tracić swoją świeżość, gdy stają się przejrzałe, miękkie i mocno wodniste. Na tym etapie często jeszcze można je zjeść lub zużyć. Jednak jeśli zauważysz, że owoce są pomarszczone, mają białawy nalot lub rozwija się w nich pleśń – nie nadają się już do spożycia. Zwróć uwagę również na zapach. Jeśli jest kwaśny, sfermentowany to oznacza, że lepiej już nie sięgać po borówki.
Jeśli zbierasz owoce ze swojego ogródka, nim je schowasz, posegreguj je według stopnia dojrzałości. To pozwoli Ci na uniknięcie części tego typu sytuacji.
Zorganizuj swoją kuchnię
Dobre pomysły na organizację kuchni są kluczowe do tego, aby przechowywanie w niej było po prostu łatwiejsze. Uporządkowane wnętrze, w którym wszystko ma swoje miejsce, jest przyjemniejsze w pracy, dlatego też naprawdę warto o do zadbać. Różne akcesoria do organizacji kuchni są niezbędne w większości domów.
Dlatego w ofercie marki Gerlach znajdziesz wiele wysokiej jakości produktów tego typu, np. organizery, wkłady do szuflady, czy pojemniki na akcesoria. Warto też zwrócić uwagę na bloki z nożami, dzięki czemu te narzędzia zawsze będą miały swoje odpowiednie miejsce. Dobrym rozwiązaniem są też pojemniki kuchenne do przechowywania suchej, jak i mokrej żywności. Pamiętaj, aby zawsze szukać inspiracji i sprawdzać, jak przechowywać konkretne składniki, aby ich nie marnować.