Te owoce nie należą do najtrwalszych, ale mimo tego jeśli znasz sposób, jesteś w stanie nieco przedłużyć ich datę ważności. Jak przechowywać truskawki? Sprawdź nasze porady krok po kroku i ciesz się ich smakiem przez cały rok!
Dlaczego warto mieć truskawki w zapasach?
Truskawki to niskokaloryczne owoce, które posiadają niski indeks glikemiczny, co czyni z nich stosunkowo zdrową przekąskę, która na dodatek pomaga w nawodnieniu organizmu. W 100 g znajdziesz około 30-35 kcal, a dodatkowo zawierają błonnik, który pomaga w regulowaniu ilości cukru we krwi. Ponadto zawierają też duże ilości witaminy C i potasu, a także magnez, wapń, czy fosfor. Można je wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów, np. do przygotowania deserów, napojów, przetworów czy nawet wytrawnych dań, takich jak sałatki z rukolą i serem pleśniowym.
To wszystko sprawia, że truskawki warto mieć w swoich domowych zapasach przez cały rok. Jednakże ich przechowywanie nie należy do najprostszych.
Dlaczego truskawki szybko się psują?
Truskawki zwykle nadają się do zjedzenia zaledwie kilka dni od zerwania. Jeśli są przechowywane dłużej często szybko pleśnieją. Nie ma się co dziwić: w ok. 90% składają się z wody i nie mają twardej skórki. Wilgotne warunki sprzyjają rozwijaniu się mikroorganizmów. Ponadto są one szczególnie wrażliwe na etylen. Jest to substancja wydzielana przez niektóre owoce, która sprawia, że szybciej dojrzewają i miękną. Dlatego też warto zwrócić szczególną uwagę na to, jak je przechowujesz.
Gdzie przechowywać truskawki?
Jeśli masz zamiar zjeść truskawki w kilka godzin po zakupie możesz w tym czasie przechowywać je na blacie. Pamiętaj, aby wówczas trzymać je z dala od słońca oraz źródeł ciepła, np. kuchenki. Najlepiej postawić je w cieniu, w możliwie chłodnym miejscu, np. w spiżarce, jeśli takową posiadasz. W innym przypadku od razu schowaj je do lodówki. Panująca tam temperatura 2–4°C jest optymalna do przechowywania właśnie tego typu owoców.
Jak przechowywać truskawki?
Niektórzy uważają, że truskawki po zakupie należy umyć. Niestety, jest to błąd – mycie owoców może znacznie skrócić ich trwałość. Dlatego rób to dopiero bezpośrednio PRZED spożyciem. Nim jednak włożysz je do lodówki, warto je dokładnie przejrzeć i wyjąć z pojemnika owoce, które są uszkodzone. Ponadto ważne jest, by układać je w jednej warstwie, a ponadto aby nie zamykać ich szczelnie, bez dostępu do cyrkulacji powietrza. Nie zapomnij o tym, aby po włożeniu truskawek do lodówki regularnie sprawdzać, w jakim są stanie.
W czym przechowywać truskawki?
Truskawki możesz przechowywać w pojemniku takim jak np. SMART, wykonanym ze szkła. Innym dobrym pomysłem może być płaska tacka, którą od góry przykryjesz ściereczką lub folią. Dzięki temu owoce nie będą tak mocno chłonąć zapachów unoszących się w lodówce.
Czy truskawki można mrozić?
Jak najbardziej tak, truskawki nadają się do mrożenia! Przed mrożeniem należy jednak oczyścić owoce. Usuń z nich szypułki. Wybierz owoce, które nie posiadają dodatkowych uszkodzeń i delikatnie je umyj, a następnie osusz.
Następnie wyłóż truskawki na tacę, tworząc jedną warstwę. Zamrażaj je, a gdy stwardnieją, wyjmuj i sprawnie przekładaj do woreczków. Staraj się usunąć z nich jak największą ilość powietrza przed zamknięciem.
Tak przechowywane truskawki zachowają świeżość na dłużej, jednak mogą stracić swoją konsystencję przy rozmrażaniu. Nadadzą się doskonale do np. przygotowania przetworów, czy sosów, ale nie będą tak dobrymi ozdobami do np. tortów.
Jeśli chcesz rozmrozić truskawki, najpierw włóż je na ok. 24 godziny do lodówki.
Jakie przetwory można przygotować z truskawek?
Tak samo, jak mrożenie, tak i przygotowane z truskawek przetwory mogą zachować świeżość na dłużej. Warto przygotować z nich np.:
- dżem truskawkowy,
- konfiturę truskawkową,
- marmoladę truskawkową,
- truskawki w cukrze,
- napoje i skoncentrowane syropy.
Tak przygotowane, możesz przekładać do słoików i pasteryzować. To idealny sposób na te owoce, jeśli posiadasz w swoim ogródku dość dużą ilość krzaczków. Takie przechowywanie pozwoli Ci zachować smak lata w domowej kuchni na dłużej.
Czy truskawki można suszyć w domu?
Truskawki można przechowywać również w formie suchej. Jednakże o ile te kupne często można przechowywać latami bez obaw, o tyle w warunkach domowych trudno wysuszyć je aż tak mocno i należy pamiętać, że one i tak po czasie mogą np. zacząć pleśnieć. Truskawki możesz suszyć w piekarniku rozgrzanym do 50–60°C z termoobiegiem przez ok. 10 godzin lub też w suszarce elektrycznej. Następnie możesz je przechowywać np. w pojemniku kuchennym w szafce. Możesz je potem wykorzystać jako dodatek do owsianki, do słodkich kremów, czy do lemoniady.
Jak długo można przechowywać truskawki?
Truskawki przechowywane w lodówce zachowają swoją świeżość przez ok. 2-3 dni. Tak naprawdę tylko mrożenie lub stworzenie przetworów może w znacznym stopniu wydłużyć ich trwałość. Tak spreparowane, zwykle nadają się do spożycia przez ok. 6-12 miesięcy, zależnie od m.in. temperatury przechowywania.
Truskawki to najbardziej kuszące owoce sezonu
Truskawki to owoce, które uwielbia wiele osób w Polsce i nie tylko. Niektórzy uważają, że to „superowoce”, których wartości odżywcze oraz smak tworzą niezwykłą kombinacje, niespotykaną przy innych składnikach spożywczych. To też symbol nadchodzącego lata, a co ciekawe, aż 41% Polaków wskazało je jako swój ulubiony owoc w 2023 roku. Stawiaj na polskie truskawki i zadbaj, aby były odpowiednio przechowywane, aby cieszyć się słodkimi i aromatycznymi produktami na dłużej.