Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien być pożywny, zdrowy (pełen minerałów i witamin) i co równie ważne – różnorodny. Postaraj się, aby posiłki nie składały się codziennie z tych samych produktów, unikaj nudy na talerzu, żongluj kolorami i eksperymentuj ze smakami.
Poniedziałek
Początek tygodnia zaczynamy klasycznie od musli z mlekiem. Muesli, które przyniesie Ci dużo energii i sprawi, że będziesz syty najlepiej, aby składało się z płatków owsianych i żytnich, rodzynek sułtańskich, daktyli, orzechów laskowych, włoskich i nerkowców, migdałów, kawałków suszonych bananów i płatków kokosowych. Zrobienie samemu takiej mieszkanki z pewnością opłaca się najbardziej – wystarcza na dłużej, jest tańsze, a dodatkowo mamy pełną kontrolę nad jej wartościowym składem.
Wtorek
We wtorek przygotujmy jogurt z owocami. Jeśli jest tylko taka możliwość, sięgajmy po owoce sezonowe, zwłaszcza maliny, jeżyny i jagody, które doskonale pasują w połączeniu z jogurtem, a w miesiącach jesienno-zimowych są przede wszystkim dostępne w wersji mrożonej. Jeśli chcemy, aby nasze śniadanie było jeszcze bardziej pożywne, dorzućmy do miseczki garść musli lub pokrojone banany.
Środa
W środę sięgnijmy po chrupkie pieczywo kukurydziane, które zjedzmy z wędzonym filetem pstrąga lub makreli. Nam szczególnie przypadło do gustu połączenie pstrąga z czarnym, mielonym pieprzem. Pamiętajmy, że ryby dostarczają kwasy omega- 3, które podwyższają poziom dobrego cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszając powstawanie zakrzepów żylnych, chronią przed miażdżycą i zawałami oraz wspomagają pracę naszego mózgu.
Natomiast chrupkie pieczywo to dobry zamiennik klasycznego chleba, ponieważ jest źródłem białka i błonnika, posiada niską zawartość tłuszczy oraz produkowane jest bez dodatku cukru.
Czwartek
Czwartek to dzień owsianki. Aby przygotować owsiankę, wystarczy w rondelku zagrzać mleko wraz z płatkami owsianymi, dodać odrobinę cukru i mieszać całość, do czasy, gdy całość zgęstnieje. Następnie, przelewamy owsiankę do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami: truskawkami, śliwkami, jagodami, malinami, jeżynami, bananem, ananasem, wiórkami kokosowymi lub orzechami. My w szczególności polecamy mieszankę płatków kokosowych z suszoną żurawiną i świeżymi malinami.
Piątek
W piątek przyrządźmy soczyście zieloną pastę z awokado. Przygotujmy chrupkie pieczywo żytnie i posmarujmy je naszą pastą. Na samej górze dodajmy połówki jajka ugotowanego na miękko i doprawmy świeżo mielonym pieprzem. Takie połączenie na pewno będzie smakować obłędnie!