Poznaj pięć produktów, które wzbogacą Twoją codzienną dietę. Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu, aby cieszyć się zbilansowanymi posiłkami, które będą naprawdę smaczne. Koniecznie zapisz je na listę zakupów! Przygotuj je na patelni lub ugotuj w ulubionym garnku, albo po prostu zjedz na surowo.
Awokado jest nie tylko modne
Śmiało można powiedzieć, że awokado stało się jednym z najmodniejszych produktów spożywczych w ostatnich czasach. Soczyście zielone pasty, kanapki i sałatki z kawałkami awokado są niezwykle chętnie jedzone przez coraz większą ilość ludzi. Popularność tego owocu nie jest przypadkowa. Awokado jest wyjątkowo bogate w witaminy B,E i K, posiada wiele zasobów kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które regulują poziom cukru we krwi oraz zawiera kwas oleinowy zmniejszający poziom cholesterolu.
Dodatkowo ten zielony owoc wzmacnia odporność, wspomaga niektóre procesy trawienne, jest źródłem potasu, wspomagającego pracę serca, oraz kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Co ciekawe, jego pestkę możesz posadzić, aby wyhodować swoją własną roślinę. Sprawdź tutaj, jak to zrobić!
Orzechy są zdrową przekąską
Gatunki orzechów różnią się między sobą zawartością cennych składników raz miejscem uprawy, jednakże można wydzielić kilka cech wspólnych dla wszystkich z nich.
Przede wszystkim orzechy zawierają głównie tłuszcze jedno i wielonienasycone, posiadają dużo białka i błonnika, a niewiele węglowodanów. Są bogate w potas, miedź, magnez oraz witaminy E i B6. Ich zbawienny wpływ na nasze zdrowie jest już od dawna znany naukowcom. Orzechy obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, szczególnie nowotworu jelita grubego i trzustki, zmniejszają stany zapalne oraz obniżają ryzyko przedwczesnej śmierci z przyczyn naczyniowo-sercowych.
Ryby warto jeść regularnie
Ryby to bardzo ważny składnik zbilansowanej diety. Zawierają one duże ilości kwasów omega-3, odpowiedzialnych za prawidłową funkcję naszego mózgu, właściwą pracę układu krążenia, mocne stawy oraz ogólnie dobre samopoczucie (kwasy pobudzają organizm do wytwarzania serotoniny). Najlepsze źródła kwasów omega-3 znajdziemy w rybach takich jak łosoś, pstrąg, makrela, śledź oraz sardynki.
Unikajmy jednak kupowania ryb w supermarketach, gdyż docierają tam zazwyczaj ryby hodowlane, nie dzikie – dotyczy to przede wszystkim łososia. Jedynie łososie pochodzące z dzikich połowów lub hodowli ekologicznych dadzą nam pewność, że jedzone przez nas ryby nie zawierają szkodliwych substancji – dioksyny i rtęci, oraz są bogate w kwasy omega-3.
Jagody na co dzień
Jagody charakteryzują się bardzo wysokim działaniem antyoksydacyjnym, co oznacza, że wykazują umiejętność wychwytywania wolnych rodników, które są niezwykle niebezpieczne dla naszego organizmu. Wolne rodniki są odpowiedzialne za występowanie nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych oraz neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane itp.).
Swój wyjątkowy kolor, jagody zawdzięczają zawartymi w nich antocyjanami, które występują w tych owocach w dużych ilościach. Pamiętajmy, że im wyższa liczba antocyjanów w pokarmie, tym wyższa aktywność antyoksydacyjna, dlatego też jagody powinny być włączone do naszej codziennej diety w celach profilaktycznych.
Zielone warzywa liściaste: jarmuż, sałata, szpinak, brokuły, koperek
Jarmuż, sałata, szpinak, brokuły, czy też koperek to skarbnica witamin, minerałów i karotenu, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. To one oczyszczają nasze ciało z toksyn, wspomagają odchudzanie oraz mają właściwości odkwaszające. Zawarty w zielonych liściach chlorofil, często nazywany zieloną krwią roślin, zalecany jest szczególnie pacjentom z problemami z krwią. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny, odpornościowy, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów oraz przyspiesza proces regeneracji tkanek i gojenia się ran.
Ponadto zielone warzywa zawierają witaminę A, odpowiedzialną za prawidłową pracę komórek, oraz witaminę C, która bierze udział w procesie wytwarzania kolagenu. Na koniec warto również dodać, że zielone warzywa to źródło kwasu foliowego, który pomaga w procesach przemiany materii, produkcji czerwonych krwinek, a także bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, znacznie wpływającej na nasze dobre samopoczucie.