Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, co warto zjeść z samego rana? Oto nasze pomysły na śniadanie, dzięki którym szybko przygotujesz naprawdę smaczny posiłek. Dowiedz się też, jakie składniki i ich proporcje najlepiej sprawdzają się w tym czasie.
Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek dnia?
To od tego posiłku zaczyna się dzień i nie bez powodu mówi się, że jest on najważniejszy. Często od tego, co zjesz rano, będzie zależeć Twoje samopoczucie przez pozostały czas. Pobudza on metabolizm, wpływa na koncentracje oraz reguluje poziom cukru we krwi.
Odpowiednio skomponowane śniadanie powinno zawierać dobrze skomponowane składniki. Ważne jest, aby znajdowały się w nim węglowodany złożone, np. pełnoziarniste pieczywo, czy owsianka. Zapewniają one energię i sycą na długo. Dobre śniadanie powinno zawierać też białko (np. jaja, twaróg, hummus), zdrowe tłuszcze (pestki, awokado, oliwa itd.) oraz przynajmniej jedną porcję warzyw lub owoców. Odpowiednie proporcje to 50% węglowodanów, 25% białka i 25% tłuszczów.
Co jest potrzebne do przygotowania śniadania?
Do przygotowania śniadania przydadzą Ci się bezpieczne i wygodne w użytkowaniu naczynia. Ich rozmiar jest jednak zależny od tego, dla ilu osób przygotowujesz posiłek. To, co na pewno Ci się przyda to niewielki garnek bądź rondel o pojemności 1-2,5 l, jak np. garnki z linii AMBIENTE i AMBIENTE PLUS. Sprawdzą się one idealnie do przygotowywania jajek.
Warto również mieć w swoim asortymencie patelnie z nieprzywierającą powłoką, np. CONTRAST THERMOCOAT, na której podsmażysz składniki. Jeśli lubisz przygotowywać placki lub naleśniki możesz postawić też na patelnię naleśnikową GRANITEX.
Nie zapomnij też o nożach do krojenia i wygodnej desce, najlepiej takiej wykonanej z drewna oraz o akcesoriach. Możesz postawić na łopatkę i łyżkę NATUR – mają one silikonowe końcówki, dlatego idealnie nadają się do używania na patelniach z powłokami nieprzywierającymi.
Nasze pomysły na śniadanie – przepisy
Na przestrzeni lat, przygotowaliśmy wiele inspiracji, które pomogą Ci przygotować smaczne i pożywne dania. Sprawdź nasze pomysły na śniadanie, które możesz wykorzystać zarówno w wolny dzień, jak i gdy śpieszysz się do pracy!
Może jakaś szakszuka?
Szakszuka to specyficzny rodzaj jajecznicy, który przygotowuje się zazwyczaj z dodatkiem pomidorów. Sprawdź przepis na klasyczne danie tego typu przygotowane przez Jolę Kleser z Pracowni Smaku w Katowicach. To pełne smaku danie będzie pożywnym i pysznym sposobem na początek dnia. Przepis znajdziesz TUTAJ.
Jeśli jednak nie jesz jajek, bez obaw! Możesz stworzyć jej wegańską wersję. Przygotowuje się ją na bazie ciecierzycy, wraz z dodatkiem tofu. Przepis na to danie przygotował dla nas Tomek Mędrek. Znajdziesz go TUTAJ.
Kanapki na śniadanie – nasze inspiracje
Doskonałym pomysłem na śniadanie mogą być też kanapki, najlepiej takie przygotowywane ze świeżym, chrupiącym pieczywem z dobrej piekarni. Sposobów na ich przygotowanie jest naprawdę wiele, a najprostsze przygotujesz w dosłownie kilka minut, bez konieczności gotowania. Czasem jednak warto wyjść ze swojej codziennej rutyny i przygotować naprawdę wyjątkowe kanapki.
Dlatego też proponujemy, aby spróbować podać na śniadanie grzankę z burratą. Serwowana z pesto i pomidorkami dosłownie rozpływa się w ustach! Przepis na nią znajdziesz TUTAJ. Możesz też sięgnąć do francuskiej kuchni, przygotowując pyszną kanapkę z jajkiem na miękko, czyli Croque madame. Jak ją przygotować? Sprawdzisz TUTAJ!
Możesz sprawdzić też 7 różnych przepisów na kanapki na śniadanie, które znajdziesz TUTAJ.
Świeża sałatka na doby początek dnia
Na śniadanie możesz podać również sałatkę. Da się ją przygotować z wielu różnorodnych składników, które masz po prostu pod ręką. My proponujemy jednak podanie sałatki z czereśniami, która doskonale sprawdzi się zwłaszcza w sezonie letnim. Znajdziesz w niej np. roszponkę, morelę czy truskawki, a także słonecznika. Przepis został stworzony przez Adama Borowicza i znajdziesz go TUTAJ.
Naleśniki na śniadanie – prawdziwe królestwo smaków
Naleśniki różnego rodzaju to doskonały pomysł na śniadanie i nie tylko! Możesz spróbować przygotować zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku, które sprawdzą się zarówno na poranny, jak i wieczorny posiłek. Przepis na nie znajdziesz TUTAJ.
Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie wyglądało jak deser, możesz stworzyć naleśniki z wiejskim twarogiem, lodami i świeżymi owocami. Sprawdź przepis TUTAJ. Z kolei miłośnicy pomarańczy powinni sprawdzić TEN pomysł na danie w pysznym, słodkim sosie owocowym. W sezonie jesiennym można stworzyć też naleśniki z dynią. Przepis na nie znajdziesz TUTAJ.
Do naleśników możesz przygotować najróżniejsze wypełnienia. Warto sprawdzić np. przepis na mus z płatków róży (TUTAJ) lub też krem orzechowo-czekoladowy (TUTAJ).
Weź śniadanie ze sobą w drogę!
Śniadanie możesz zjeść w domu, bądź zabrać je ze sobą np. do pracy, szkoły czy w trasę. Warto jednak odpowiednio się do tego przygotować! Sprawdź pojemniki SMART – komplet trzech szklanych naczyń w różnych rozmiarach będzie idealny do zabrania ze sobą w trasę. Nie zapomnij o zabraniu ze sobą ciepłej herbaty, kawy bądź innego napoju. Do tego wykorzystasz naczynia termiczne, np. kubek ASSIST, idealny do samochodu, lub termos AMBIENTE, który sprawdzi się zwłaszcza w trakcie wycieczki.
Niech pyszne śniadanie towarzyszy Ci każdego dnia, niezależnie od tego, gdzie akurat jesteś.