Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Mus z płatów dzikiej róży z nutą imbiru i białego wina to aromatyczny dodatek do różnego rodzaju deserów oraz dań obiadowych podawanych na słodko i nie tylko. Jest prosty w przygotowaniu, a naprawdę „robi robotę”, podwyższając jakość posiłków przygotowywanych na co dzień. Do jego przygotowania przyda Ci się rondel. Przepis został opracowany przez Kubę Korczaka.
Co jest potrzebne na mus z płatków dzikiej róży?
- 5 garści płatków dzikiej róży (ok. 75 g)
- 100 g cukru
- 40 ml soku ze startego kawałka imbiru lub gotowy kupny sok
- sok z wyciśniętej połówki cytryny
- 80 ml wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
Podane składniki wystarczą na 1 duży słoik.
Jak przygotować mus z płatków dzikiej róży?
Zacznij od oczyszczenia płatków z owadów oraz nieczystości. Przełóż je do miski i zasyp obficie cukrem, robiąc to warstwowo, aby cukier wyciągnął aromat z kwiatów. Pozostaw je na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
Do rondelka dodaj płatki wraz z cukrem. Następnie zacznij je podgrzewać na niewielkiej mocy kuchenki, mieszając co kilka minut. Dodaj pozostałe składniki: sok z imbiru, sok z cytryny oraz wino. Gotuj całość przez maksymalnie 15 minut, redukując płyn, ale nie tracąc cennego aromatu.
Zdejmij naczynie z kuchenki i ostudź, tak by było ciepłe, ale nie gorące. Zblenduj na ulubioną konsystencję – zupełnie gładką lub z wyczuwalnymi kawałkami kwiatów. Przechowuj mus w słoiczkach, które możesz zapasteryzować lub przechowywać w lodówce. Możesz też zamrozić mus w foremkach na lód i przechowywać w szczelnym naczyniu w zamrażarce.
Mus z płatków dzikiej róży idealnie pasuje do deserów, lodów, naleśników, klusek leniwych, owsianki, czy shake’ów. Smacznego!
Dlaczego warto używać płatków dzikiej róży do deserów i potraw?
Płatki dzikiej róży mają delikatny, kwiatowy aromat i są bogate w witaminę C, co sprawia, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ich subtelny zapach i naturalna słodycz idealnie uzupełniają desery oraz dania obiadowe, nadając im wyrafinowany charakter. Nie są też tak typowym dodatkiem, jak np. sos czekoladowy czy truskawkowy, dzięki czemu Twoje posiłki będą naprawdę wyjątkowe.
Jakie wino najlepiej użyć do przygotowania musu z płatków dzikiej róży?
Do przygotowania tego przepisu najlepiej pasuje białe wino wytrawne lub półwytrawne, ponieważ jego kwasowość doskonale równoważy słodycz płatków i cukru. Wino dodaje również delikatnego owocowego aromatu, który współgra z kwiatowym smakiem dzikiej róży, wzbogacając mus o wyrazisty akcent. Możesz na przykład wykorzystać białe wino Sauvignon Blanc.
Czy można pominąć imbir w przepisie?
Imbir nie jest konieczny, ale warto go dodać, ponieważ wprowadza do musu lekko pikantną, odświeżającą nutę, która świetnie kontrastuje z kwiatową słodyczą róży. Imbir wzmacnia również aromat deseru, dodając mu głębi. Możesz użyć świeżo startego imbiru lub gotowego soku.
Autor przepisu:
Kuba Korczak
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.