Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Pierś z kaczki z purée i sosem jeżynowym to wyborny pomysł na pełnowartościowy obiad. To idealna kompozycja smakowa, która łączy w sobie różne tekstury, tworząc naprawdę niezwykłe danie. Do jego przygotowania wykorzystaj patelnie. Danie zostało stworzone we współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na pierś z kaczki z purée i sosem jeżynowym?
Sos:
- 350 g mrożonych jeżyn
- 300 ml dobrego czerwonego wina
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 g zimnego masła
Podane składniki wystarczą na ok. 10 porcji sosu.
Kaczka:
- 4 małe piersi kaczki ze skórą
- Sól i pieprz
Podane składniki wystarcza na 4 porcje.
Purée:
- 800 g ziemniaków
- Sól
- 100 ml śmietanki 30%
- 80 g masła
- 2 łyżki tartego chrzanu
Podane składniki wystarcza na 4 porcje.
Sałatka z buraczków:
- 6 gotowanych buraków
- 2 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
- Ocet balsamiczny
- Miód
- Sól
- Oliwa
- Pieprz do smaku
Dekoracja:
- Kawałek świeżego chrzanu
- Niewielkie zioła, np. listki nasturcji
Jak zrobić pierś z kaczki z purée i sosem jeżynowym?
Przygotowanie dania warto podzielić na kilka etapów. Sprawdź po kolei jak przygotować sos, kaczkę, sałatkę z buraków i jak podać całe danie na stół.
Jak przygotować sos?
Wyciągnij rondelek. Włóż do niego zamrożone jeżyny. Zalej je winem, dodaj do nich cukier oraz ocet balsamiczny. Całość gotuj przez ok. 30 minut aż sos zgęstnieje. Zblenduj go, przetrzyj przez sito i zagotuj jeszcze raz. Zminimalizuj moc kuchenki, dodaj masło pokrojone w kostkę i mieszaj za pomocą szpatułki aż się zupełnie rozpuści.
Jak przygotować pierś z kaczki?
Kaczkę wyjmij z lodówki co najmniej 2 godziny wcześniej – musi mieć temperaturę pokojową! Skórę natnij delikatnie, nie nacinając mięsa. Natrzyj ją solą oraz pieprzem. Patelnię rozgrzej i układaj na niej mięso od strony skóry. Smaż całość na średnim ogniu aż skóra puści tłuszcz, a mięso zacznie się ścinać. Obróć i smaż jeszcze przez kilka minut, aż mięso zetnie się również z drugiej strony.
Kiedy kaczka jest jeszcze lekko miękka, ale na zewnątrz zarumieniona przełóż ją na ciepły talerz pod folię na ok. 4-5 minut odpoczynku. Następnie pokrój ją w poprzek w plastry.
Jak przygotować purée ziemniaczane?
Do garnka wlej wodę, zagotuj ją i posól. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Przeciśnij je przez praskę, a następnie dodaj do nich masło oraz śmietankę. Wymieszaj aż stworzy się jednolita masa. Na koniec dopraw całość chrzanem.
Jak przygotować sałatkę z buraków?
Buraczki po ugotowaniu pokrój w równą, drobną kostkę. Dodaj do nich musztardę francuską, oliwę, sól, pieprz, miód oraz ocet balsamiczny do smaku. Wymieszaj całość. Sałatkę możesz przygotowywać w rękawiczkach, aby nie zafarbować rąk.
Jak podać danie?
Na talerzu ułóż purée, plastry kaczki, sałatkę z buraczków dodaj sos, niewielkie liście do dekoracji i zetrzyj na wierzch świeży chrzan. Smacznego!
Dlaczego usmażoną pierś z kaczki należy odłożyć przed pokrojeniem?
W trakcie smażenia soki znajdujące się wewnątrz mięsa są „wypychane” ku zewnętrznym warstwom pod wpływem wysokiej temperatury. Jeśli więc po zdjęciu mięsa z kaczki od razu zaczniesz je kroić, wypłyną one na zewnątrz i danie będzie sprawiało wrażenie suchego i źle przyrządzonego. Warto więc odczekać, aby soki ponownie rozprowadziły się wewnątrz. Poprawi to również strukturę mięsa i ułatwi krojenie.
Dlaczego warto smażyć pierś z kaczki ze skórą?
Warstwa skóry na piersi z kaczki działa jak naturalna izolacja. W trakcie smażenia wytapia się powoli, zabezpieczając delikatne mięso przed nadmiernym przesuszeniem się. Dzięki temu pozostaje ona miękka i soczysta wewnątrz. Ponadto w trakcie podgrzewania wytapia się tłuszcz, który przenika do mięsa i nadaje mu głębi smaku, a odpowiednio podsmażona skórka staje się chrupiąca, dodając daniu dodatkowej tekstury.
Jak długo gotować buraczki na sałatkę?
Długość gotowania buraczków zależy od ich wielkości i może zająć nawet ponad 70 minut! Ważne jest zaś, by gotować je w całości, bez obierania, aby ich kolor się nie wypłukał. Małe egzemplarze będą gotować się przez ok. 30-45 minut. Przed wyciągnięciem ich z wody sprawdź za pomocą wykałaczki, czy buraczki są już odpowiednio miękkie.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Marlena Starzec
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach