Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 ½ szklanki mleka
- ¼ szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- mała szczypta soli
Składniki na sos:
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 2 duże pomarańcze
Jak przygotować naleśniki w sosie pomarańczowym?
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i smażymy cieniutkie naleśniki na patelni naleśnikowej (np. Granitex).
Następnie na suchą, głęboką patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy (nie mieszamy cukru, możemy jedynie lekko poruszać patelnią). Gdy cukier się skarmelizuje ściągamy patelnię z ognia, dodajemy masło i mieszamy, następnie dolewamy sok z pomarańczy. 4 naleśniki składamy w kształt chusteczki i układamy na patelni obok siebie. Patelnię stawiamy na bardzo mały ogień (temperaturę) i karmelizujemy naleśniki na sosie po około minucie z każdej strony. Naleśniki wykładamy na talerz.
Autorka przepisu:
Marlena Cichocka z profilu @marlenagotuje - wielbicielka gotowania, fotografka kulinarna, organizatorka warsztatów i pokazów kulinarnych. Marzy o własnej restauracji i o pracy, w której będzie karmić ludzi dobrym jedzeniem.