Naleśniki w sosie pomarańczowym to pomysł na pełne aromatów danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, kolację, jak i deser, a ponadto jest naprawdę proste do przygotowania. Przyda Ci się do tego patelnia naleśnikowa. Przepis został opracowany przez Marlenę Cichocką.
Co jest potrzebne na naleśniki w sosie pomarańczowym?
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 ½ szklanki mleka
- ¼ szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- mała szczypta soli
Składniki na sos:
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 2 duże pomarańcze
Jak przygotować naleśniki w sosie pomarańczowym?
Wszystkie składniki na ciasto połącz i smaż cieniutkie naleśniki na patelni naleśnikowej (np. z linii GRANITEX).
Następnie na suchą, głęboką patelnię wysyp cukier i karmelizuj go (nie mieszaj cukru, możesz jedynie lekko poruszać patelnią). Gdy cukier się skarmelizuje, ściągnij patelnię z ognia, dodaj masło i mieszaj, następnie dolej sok z pomarańczy. 4 naleśniki złóż w kształt chusteczki i ułóż na patelni obok siebie. Patelnię postaw na bardzo mały ogień (temperaturę) i karmelizuj naleśniki na sosie po około minucie z każdej strony. Naleśniki wykładaj na talerz.
Jak przygotować naleśniki w sosie na bazie innych owoców?
Wykorzystaj ten sam przepis i proporcje, używając jednak innych, dowolnych owoców. Mogą to być cytryny, jabłka, czy inne ulubione. W ten sposób możesz stworzyć naprawdę wiele cudownych i smacznych kombinacji.
Czy naleśniki można czymś przełożyć?
Jeśli masz taką ochotę to jak najbardziej. Możesz dodać do nich dowolne, słodkie dodatki, np. serek twarogowy z cukrem, serek mascarpone, ulubione owoce, czy czekoladę. Zwróć jednak uwagę, aby całość nie okazała się przesłodzona.
Dlaczego warto użyć patelni naleśnikowej?
Taka patelnia ma niższe ranty, co pozwala na lepszą kontrolę. Dzięki temu naleśniki tworzy się łatwiej i szybciej. Ponadto patelnia naleśnikowa stosunkowo szybko się rozgrzewa, co w przypadku tego typu dań jest po prostu zaletą.
Autor przepisu:
Marlena Cichocka
Marlena Cichocka z profilu @marlenagotuje - wielbicielka gotowania, fotografka kulinarna, organizatorka warsztatów i pokazów kulinarnych. Marzy o własnej restauracji i o pracy, w której będzie karmić ludzi dobrym jedzeniem.