Organizacja w szafkach kuchennych może być nie lada wyzwaniem. Od czego zacząć i w jaki sposób zadbać o swoje wnętrze tak, by wszystko było zawsze na swoim miejscu? Poznaj nasze tipy i stwórz wnętrze, w którym będziesz się dobrze czuć na co dzień.
Organizacja w szafkach kuchennych – pomysły na zagospodarowanie
Planując organizacje przedmiotów w szafkach kuchennych, warto pamiętać o takich rzeczach jak:
- podziale szafek na kategorie;
- wykorzystaniu półek i koszyków;
- o organizerach, także wysuwanych;
- wykorzystaniu drzwi szafek;
- odpowiedniej segregacji suchych produktów.
Warto pamiętać też o tym, aby zwrócić szczególną uwagę na wiszące szafki, które znajdują się w wielu kuchniach, a jednocześnie mogą być trudniej dostępne niż te znajdujące się pod kuchennym blatem.
Organizacja w wiszących szafkach kuchennych
Organizacja w wiszących szafkach kuchennych wymaga odrobiny planowania. Prawdopodobnie znajdują się na tyle wysoko i są na tyle głębokie, że nie do wszystkich miejsc dotrzesz bez podestu lub drabinki. Dlatego zastanów się, jakie produkty będziesz używać często, a jakie mogą znaleźć się w trudniej dostępnych miejscach. Na drzwiach niektórych z nich możesz zamontować też haczyki, na których np. powiesisz ścierki i inne przedmioty codziennego użytku. Warto również zaopatrzyć się w specjalne organizery na talerze, czy kieliszki.
W naszej ofercie znajduje się zastawa szklana. Sprawdź wysokiej jakości szkło!
Jak układać naczynia stołowe na półkach?
Prawdopodobnie przynajmniej jedna z Twoich szafek będzie w pełni przeznaczona do układania naczyń. Warto posegregować je według rodzaju, ustalając osobne miejsce na różne rozmiary talerzy, kubki, szklanki i kieliszki. Warto zadbać też o to, aby produkty, po które sięgasz na co dzień znajdowały się zawsze pod ręką. Półmiski, wazy i inne tego typu elementy mogą znajdować się nieco bardziej z tyłu. Możesz też podzielić je materiałami. Porcelana ma nieco inną twardość, niż szkło, czy kamionka, dlatego warto zadbać, aby nie stykały się bezpośrednio.
Staraj się również wykorzystać maksymalną przestrzeń na półkach. Jeśli masz wysokie półki, warto zadbać o specjalne organizery, które będą trzymać naczynia „na miejscu”. Możesz również postawić na kubki ze sztaplowaniem, które bez obaw da się układać jeden na drugim.
Jak układać naczynia do gotowania na półkach?
Układając naczynia do gotowania, również warto je posegregować według rodzaju. Stalowe garnki możesz wkładać jeden w drugi. Aby zrobić to samo np. z garnkami emaliowanymi czy patelniami zaopatrz się w specjalnie przekładki, które ochronią delikatniejsze powłoki przez obiciami. Zadbaj również o specjalne miejsce na akcesoria kuchenne, takie jak szpatułki, czy chochle.
Jeśli masz mało miejsca, możesz postawić na garnki i patelnie z odczepianą rączką. Ich konstrukcja pozwoli Ci na zaoszczędzenie nawet do 50% miejsca w szafkach. To też idealne rozwiązanie dla osób, które lubią podróżować, dlatego że zmieszczą się bez obaw do campera, czy do bagażnika samochodu, gdy np. jedziesz z bliskimi na wycieczkę pod namiot.
Organizery do szafek i szuflad – jakie wybrać?
Aby w kuchni wszystko zawsze było na swoim miejscu, warto zaopatrzyć się w odpowiednie organizery. Mogą to być różnorodne pojemniki kuchenne, otwarte i zamknięte, w których będą przechowywane mniejsze i większe przedmioty.
Na pewno przyda Ci się wkład do szuflady, który pozwoli na odpowiednie ułożenie i zorganizowanie sztućców. Powinny znajdować się one pod ręką, tak aby zawsze można było bez obaw sięgnąć po łyżki czy noże. W ofercie marki Gerlach znajdziesz organizer wykonany z naturalnego drewna, który doskonale nadaje się na sztućce. Jednak to nie musi być jego jedyne użycie: nada się również do przechowywania pomniejszych akcesoriów.
Jeśli nie lubisz bloków na noże kuchenne możesz zaopatrzyć się w organizer na noże NATUR, który mieści się w większości standardowych szuflad. Mieści on 5 noży, w tym 2 mniejsze oraz 3 duże. Dzięki niemu narzędzia te nie będą leżały „luźno” w szufladzie, co nie tylko przedłuża ich żywotność, chroniąc przed zarysowaniami, ale również jest po prostu bezpieczniejszą opcją.
Organizery do szafek wiszących
W wiszących szafkach świetnie sprawdzą się takie organizery jak:
- półki wstawiane;
- stojaki na talerze;
- wieszaki na kubki, montowane pod półkami;
- obrotowe półki;
- wysuwane półki.
Dzięki nim zwiększysz przestrzeń użytkową, która znajduje się na Twoich półkach i sprawisz, że poszczególne produkty będą znacznie łatwiej dostępne. Warto je zaplanować już na etapie projektowania kuchni, jednak jeśli z jakichś powodów nie było to możliwe, w każdym momencie możesz pomyśleć nad drobnymi poprawkami użyteczności swojego wnętrza.
Jak przechowywać przyprawy w szafkach kuchennych?
Przyprawy należy przechowywać tak, aby nie docierało do nich światło słoneczne przez wzgląd na to, że mogą w ten sposób stracić swoje właściwości i aromaty. Dlatego też przechowywanie ich w szafkach kuchennych, które co do zasady są zacienione, jest naprawdę dobrym pomysłem.
Przyprawy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, wykonanych z materiałów, które nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością. Doskonale sprawdzi się więc tutaj szkło, czy porcelana. Warto również odpowiednio etykietować konkretne pojemniki, aby zawsze wiedzieć, co znajduje się w konkretnym miejscu. Pamiętaj również, aby zapisywać datę otwarcia produktu i jego datę przydatności do spożycia.
Warto też pamiętać o tym, że np. kulki pieprzu czy całościowa gałka muszkatołowa zachowują świeżość przez dłuższy czas, niż ich mielone wersje. Jeśli więc możesz, przechowuj tego typu składniki w całości.
Gdzie przechowywać płynne półprodukty?
Takie produkty, jak oleje różnego rodzaju, ocet, czy sosy (sojowy, rybny, chili itd.) również powinny mieć swoje miejsce w kuchni. Przeznacz dla nich osobną szafkę lub zagospodaruj miejsce w lodówce, zależnie od typu danego produktu.
Różnego typu oleje powinny być przechowywane w zacienionym, chłodnym miejscu. Unikaj trzymania ich w pobliżu źródeł ciepła, np. blisko kuchenki. Zwróć szczególną uwagę na olej sezamowy, który jest podatny na utlenienia.
Większość sosów oraz octów również można przechowywać w zacienionych szafkach. Warto jednak zwrócić uwagę na miód, który przy nadmiernej temperaturze może stracić swoje właściwości. Przechowuj go w szafce z dala od źródeł ciepła lub po prostu w lodówce. Jeśli boisz się, że szybko stężeje i nie będzie nadawać się do użytkowania, kup u pszczelarza miód kremowany, którego konsystencja zawsze idealnie nadaje się do nakładania na kanapki.
Gdzie w kuchni trzymać środki czystości?
Środki czystości warto mieć pod ręką, zwłaszcza w kuchni, gdzie ryzyko wylania tłustych płynów i ubrudzeń jest po prostu większe, niż w innych pomieszczeniach. Jednakże zazwyczaj nie powinny mieć one bezpośredniego kontaktu z żywnością. Dlatego też koniecznie przeznacz dla nich odrębną szafkę lub szufladę, do której nie będziesz wkładać jedzenia oraz naczyń.
W wielu domach trzyma się je pod zlewem, tuż obok kosza na śmieci. Jest to bez wątpienia wygodne i praktyczne rozwiązanie. Warto również zadbać o przechowywanie ich w wysuwanych organizerach, co pozwoli Ci na lepsze zagospodarowanie dostępnej w kuchni przestrzeni.
Gdzie w kuchni przechowywać roboty kuchenne?
Roboty kuchenne, zwłaszcza te, których nie używasz na co dzień, mogą być przechowywane w dolnych, głębokich szafkach, do których dostęp jest ograniczony. Lepiej unikać przechowywania ich wysoko przez wzgląd na to, że ich waga jest często stosunkowo wysoka. Jeśli posiadasz spiżarnię lub pomieszczenie gospodarcze to również może być dobre miejsce na przechowywanie robotów kuchennych.
Dbaj o porządek w kuchni na co dzień!
Organizacja w szafkach kuchennych to nie tylko odpowiednie rozmieszczenie produktów oraz zadbanie o wygodne i jakościowe organizery, ale również codzienna praca nad własnymi nawykami i zwyczajami. O porządek w kuchni warto dbać każdego dnia. Pamiętaj, aby przedmioty zawsze odkładać na miejsce, pozbywać się przeterminowanych produktów i zadbać o to, by wszystkie posiadane przez Ciebie akcesoria i naczynia były naprawdę potrzebne i użyteczne. Dzięki temu Twoja kuchnia będzie zawsze zapraszać do przygotowywania smacznych i zdrowych posiłków.
Sprawdź również nasze akcesoria do organizacji kuchni!