Organizacja blatu w kuchni, zwłaszcza małej, może być nie lada wyzwaniem. Sprawdź, jak ładnie ułożyć na nim rzeczy, co w ogóle powinno się na nim znaleźć oraz jak zachować na nim czystość. O czym koniecznie musisz pamiętać? Poznaj nasze porady!
Organizacja blatu w kuchni – od czego zacząć?
Organizacja blatu w kuchni wymaga dokładnego przemyślenia tego, co powinno się na nim znaleźć. Pamiętaj, że przynajmniej jedna część blatu powinna pozostać pusta, aby dało się na niej w wygodny sposób przygotowywać posiłki. Ponadto nadmiar przedmiotów może powodować poczucie bałaganu. Dlatego powinny się zatem znaleźć na nim tylko te rzeczy, które są najbardziej potrzebne i które po prostu warto mieć pod ręką.
Zacznij od wytypowania przedmiotów, które chcesz ułożyć na swoim blacie. Warto zrobić listę rzeczy i ustalić, co dokładnie ma leżeć na nim, a co lepiej schować do szafek i szuflad.
Co powinno leżeć na blacie w kuchni?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wiele zależy od Twojego stylu i częstotliwości gotowania. Istnieje jednak kilka przedmiotów, które zazwyczaj dobrze sprawdzają się na blacie:
- blok z nożami – pozwala na łatwy dostęp do tych podstawowych, kuchennych narzędzi;
- deska do krojenia – aby szybko i bezproblemowo przygotować kanapki, czy przygotować obiad;
- cukiernica, solniczka, pieprzniczka – te przyprawy są naprawdę często użytkowane, więc warto mieć je pod ręką;
- czajnik – na kuchenkę lub elektryczny, powinien być zawsze pod ręką;
- ekspres do kawy – jeśli w Twoim domu przebywają jej miłośnicy;
- chlebak – jeśli przechowujesz pieczywo na blacie;
- misa na owoce i warzywa – może wspierać zdrowe nawyki Twojej rodziny;
- najczęściej używane roboty kuchenne – jeśli np. codziennie przygotowujesz tosty, opiekacz na blacie może się przydać.
Pamiętaj, że im mniej posiadasz blatu roboczego, tym bardziej warto ograniczyć liczbę sprzętów. Na przykład, zamiast bloku z nożami stojącego na blacie, możesz postawić na organizer na noże do szuflady. Taki produkt również znajdziesz w ofercie marki Gerlach.
Jak układać rzeczy na blacie?
Układając rzeczy na blacie zwróć uwagę na to, gdzie konkretnie się znajdują. Przykładowo, blok z nożami powinien stać w miejscu, w którym zazwyczaj przygotowujesz warzywa, czy kanapki. Z kolei cukiernica powinna znaleźć się obok miejsca, w którym przygotowujesz kawę lub herbatę, najlepiej w pobliżu czajnika.
Jeśli widzisz, że jakiegoś przedmiotu nie używasz na co dzień, po prostu go schowaj. Lepiej, aby na blacie panował porządek. Nadmiar akcesoriów może utrudnić Ci w znacznym stopniu sprzątanie, bo np. trudniej będzie wytrzeć blat z okruszków, jeśli będzie na nim stać wiele różnych akcesoriów.
W czym przechowywać żywność na blacie?
Akcesoria mogą pomóc Ci w przechowywaniu żywności na blacie. Na przykład, możesz wykorzystać pojemniki kuchenne, w których będziesz trzymać suche produkty, takie jak makarony, kasze, czy kawę. Staraj się jednak ograniczać trzymanie jedzenia na blacie. Jeśli jednak regularnie przygotowujesz spaghetti, czy codziennie mielisz kawę pojemniki z nimi położone na wierzchu są jak najbardziej uzasadnione.
Pamiętaj, aby produkty po ugotowaniu jak najszybciej schować do lodówki. W ten sposób przedłużysz ich trwałość i nie będziesz marnować żywności. Dlatego np. po ugotowaniu sosu zaczekaj aż się schłodzi i przelej go do szklanego pojemnika, który następnie możesz schłodzić. Niektóre resztki możesz nawet zamrozić.
Sprawdź nasze akcesoria kuchenne!
Jak zachować czystość na blacie?
Odpowiednia organizacja blatu i ograniczenie liczby akcesoriów, które się na nim znajdują to pierwszy krok do czystego blatu. Jednak aby ten naprawdę był czysty, koniecznie musisz wdrożyć pewne nawyki. Przede wszystkim sprzątaj na bieżąco i nie zostawiaj tego na później. Jeśli przygotujesz kanapki, od razu posprzątaj noże kuchenne i deskę, a także przetrzyj blat. Możesz do tego użyć nawet suchej ściereczki. Jeśli czekasz, aż zagotuje Ci się woda na herbatę, sprawdź, co możesz sprzątnąć albo schować. Patelnie po schłodzeniu umyj i odwieś lub schowaj. Pielęgnuj tego typu nawyki, a Twój blat będzie na co dzień zdecydowanie czystszy.
Pamiętaj, aby w kuchni używać odpowiednich detergentów, które są bezpieczne w razie kontaktu z żywnością. Dotyczy to szczególnie środków do mycia blatu i kuchenki. Warto również zadbać o zabezpieczenie powierzchni roboczych za pomocą desek, czy nakładek. To sprawi, że na Twoim blacie nie będą pojawiać się zarysowania, ślady po nożu, czy nieestetyczne plamy.
Raz w tygodniu warto przeprowadzić gruntowne czyszczenie kuchni. Obejrzyj ją dokładnie, schowaj niepotrzebne przedmioty, takie jak np. garnki i dokładnie wytrzyj wszystkie kurze. Możesz również w każdym tygodniu posprzątać inną szafkę – dzięki temu Twoja kuchnia będzie lśnić czystością przez cały rok przy stosunkowo niskim nakładzie pracy.
Organizacja blatu w kuchni jest prostsze, gdy wiesz, co masz
Twoja kuchnia to Twoje królestwo. Aby zachowanie w niej porządku było łatwiejsze, warto odpowiednio dobrać naczynia i akcesoria do organizacji w kuchni. Warto stawiać na produkty wysokiej jakości, z których przyjemnie Ci się korzysta, ale których naprawdę używasz. Ograniczenie liczby przedmiotów może naprawdę pomóc. Dlatego też postaraj się ograniczyć impulsywne zakupy i regularnie sprawdzać, czy wszystko, co masz, jest regularnie używane i jest w dobrym stanie. Staraj się przynajmniej raz na pół roku weryfikować swój asortyment.
Zastawa szklana również może Ci się przydać w kuchni. Sprawdź naszą ofertę!