Przygotowanie posiłku dla jednej osoby to wyzwanie, zwłaszcza jeśli dopiero od niedawna żyjesz na własną rękę. Na co zwrócić uwagę, aby zaoszczędzić? Poznaj 4 użyteczne tipy, dzięki którym nie będziesz marnować jedzenia!
Posiłki dla jednej osoby nie muszą być nudne
Posiłki dla jednej osoby mogą być bardzo różnorodne i kreatywne, a jednocześnie ich przygotowanie nie musi zajmować wiele czasu. Podstawą w takim przypadku jest odpowiednie planowanie, które pozwoli Ci na ograniczenie marnowania jedzenia.
1. Rozplanuj swoje posiłki na cały tydzień
W wolny dzień, nim wybierzesz się na zakupy, rozpisz, co chcesz jeść w ciągu tygodnia. Postaraj się ustalić posiłki tak, aby móc wykorzystać te same produkty kilkukrotnie, np. jeśli chcesz zrobić makaron z pomidorem i pesto na obiad, to na kolację następnego dnia możesz wykorzystać te same składniki do przygotowania smacznych kanapek. To pozwoli uniknąć marnowania większości żywności.
2. Stawiaj na produkty z długą datą ważności
Aby zawsze móc przygotować posiłek niezależnie od okoliczności, warto zaopatrzyć się w zapas produktów z długą datą przydatności do spożycia. Mogą to być na przykład:
- różnorodne makarony, także z mąki ryżowej;
- ryże i kasze;
- różne rodzaje mąki;
- musli, granole;
- suszone owoce;
- mrożone warzywa;
- produkty w puszkach i słoikach (np. passata, różnorodne sosy);
- oleje.
Warto dbać o to, by mieć produkty, z których możesz stworzyć różnorodne posiłki, np. ryż, warzywa i sos sojowy, dzięki którym szybko przygotujesz pożywny i smaczny posiłek. Suche produkty możesz przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach AMBIENTE. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, sprawdź jak zadbać o trwałość suszonych i liofilizowanych owoców.
3. Przygotuj posiłki i zachowaj je na później
Codzienne przygotowywanie świeżych posiłków może być czasochłonne. Dlatego warto poświęcić wolną chwilę na przygotowanie większej porcji, np. zupy, czy owsianki. Korzystając z silikonowej foremki SMART do muffinów, możesz je zamrozić i przechowywać nawet przez kilka tygodni. Warto też w ten sposób stworzyć bazę, którą będziesz modyfikować w trakcie gotowania zależnie od potrzeby i ochoty. Na przykład do owsianki możesz dodać ulubione, świeże owoce, a rosół możesz szybko przekształcić w jakąkolwiek inną zupę.
4. Odgrzewaj niewielkie porcje posiłków
Jeśli w Twojej lodówce stoi cały garnek zupy, nie odgrzewaj go w całości! To sprawi, że szybciej może się zepsuć. Do odgrzania posiłku doskonale sprawdzi się niewielki, wygodny garnek. Warto postawić na rondelek z nienagrzewającą się, antypoślizgową rączką oraz nieprzywierającą powłoką, np. z linii GRANITEX. Taki garnek doskonale sprawdzi się w kuchni singla, ponieważ można nie tylko odgrzać w nim posiłki, ale również przygotować śniadania, np. ugotować kiełbaski, czy jajka.
Te tipy na pewno przydadzą Ci się w trakcie gotowania dla siebie, ale nie tylko! Na przykład mrożone dania z foremek to doskonały pomysł dla osób, które mieszają wspólnie, ale jedzą posiłki o różnych porach, np. z powodu innych godzin pracy. Długoterminowe planowanie posiłków może zaś pozwolić Ci zaoszczędzić na dojazdach do sklepów.