Zestaw sztućców 68 szt. FLAMES połysk
Czy wiesz, jak przechowywać orzechy włoskie w domu? To nie jest trudne, jednak warto wziąć pod uwagę kilka kwestii. Dowiedz się, jak długo zachowają świeżość oraz jak rozpoznać, czy są w dalszym ciągu zdatne do spożycia.
Orzechy włoskie – jedne z najbardziej cenionych na świecie
Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica smaku i zdrowia. Nic dziwnego, że są jednymi z najbardziej znanych bakalii na świecie, które są jednocześnie niezwykle cenione za swoje właściwości. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do wieli potraw, a przy tym są skarbnicą zdrowych substancji odżywczych: tłuszczy, białka, witamin z grupy B, magnezu czy cynku. Dodaje się je do sałatek, wypieków, napojów i różnych deserów, a także dań wytrawnych. Są stosunkowo kaloryczne, jednakże warto je wprowadzać do diety jako dodatek i jej uzupełnienie.
Jak jednak je przechowywać? Sprawdź nasze pomysły na organizację w kuchni. Dzięki tym poradom Twoje orzechy zachowają świeżość przez wiele długich miesięcy, co pozwoli Ci się cieszyć pełnią ich smaku oraz właściwości bez konieczności częstego uzupełniania zapasów.
Czy można przechowywać orzechy włoskie zaraz po zerwaniu?
Masz dostęp do orzechów włoskich prosto z drzewa? Świetnie! Jak najbardziej, możesz je przechowywać w domu, jednak wymaga to odpowiedniego przygotowania. Zacznij od usunięcia z nich zielonych łupin. Następnie dobrze je wysusz, zapobiegając rozwojowi pleśni. Należy zrobić to w suchym i przewiewnym miejscu. Dopiero wówczas możesz schować je do przechowywania.
Jak przechowywać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie należy przechowywać w miejscu ciemnym, suchym i przewiewnym. To zapewni im najdłuższą przydatność do spożycia. Dobrze sprawdzi się również przechowywanie ich w chłodniejszym miejscu, takim jak spiżarka. Nie ma potrzeby trzymania orzechów włoskich w lodowce, chyba że są one obrane i pozbawione dodatkowej ochrony ze skorupki. Wówczas przełożenie ich do chłodniejszej lodówki może być dobrym pomysłem.
Gdzie przechowywać orzechy włoskie w kuchni?
Jeśli nie możesz przechowywać orzechów włoskich w spiżarce, warto znaleźć dla nich miejsce oddalone od źródeł światła, ciepła i wilgoci. Dobrze sprawdzić może się szafka lub szuflada, znajdująca się stosunkowo daleko od kranu oraz kuchenki.
W czym przechowywać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie warto przechowywać w miejscach, które są dobrze odizolowane od wilgoci. Doskonale sprawdzą się tutaj pojemniki kuchenne wykonane ze szkła lub z metalu, o szczelnych, lecz wciąż „oddychających” pokrywkach, np. wykonanych z drewna. Warto zwrócić uwagę na pojemniki COUNTRY, które doskonale sprawdzą się do trzymania orzechów włoskich, pozwalając na łatwy dostęp i zapewniając im odpowiednie warunki.
Pozbawione skorupki, obrane orzechy włoskie, warto przechowywać w lodówce w pojemnikach, które są do tego przeznaczone, np. pojemniki kuchenne SMART. Dodatkowo, pozwalają one na zaoszczędzenie miejsca w kuchni. Do przechowywania przetworów na ich bazie, np. orzechów w miodzie, dżemów z ich dodatkiem, czy wersji marynowanej w occie, dobrze sprawdzą się słoiki na żywność.
Jak długo można przechowywać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie to produkt, który naprawdę długo zachowuje swoją świeżość. Egzemplarze przechowywane w nieuszkodzonych skorupkach mogą być spożywane nawet przez około 12 miesięcy. Orzechy obrane, przechowywane bez skorupki w lodówce, zazwyczaj można spożywać przez 3-6 miesięcy. Nie musisz więc obawiać się o to, że bardzo szybko stracą swoje właściwości. Warto jednak być przy tym rozsądnym – jeśli zauważysz, że orzechy zaczynają się psuć, warto zużyć je jak najszybciej.
Czy można mrozić orzechy włoskie?
Orzechy włoskie jak najbardziej można mrozić. Warto obrać je ze skorupki, a następnie przełożyć do pojemniczka, w którym to włożysz je do zamrażarki. To sprawi, że nie będą nasiąkać innymi zapachami. Tak przechowywane orzechy nadają się do spożycia nawet przez 12 miesięcy.
Jak poznać, że orzechy włoskie się zepsuły?
Zepsute orzechy włoskie mogą być zjełczałe. Mają one nieprzyjemny, gorzki smak i zapach. Mogą również stać się miękkie, pomarszczone lub może pokryć je pleśń. Nie spożywaj takich orzechów! Zazwyczaj jednak, aby sprawdzić, czy są zepsute, należy je otworzyć – sama skorupka zwykle nie psuje się tak szybko, jak wnętrze orzechów.
Poznaj różne akcesoria do organizacji kuchni
W ofercie marki Gerlach znajdziesz wiele ciekawych akcesoriów do organizacji kuchni, co ułatwi Ci codzienną pracę. Zwróć uwagę na pojemniki do przechowywania żywności, wysokiej jakości wkłady na sztućce wykonane z naturalnego drewna, czy na organizer na noże, który zmieści się w szufladzie. Dzięki nim gotowanie będzie znacznie szybsze i bardziej higieniczne. Wszystko będzie na swoim miejscu. Nie zapomnij też o tym, aby mieć zawsze pod ręką wygodną pieprzniczkę z solniczką, dzięki którym doprawisz w odpowiedni sposób przygotowywane potrawy.
Przechowywanie orzechów włoskich to tylko jeden z aspektów, który pozwoli Ci na zachowanie porządku w kuchni. Warto zwracać uwagę na szczegóły związane z tworzeniem własnych zapasów kuchennych, aby zawsze mieć pod ręką dokładnie takie składniki, których potrzebujesz.