Jest takie miejsce w domu, w którym przechowuje się żywność – cukier, mąkę, przyprawy, makaron i wiele innych. Wybór odpowiednich pojemników pozwala zachować porządek w kuchni, ułatwia znalezienie tego, co jest potrzebne w danej chwili, a przede wszystkim wpływa na utrzymanie świeżości produktów przez dłuższy czas.
Suche, sypkie artykuły spożywcze przetrzymuje się w temperaturze pokojowej, w kuchni, najczęściej w miejscu łatwo dostępnym. W przypadku braku specjalnych pojemników kuchennych zwykle żywność przechowuje się w oryginalnych opakowaniach, jednak po otwarciu narażona jest na wiele czynników zewnętrznych, jak np. insekty. Łatwo można ją też rozsypać, co przysparza dodatkowej pracy. Chcąc uchronić przed tym swoje produkty spożywcze, zadbaj o naczynia ze szczelnym zamknięciem.
Co przechowywać w słoikach i szklanych pojemnikach kuchennych?
Wszystkie sypkie produkty np. mąka, cukier, sól, ryż, kasza, makaron, bułka tarta czy herbata nadają się do przechowywania w słoikach oraz pojemnikach. Podobnie jest z mniej popularnym asortymentem – suszonymi grzybami, owocami, ziołami, orzechami, nasionami chia.
W czym przechowywać żywność i na co zwrócić uwagę?
Na rynku dostępne są różnego rodzaje pojemniki zarówno ze szkła, jak i plastiku czy aluminium, przy czym to te pierwsze są najzdrowsze z uwagi na brak reakcji zachodzących pomiędzy szkłem a żywnością.
Zadbaj o styl
Dopasuj pojemniki do swojej kuchni i postaraj się dobrać je w taki sposób, aby wyglądały ze sobą spójnie na jednej półce. Jeśli preferujesz nowoczesny design, wybierz pojemniki z elementami ze stali nierdzewnej, a jeżeli lubisz naturę i wnętrza w stylu skandynawskim, rozważ zakup z drewnianym wieczkiem.
Znajdź odpowiednie miejsce
Dobre miejsce do przechowywania sypkich produktów spożywczych to takie, które jest wolne od wilgoci oraz nie jest narażone na przegrzanie. Wybieraj szafki, które nie sąsiadują z artykułami gospodarstwa domowego typu piekarnik, zmywarka, lodówka.
Pamiętaj o szczelności
Szczelność to jedna z najważniejszych cech dobrego pojemnika. Pozwala zachować świeżość na długi czas. Przed zakupem upewnij się, czy posiada on uszczelkę sylikonową albo ma hermetyczne zamknięcie. Zapobiegnie to m.in. przedostawaniu się wilgoci do wnętrza naczynia oraz pochłaniania nieprzyjemnych zapachów.
Wybierz wielkości pojemników
Zastanów się jaki rodzaj produktów chcesz przechowywać. W zależności od tego wybierz odpowiedni rozmiar – pojemności mają zwykle od 0,3 l do ok. 2 l. Świetnym rozwiązaniem są gotowe zestawy składające się z kilku naczyń, które później w zależności od potrzeb można stopniowo powiększać o kolejne naczynia.
Pomyśl o użyteczności
Zwróć szczególną uwagę na pojemniki, które możesz układać bezpiecznie jeden na drugim, zwłaszcza jeśli masz do dyspozycji niewielką przestrzeń. Pozwoli Ci to w najlepszy sposób zagospodarować przestrzeń na półce.
Oznacz zawartość naczynia
Szklane słoiki czy pojemniki kuchenne na żywność zwykle są przezroczyste, więc widać co się w nich znajduje. Jeśli mimo wszystko chcesz mieć pewność, że zawsze sięgniesz dokładnie po to, czego chcesz, zastosuj oznaczenia. W tym celu doskonale sprawdzą się samoprzylepne etykiety, ale jeśli zależy Ci na czymś co nie zmyje się przy najbliższym zmywaniu, poproś w sklepie o wykonanie grawera.
System przechowywania w szklanych pojemnikach jest przejrzysty i poprawia organizację w kuchni. Warto jednak pamiętać, że za każdym razem przed umieszczeniem artykułów spożywczych w naczyniu, pamiętaj o tym, żeby dobrze go umyć i osuszyć – wilgoć mogłaby przyspieszyć rozwój pleśni.