Zastanawiasz się czy jakość sztućców może mieć wpływ na smak spożywanych dań? Chcesz wiedzieć jaki jest związek między stylem sztućców a odbiorem potrawy? Sprawdź odpowiedzi na te pytania i zapoznaj się z ofertą sztućców, które przeniosą Cię w nowy kulinarny wymiar!
Smak potraw zależy od wielu czynników
Kiedy myślimy o smaku potraw najczęściej do głowy przychodzą takie elementy jak przyprawy, konsystencja czy zapach. I na pierwszy rzut oka wszystko co związana z odbiorem danego dania kryje się zaklęte w niej samej. Tymczasem na smak składają się także inne czynniki takie jak technika jedzenia oraz narzędzia do niej wykorzystywane, a także emocje i odbiór estetyczny.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jaki wpływ na doświadczenie podczas jedzenia ma jakość sztućców. Odkryj tajemnice wyjątkowych sztućców Gerlach i ciesz się pełnią oraz bogactwem smaku.
Sztućce ze stali nierdzewnej – czysty smak potraw
Doświadczanie smaku może być jednym z przyjemniejszych doznań, które dają poczucie komfortu, dobrostanu, sytości i bezpieczeństwa. Dbając o odpowiednio zbilansowane posiłki warto pokusić się również o to, aby pojawiały się w nich ciekawe smaki. Aby zachować wyrazisty i czysty smak jedzenia należy zwrócić uwagę na kilka kwestii zarówno w trakcie przygotowywania dania jak i jego spożywania. Wybierz odpowiednie i bezpieczne dla Twojego zdrowia naczynia kuchenne, które będą spełniać ważne dla zdrowia i bezpieczeństwa normy, a także sprawią, że przygotowywanie potraw będzie naprawdę komfortowe i mniej czasochłonne!
Korzystając ze sztućców wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej zyskujesz gwarancję, ze nie wpłyną one na przekształcenie i zmianę smaku jedzenia. Stal nierdzewna należy bowiem do materiałów obojętnych chemicznie, które nie wchodzą z żywnością w reakcje chemiczne. Sięgając po sztućce ze stali nierdzewnej masz pewność czystego i niczym niezakłóconego smaku.
Apetyt skrojony na miarę sztućców
Aspekt wizualny jest bardzo istotny w kwestii odbioru potrawy, bowiem wygląd jedzenie ma ogromny wpływ na ludzki apetyt. Jeśli nie jest Ci obce sformułowanie jeść oczami to zapewne wiesz o czym mowa – nawet najlepsze danie podane w byle jaki sposób nie będzie dobrze smakowało.
Percepcja smaku jest złożonym procesem i składa się na nią wiele czynników. Jednym z nich jest estetyczna prezentacja potrawy, a także sposób jej podania. Jak dobrać sztućce do potrawy?
Każde danie ma nieco inną technikę spożywania – inaczej jeść będziemy zupę o kremowej konsystencji, a inaczej rosół czy czysty barszcz. Innego noża używać będziemy do krwistego steka, a innego do tradycyjnego kotleta ze schabu.
W przypadku zup-kremów warto wybierać łyżki o stosunkowo płaskiej powierzchni miseczki służącej do nabierania. Doskonale sprawdzą się łyżki o szerokim i komfortowym uchwycie. Proponujemy klasyczną linię wysokiej jakości sztućców ANTICA, której styl nawiązuje do tradycji, a delikatne zdobienie czyni ją wyrafinowaną.
W przypadku takich zup jak rosół czy na przykład czysty barszcz, można pokusić się o nieco bardziej wyszukany i nowoczesny styl. Linia MODERN o minimalistycznym wzornictwie jest perfekcyjnie wyważona, co pozwala na komfort i wygodę podczas jedzenia. Ich smukła linia doskonale będzie komponować się i podkreślać tradycyjny i charakterystyczny smak zup.
W przypadku dań mięsnych bardzo istotna dla smaku potrawy jest technika krojenia. Warto wybrać noże z ząbkami, które pozwolą na krojenie małych kęsów umożliwiających prawdziwe delektowanie się smakiem. Zestaw sztućców VALOR to klasyczna forma o delikatnym zdobieniu, która jest doskonałą propozycją do tradycyjnych dań mięsnych.
Zarówno forma sztućców, ich linia jak i kształt mają wpływ na to jak smakować będzie potrawa.
Uchwyć smak – na co zwrócić uwagę dobierając sztućce?
Jakość sztućców w zdecydowanym stopniu wpływa zarówno na wygodę podczas jedzenia jak i ogólną estetykę przy stole. Wybierając sztućce warto postawić na uniwersalne połączenie tradycji i nowoczesności. Sztućce Gerlach wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10, która jest gwarancją trwałości i długowieczności. Współczesne projekty, które z jednej strony nawiązują do tradycji i elegancji, cechuje lekkość formy i ponadczasowość.
Sztućce wykonane z niskiej jakości materiałów, często są nieporęczne, źle wyważone i niestety utrudniają jedzenie, a walka z niewygodnymi sztućcami bardzo niekorzystnie wpłynąć może na odbiór smaku potrawy.
Na co zwrócić uwagę przy doborze sztućców? Istnieje kilka elementów, które wpływają na to jak dobrać odpowiednie sztućce. Wszystko zależy od tego czy szukasz uniwersalnych zestawów, które sprawdzą się i na co dzień i różne okazje, czy też chcesz rozdzielić te dwie sfery i mieć osobny zestaw co codziennego użytku i komplet wyłącznie na wyjątkowe okazje.
Sztućce Gerlach wykonane są z wysokiej klasy stali nierdzewnej 18/10, którą cechuje trwałość i odporność na uszkodzenia. Różnorodne wzornictwo pozwala na wykreowanie oryginalnego stylu, który pasować będzie do najbardziej różnorodnych charakterów wnętrz. Niezależnie od tego czy chcesz zdecydować się na jeden uniwersalny zestaw czy też chcesz mieć dwa komplety, na początek warto wybrać ogólny styl, który pasować będzie do wnętrza domu, a także komponować się z resztą zastawy stołowej. W przypadku nowoczesnych, minimalistycznych wnętrz warto postawić na proste i eleganckie wzornictwo. Zestaw sztućców, z których z powodzeniem korzystać będziesz mógł na codzień powinien być poręczny i wygodny. W przypadku wnętrz urządzonych w stylu skandynawskim doskonale sprawdzą się sztućce MUZA. Dla odmiany, we wnętrzach rustykalnych i tych bardziej tradycyjnych doskonale prezentować się będą sztućce CELESTIA, które cechuje klasyczny styl i delikatne zdobienie. Sztućce te doskonale sprawdzą się zarówno podczas kameralnego śniadania jak i eleganckiej, rodzinnej kolacji.
W przypadku sztućców dedykowanych wyjątkowym okazjom warto wybrać coś naprawdę wyjątkowego. Linia RETRO to stylowe i jedyne w swoim rodzaju sztućce, które sprawdzą się zarówno w eleganckimi tradycyjnym wnętrzu jak i kuchni w stylu glamour. Dzięki tym sztućcom każdy posiłek staje się luksusowy i wytworny wynosząc smak na wyższy poziom.
Jakość sztućców – po czym rozpoznać wysokiej klasy sztućce?
Sztućce są nieodłącznym elementem każdego posiłku. Bez wątpienia dobór wysokiej jakości produktów przekłada się na odbiór walorów smakowych podawanego dania. Po czym jednak poznać ich jakość i jak wybrać wysokiej klasy sztućce?
Sztućce ze stali nierdzewnej – najlepszy materiał
Warto zwrócić szczególną uwagę na materiał z jakiego stworzone są sztućce. Na rynku dostępnych jest wiele tanich zamienników srebra czy stali nierdzewnej, które niestety nie spełniają bezpiecznych dla zdrowia norm, ani nie gwarantują trwałości.
Wiodącym materiałem do produkcji sztućców jest stal nierdzewna, która zapewnia trwałość i odporność na rdzę, wszelkie deformacje i zarysowania. Stal nierdzewna nie traci swoich właściwości w wyniku kontaktu z żywnością lub wodą. Sztućce Gerlach wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10 nigdy nie stracą swojego blasku! Nawet po wielu latach użytkowania będą największą ozdobą stołu. Dodatkowo stal w żaden sposób nie zaburza smaku jedzenia i nie wchodzi z nim w żadne reakcje chemiczne.
Istotna jest również grubość materiału. Grubsza sztućce jak te z linii ANTICA czy RETRO są solidniejsze i jeszcze mniej podatne na potencjalne uszkodzenia mechaniczne.
Ile powinny ważyć dobre sztućce?
Ciężar sztućców w zdecydowanym stopniu wpływa na komfort użytkowania. Zbyt lekkie sztućce świadczą o słabym materiale wykonania i paradoksalnie ciężko nimi operować, te zbyt ciężkie dla odmiany mogą być dość uciążliwe w trakcie spożywania posiłków. Dlatego warto wybrać złoty środek – sztućce Gerlach są perfekcyjnie wyważone, a ich ciężar doskonale zbilansowany. Dobre sztućce powinny dawać poczucie solidności, powinny umożliwiać precyzyjny chwyt i być wygodne.
Sztućce z ergonomicznymi uchwytami
Niezależnie od linii i stylu wybranych sztućców, bardzo ważne jest, aby były zaprojektowane w taki sposób, aby idealnie pasowały z chwytem ludzkiej dłoni. Uchwyt łyżki, widelca czy noża powinien mieć ergonomiczny kształt i odpowiedni rozmiar. Wygodny wzór powinien pomóc w łatwiejszym i bardziej kontrolowanym jedzeniu. W przypadku małych, dziecięcych dłoni warto zainwestować w specjalne sztućce dla dzieci, które zostały stworzone specjalnie z myślą o małych rączkach i wspaniale wpływają zarówno na naukę operowania sztućcami podczas jedzenia jak i wygodę i komfort maluszka. Ergonomia sztućców może wpłynąć na subiektywne odczucia smakowe.
Sztućce powinny być również estetyczne
Sztućce ze stali nierdzewnej są najprawdziwszą ozdobą stołu. Warto potraktować je również jako element dekoracyjny kuchni czy jadalni. Wybierz zestaw sztućców, który komponować się będzie z wykończeniem Twojego domu. Dzięki wprowadzeniu na stół wysokiej klasy sztućców tworzysz niezapomnianą i niezwykłą atmosferę każdego posiłku. Sztućce oprócz wzoru różnic się mogą także wykończeniem. Sztućce Gerlach stworzone są zarówno w matowym wykończeniu jak i połysku. Pamiętaj, że dobre sztućce stanowią nie tylko narzędzie do jedzenia, ale także są elementem, który wyraża gust i dbałość o detal, a eleganckie sztućce mogą podnieść estetykę jedzenia.
Gwarancja wieczysta na sztućce
Wszystkie sztućce marki Gerlach objęte są wieczystą gwarancją. Jest to bardzo ważne ponieważ świadczy to o pewności producenta co do jakości oraz trwałości produktów. Wybierz jedne z wysokiej klasy sztućców z szerokiej oferty Gerlach.
Techniki jedzenia, a smak potrawy
To w jaki sposób przyjmujemy jedzenie do ust bezpośrednio wpływa na doświadczenie smaku. Jakość sztućców odgrywa istotną rolę. Sztućce ze stali nierdzewnej posiadają gładką i precyzyjną krawędź przez co pozwalają na dokładne krojenie mięsa i tworzenie kompozycji smakowej dopasowanej do potrawy. Jedzenie zupy kremowej o łyżce ze zbyt dużą miseczką może spowodować, że kubki smakowe nie wyczują subtelnych bodźców płynących z jedzenia i nie będzie można w pełni cieszyć się wyrazistym smakiem. Podanie do krwistego steka noża o zbyt małej ilości ząbków wpłynie zarówno na komfort jedzenia jak i walory smakowe – tak przygotowane mięso należy jeść małymi kęsami. Spożywanie delikatnego sernika zbyt dużym widelcem może spowodować, że ciasto nie będzie smakować.
Warto pamiętać, że jedzenie jest doświadczeniem sensorycznym, dlatego fakt czucia oraz odbioru wizualnego sztućców wpływa na percepcję smaku. Technika jedzenia sztućcami umożliwia natomiast dostosowanie się do rodzaju i konsystencji jedzenia, a także komponowanie różnych harmonii smakowych.
Podsumowując, sztućce mają znaczący wpływ na odbiór smaku potrawy. Wybierając odpowiedni zestaw sztućców należy zwrócić uwagę zarówno na jakość wykonania, materiał, ergonomię jak i estetykę. Są te elementy kluczowe. Percepcja smaku jest wynikiem bardzo wielu czynników. Oprócz tych determinujących smak samego jedzenia takich jak tekstura, temperatura, konsystencja, balans smaków (przyprawy i rodzaj samego jedzenia) są też bardziej subiektywne jak prezentacja i estetyka dania, emocje, technika jedzenia i wszystko to co składa się na indywidualne doświadczenie. Odkryj nowy wymiar smaku z Gerlach!