Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Jakie wielkanocne potrawy warto przygotować? Sprawdź, co podać na świąteczny stół i zainspiruj się, tworząc wyjątkową, smaczną kompozycję, która uświetni czas spędzany przy stole z najbliższymi osobami.
Dlaczego dobór potraw jest tak ważny w czasie Wielkanocy?
To święto jest niezwykle symboliczne. Wielkanocne potrawy zwykle niosą za sobą pewne głębsze znaczenia i dlatego dla wielu osób odpowiedni ich dobór jest po prostu bardzo ważny. Przykładowo, jajka kojarzą się z nowym życiem, a więc i z wiosną, odrodzeniem. Chrzan kojarzony jest z siłą i odwagą, a sól kojarzy się z oczyszczeniem, prawdą i siłą duchową. Większość tradycyjnie wykorzystywanych składników i dań ma przypisane jakieś konkretne znaczenie.
Oczywiście we współczesnym ujęciu wiele osób jest wierna tradycji tylko częściowo, coraz częściej zwracając uwagę np. na to, czy domownicy za nimi przepadają i czy jedzenie się nie zmarnuje. Łatwy dostęp do różnorodnych składników pozwala też na różnorodne eksperymenty i tworzenie nowoczesnych dań, które doskonale uzupełniają wielkanocny stół. To wtedy akcesoria kuchenne oraz kreatywność idzie w ruch! Jednak wielość możliwości czasem wcale nie pomaga. Co warto podać na świąteczny stół?
Co podać na wielkanocne śniadanie?
Wielkanocne śniadanie zwykle kojarzy się z obfitością i jest nieco inne, niż zwyczajne, polskie, często przygotowywane w pośpiechu. Nie raz i nie dwa na stołach stoją ozdobne garnki lub wazy z zupą: domowy żurek, lub barszcz biały to ten element, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie tego posiłku. Poza tym na stole może znaleźć się biała kiełbasa, nie powinno brakować jajek, pasztetów czy sałatki jarzynowej. Warto podać też serek twarożkowy, czy rzeżuchę, a także nie zapomnieć o świeżym chlebie na zakwasie. Tradycyjnie na stole powinien znaleźć się również baranek, np. wykonany z masła.
Wielkanocne śniadanie dla wegan
Wielkanocne potrawy często zawierają w sobie jajka, dlatego też osoby na diecie wegańskiej mogą mieć problem, aby znaleźć na stole coś dla siebie. Warto więc zadbać i o nich. Możesz przygotować pastę na chleb na bazie tofu, przygotować wegański żurek, zadbać o roślinne masło, czy o pasztet w wersji wegańskiej. Takie dania pomogą też nieco urozmaicić smaki, które tego dnia znajdą się na stole.
Co podać na wielkanocny obiad?
Wielkanocny obiad to zwykle już drugie wspólne spotkanie przy stole, często odbywane z udziałem gości. W trakcie takiego spotkania warto podać schab ze śliwką lub morelą, kaczkę z jabłkami, czy rolady mięsne z farszem jajecznym. Tradycyjnie, w tym czasie podaje się dania mięsne na znak zakończenia postu. Łączy się je często z owocami. Naczynia żaroodporne przydadzą się do przygotowania wielu z tych dań.
Oczywiście można również podać żurek czy barszcz lub postawić na nowocześniejsze, lżejsze dania, takie jak zupa krem, czy różnego rodzaju sezonowe sałatki z młodych warzyw.
Co podać na wielkanocny deser?
Wielkanocny deser powinien być również obfity, aby podkreślić odświętny czas. Istnieje wiele ciekawych ciast, które możesz w tym okresie przygotować. Przygotuj formy do pieczenia i zabierz się do przygotowania na przykład mazurka wielkanocnego, czyli niskiego ciasta na kruchej bazie. Oczywiście koniecznie na stole musi znaleźć się babka wielkanocna. Wiele osób przygotowuje również sernik (niekoniecznie z rodzynkami), a we wschodniej części Polski często na stole ląduje Pascha. Możesz również przygotować deserki w pucharkach, ciasto marchewkowe albo brownie.
Nowoczesne pomysły na wielkanocne potrawy
Wielkanocne potrawy nie muszą być wcale nudne. Czasem wystarczy sięgnąć po znane składniki i stworzyć z nich coś pomysłowego, lub przeciwnie: do tradycyjnych przepisów dodać nowoczesny element. Na przykład, doskonale sprawdzą się jajka faszerowane pastą z awokado oraz kolendry. Zamiast zwykłej babki, możesz zrobić ją o smaku kokosowym, z limonkowym lukrem – to będzie doskonałe połączenie! Dobrze sprawdzi się też pasztet z cieciorki z żurawiną i orzechami włoskimi. A może chcesz stworzyć danie wytrawne o wyjątkowej prezencji? Chwyć za noże kuchenne, pokrój warzywa i stwórz wyjątkową tartę, do której dodasz np. szparagi, szpinak, ricottę, czy jajka.
Jak zaplanować świąteczne menu?
Przygotowując świąteczne menu, warto wcześniej rozpisać sobie listę gości, określając ich ilość, zwyczaje oraz potrzeby żywieniowe. Dzięki temu kupisz odpowiednie składniki, a także upewnisz się, że np. posiadasz potrzebne patelnie i garnki, aby bez przeszkód przygotować wybrane przepisy.
Pamiętaj, aby zadbać o różnorodność. Rozpisz dania o różnych profilach smakowych, podawane na ciepło, jak i na zimno. Warto zadbać o to, by miały one różne składniki i kaloryczność, a także dopilnować, by przynajmniej część z nich była łatwa w późniejszym przechowywaniu.
Niektóre dania lub półprodukty przygotuj wcześniej. Pieczenie ciast może się odbyć 2-3 dni przed świętami. Warto też zadbać o zakwas na żurek. Postaraj się zaplanować wszystko tak, aby w same święta raczej skupić się na odgrzewaniu jedzenia, a nie na gotowaniu go od podstaw.
Jakich dań lepiej nie podawać na Wielkanoc?
Choć wielkanocne potrawy mogą być naprawdę różnorodne, istnieją takie, które nie nadają się najlepiej na stół w tym okresie. Ponieważ bigos, czy golonka są ciężkostrawne, raczej nie serwuje się ich na wiosennym stole. Warto unikać też ryb, które kojarzą się raczej z wigilią Bożego Narodzenia. Nie podaje się też wówczas zupy grzybowej, czy dań typu „fast food”: pizzy, burgerów itd. Te lepiej sprawdzają się po świętach lub też w trakcie mniej oficjalnych spotkań.
Jeśli chodzi o desery, raczej nie podaje się tortów z masą cukrową, kremów na bazie alkoholu, czy rozbudowanych deserów lodowych.
Jak zadbać o wygląd wielkanocnego stołu?
Poza doborem odpowiednich potraw warto zadbać o wygląd wielkanocnego stołu. Zwróć uwagę na zastawę: elegancka i biała porcelana, piękne szkło i wysokiej jakości, błyszczące sztućce same w sobie zrobią niezwykły efekt. Obrus powinien być biały, jednak możesz przełamać go kolorowymi, pastelowymi ozdobami. Żółcie, zielenie, pudrowe róże i błękity doskonale się sprawdzą. Nie przesadzaj jednak z nadmiarem ozdób.
Mamy nadzieję, że najbliższe święta będą dla Ciebie prawdziwą przyjemnością i że nasze wskazówki ułatwią Ci przygotowania.