Wegańska Wielkanoc może być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza jeśli jesteś dopiero na początku tej drogi. W końcu te święta często kojarzą się z potrawami na bazie produktów pochodzenia zwierzęcego. Na stole zwykle nie brakuje jajek czy kiełbasy. Jakie potrawy wegańskie na Wielkanoc przygotować, by zachować ducha świąt i jednocześnie jeść tak, jak lubisz?
Wegańska Wielkanoc – to może być wyzwanie
Wegańska Wielkanoc może być wyzwaniem, zwłaszcza jeśli nigdy wcześniej na Twoim stole nie pojawiały się ograniczenia co do serwowania mięsa lub potraw odzwierzęcych. Nie da się ukryć: tradycyjnie, z powodu końca postu, to właśnie w tym czasie sięgało się po mięso, nabiał, czy symbol nowego życia, jakim są jajka. To jednak nie oznacza, że takie zadanie jest niemożliwe. Wystarczy odpowiednio się przygotować, by stworzyć naprawdę pyszne, wegańskie dania i zachować ducha świąt. Mamy nadzieję, że nasze propozycję Cię zainspirują. Sięgnij po akcesoria kuchenne Gerlach i przygotuj pyszne potrawy wegańskie na Wielkanoc.
Potrawy wegańskie na Wielkanoc – przygotuj śniadanie
W trakcie wielkanocnego śniadania największym wyzwaniem jest zastąpienie jajek. Nie da się ukryć, że to właśnie one często wprowadzają wszystkich w odpowiedni klimat. Ale bez obaw! Przede wszystkim wcześniej zaopatrz się w sól kala namak, której smak przywodzi na myśl właśnie jajka. Dzięki niej z wykorzystaniem tofu, wegańskiego majonezu, musztardy i szczypiorku przygotujesz naprawdę pyszną wegańską pastę, doskonałą na kanapki, która będzie zbliżoną konsystencją do pasty jajecznej. Ponadto jest szybka w przygotowaniu – nie będą potrzebne do tego żadne patelnie, czy inne dodatkowe naczynia.
Na wielkanocne śniadanie często podaje się również pasztet. Możesz więc przygotować go w wegańskiej wersji. Sięgnij po formy do pieczenia w kształcie keksówki i upiecz go na bazie ciecierzycy, marchewki, selera, cebuli i pysznych przypraw. Na pewno wyjdzie aromatycznie! Kolejnym pomysłem jest przygotowanie tradycyjnej sałatki jarzynowej, ale bez dodatku jajek. Warto dodać do niego wegański majonez oraz ugotowany kalafior.
Pięknie będą się prezentować również kanapki z hummusem z rzeżuchą oraz półmisek pełen pokrojonych warzyw i wegańskiego zamiennika sera, co pozwoli na przygotowanie smacznych kanapek. Do idealnego pokrojenia składników warto wykorzystać dobrze naostrzone noże kuchenne.
Wegańska Wielkanoc: co przygotować na obiad?
Wegański obiad na Wielkanoc również może być smakowity i sycący. Warto zacząć od przygotowania tradycyjnej zupy w wegańskiej wersji. Przydadzą Ci się do tego garnki. Przygotuj żurek na zakwasie, do którego zamiast kiełbasy dodasz wędzone tofu. Jeśli nie przepadasz za tą zupą, możesz stworzyć krem z białych warzyw na bulionie warzywnym – też będzie wyśmienicie smakować!
Na danie główne możesz przygotować pyszną tartę warzywną na wegańskim cieście kruchym. To danie będzie efektownie wyglądać, zwłaszcza jeśli sięgniesz po wysokiej jakości naczynia żaroodporne i stworzysz danie we wspaniałym kształcie. Możesz również przygotować wegańską pieczeń z różnorodnych warzyw razem z kaszą.
Jako dodatki do obiadu możesz przygotować sałatki, np. z rukolą oraz pomidorkami koktajlowymi. Nie zapomnij też o podaniu pieczywa. Świetnie sprawdzi się świeżo upieczona focaccia albo bagietka, serwowane z oliwą. Możesz serwować ją z tłuszczem smakowym, np. czosnkowym.
Co na wegański wielkanocny deser?
Wielkanoc tradycyjnie kojarzy się również z często bardzo słodkimi mazurkami albo rozpływającymi się w ustach sernikami. Weganie nie muszą zaś rezygnować z pysznych deserów – grunt to znaleźć odpowiedni zamiennik. Bez problemu przygotujesz na przykład wegańską babkę, pomijając jajka i zastępując masło roślinnym tłuszczem. Taki przepis może wyjść wyśmienicie, a samo ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.
Świetnie sprawdzi się również wegańskie ciasto marchewkowe albo wegański odpowiednik sernika, którego masę przygotowuje się na bazie tofu. Bez problemu przygotujesz również wegański mazurek, tworząc spód z dodatkiem oleju kokosowego zamiast masła. „Kajmak” przygotujesz zaś na bazie świeżo przygotowanego karmelu i wegańskich zamienników mleka bądź śmietanki.
Potrawy wegańskie na Wielkanoc – nasze przepisy
Jeśli dalej nie masz pomysłu, co przygotować na wegańską Wielkanoc, zainspiruj się przepisami, które przygotował dla nas Tomek Mędrek, nasz ambasador, specjalizujący się w tworzeniu pysznych, wegańskich propozycji na posiłki.
Na śniadanie możesz przygotować na przykład kremową tofucznicę z dodatkiem kurek. Choć trudno je zebrać na wiosnę, bez problemu kupisz je w wersji mrożonej i przygotujesz naprawdę pyszne śniadanie, które zachwyci Cię swoją konsystencją. Sprawdź przepis TUTAJ.
Obiad możesz zacząć od wegańskiego żurku na bogato, przygotowanego z kiełbaskami roślinnymi. Przepis znajdziesz TUTAJ. Następnie możesz zaserwować tradycyjny obiad w wegańskiej wersji: bitki sojowe z ziemniakami i pysznymi buraczkami. Dokładną instrukcję na ich przygotowanie znajdziesz TUTAJ.
Jak podać dania na wegańską Wielkanoc?
Przygotowanie dań na Wielkanoc to jedno, odpowiednie podanie ich na stole to drugie! Warto zadbać, aby w tym czasie na stole pojawiły się spójne elementy: sztućce powinny dobrze pasować do talerzy i szklanej zastawy. Ponadto dobrze jest zadbać o subtelne, eleganckie ozdoby. Nie może być ich zbyt dużo (mogą przytłoczyć i utrudnić dostęp do dań), jednak pojedyncze figurki, czy ładnie skomponowane bukiety świeżych kwiatów sprawią, że ten czas spędzany z rodziną stanie się szczególnie wyjątkowy. Warto zadbać również o to, aby w tle słychać było przyjemną, delikatną muzykę.
Niektóre dania możesz serwować od razu na talerzach, przygotowując porcje wcześniej. Ozdób je wówczas sosem, czy smakowym majonezem albo jadalnymi kwiatami, tak aby Twoi bliscy poczuli się niczym w gwiazdkowej restauracji.
Mamy nadzieję, że te święta będą dla Ciebie wyjątkowe, a wegańskie pomysły na potrawy pozwolą Ci na spędzenie ich tak, jak lubisz.