Patelnia grillowa MONOLIT 24 cm
Żurek wegański na bogato to tradycyjne polskie danie w nowoczesnym wydaniu, które warto przygotować na święta. Zaskakuje bogactwem smaku. Podana ilość składników wystarczy do podania 8 dużych porcji. Przepis przygotował Tomek Mędrek, bloger i twórca wegańskich przepisów.
Jakie składniki są potrzebne na wegański żurek na bogato?
- 2 l bulionu
- około 0,5 l zakwasu żytniego na żurek
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki neutralnego oleju (np. rzepakowego)
- 4 ziemniaki
- 10 białych kiełbasek roślinnych
- kostka wędzonego tofu (180-200g) + ewentualnie ½ kostki na skwarki
- 1-2 łyżki chrzanu + wedle uznania do każdego talerza
- pietruszka/szczypiorek do podania
Jak przygotować wegański żurek na bogato?
Ziemniaki obierz (pomoże Ci w tym obieraczka SOLID), lub dokładnie wyszoruj, a następnie pokrój w ósemkę lub w kostkę. Polej je olejem i posyp łyżką majeranku. Wymieszaj, a następnie wyłóż na blachę do pieczenia.
Zapiekaj je w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu, w temperaturze w temperaturze 180°C, aż się przyrumienią (około 15-20 minut).
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbaski pokrój w plasterki, a tofu w kostkę. W naczyniu o pojemności ok. 3-4 l, np. w garnku NATUR 24 cm rozgrzej olej. Smaż na nim przygotowane produkty, aż złapią kolor. Następnie wrzuć na kiełbaski cebulę i smaż na średnim ogniu, aż lekko zmiękną (ok. 10 minut).
Całość zalej ciepłym bulionem, a następnie gotuj przez 5-10 minut. Dolej zakwas i gotuj go, aż wszystko zgęstnieje. Dodaj pozostały majeranek, rozcierając go w dłoniach. W tym momencie możesz dodać również 1-2 łyżki chrzanu. Jeśli w trakcie gotowania zauważysz wytrącającą się pianę, to zbierz ją delikatnie i odrzuć. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Jak podać wegański żurek na bogato?
Kiełbaski usmaż lub grilluj na patelni MONOLIT. Możesz również przygotować dodatkowe skwarki z tofu. Pokrój je w drobną kostkę i usmaż na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Tofu powinno mieć złoty kolor.
Na dnie głębokiego talerza wyłóż łyżkę kremu, ułóż na niego kilka ziemniaków, a następnie całość zalej żurkiem. Ułóż kiełbaskę i posyp żurek skwarkami z tofu. Udekoruj ziołami. Tak przygotowany talerz jest gotowy do podania. Smacznego!
Ile zakwasu dodać do żurku wegańskiego na bogato?
Zakwas możesz dolewać partiami do gotującego się bulionu i odczekać chwilę, by sprawdzić, czy konsystencja jest odpowiednia – w podanych proporcjach żurek będzie dość zawiesisty.
Czym przyprawiać żurek wegański na bogato?
Jeśli w Twojej okolicy żurek przyprawia się czymś innym, niż majerankiem to śmiało, przypraw go na swój własny, lokalny sposób!
Czy wszystkie składniki trzeba dodać do żurku wegańskiego?
Wszystkie dodatki są oczywiście opcjonalne, jeżeli lubisz coś innego lub chcesz dodać jakiś tradycyjny składnik, którego używa się w Twoim domu, to jak najbardziej możesz to zrobić!
Autor przepisu:
Tomek Mędrek
Bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomek.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.