Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Jak przygotować Wielkanoc bez mięsa? Wegetariańska Wielkanoc nie musi być trudna! Nie musisz rezygnować z tradycyjnych dań, wystarczy, że nieco je zmodyfikujesz i dodasz do nich trochę współczesnego twistu. Jakie dania wegetariańskie na Wielkanoc się sprawdzą? Sprawdź, jakie pyszne potrawy stworzyć na świąteczny stół.
Wielkanoc bez mięsa – to łatwiejsze niż myślisz!
Wielkanoc to święta, które poza jajkami kojarzą się też z mięsnymi daniami. Z tego powodu dla wielu osób zastąpienie kiełbasy, czy też szynki może wydawać się wyzwaniem.
W czasach, kiedy tak wiele wegańskich i wegetariańskich produktów jest dostępnych przez cały rok, stworzenie dań bez dodatku mięsa naprawdę nie jest trudne. Dlatego warto czasem zrezygnować z tradycyjnych przepisów spróbować przyrządzić nowoczesne dania odpowiednie również dla wegetarian.
Pamiętaj, że jeśli nawet używasz innych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka czy mleko, warto wybrać składników pochodzenia ekologicznego. Nie tylko są wyższej jakości, ale stawiając na nie, dbasz również o rozwój zrównoważonego rolnictwa.
Jeśli poszukujesz pomysłów na Wielkanoc dla wegetarian sprawdź nasze inspiracje TUTAJ.
Co przygotować na śniadanie wielkanocne bez mięsa?
Śniadania wielkanocne to przede wszystkim jajka w najróżniejszej formie. Przygotuj tradycyjną sałatkę jarzynową, pastę jajeczną i jajka na miękko, twardo, czy w koszulce.
Na wielkanocnym stole zwykle obecna jest również szynka, pasztet czy pieczeń. Spróbuj wymienić mięsne dodatki na te pochodzenia roślinnego, np. wędzone lub marynowane tofu. Możesz stworzyć też pastę z awokado, orzechową, czy czosnkową. Dzięki temu urozmaicisz świąteczny stół i wcale nie odczujesz braku tradycyjnych wędlin.
Wielkanocny obiad bez mięsa
Tradycyjnie na Wielkanoc pierwszym daniem jest żurek z kiełbasą. Sama zupa może jak najbardziej być wegetariańska. Zakwas przygotowuje się ze składników zbożowych, a bazą dania może być wywar warzywny. Z kiełbasy możesz po prostu zrezygnować bądź zastąpić ją np. boczniakami, które obecnie są dość łatwo dostępne (możesz nawet wyhodować je samodzielnie w domu).
Na drugie danie możesz przygotować tartę. Dzięki temu stworzysz posiłek, który przełamie tradycje, ale jednocześnie w dalszym ciągu będzie elegancki i ucieszy całą Twoją rodzinę. Pomysłów na wegetariańską tartę jest mnóstwo. Możesz stworzyć ją na przykład z bakłażanem oraz kozim serem – na pewno taki posiłek przypadnie do gustu całej Twojej rodzinie!
Jeśli zaś poszukujesz wegańskiej opcji na obiad, przygotuj francuskie ratatouille. Jest dość proste w przygotowaniu i może pełnić również funkcję przekąski albo dodatku do wspólnego obiadu.
Wegański pasztet – z jakich składników go przygotować?
Domowa pieczeń czy pasztet są dobrym dodatkiem na wielkanocny stół, dlatego że można je podać również na kolację, bądź przekąsić w ciągu dnia. Jeśli chcesz jednak zrezygnować z mięsa, możesz je zastąpić wegańską lub wegetariańską wersją. Zamiast mięsa, stwórz pieczeń na bazie marchewki, kaszy jaglanej, soczewicy oraz innych warzyw. Jej konsystencja jest bardzo podobna do konsystencji pasztetu, dlatego będzie naprawdę dobrym zastępnikiem, który sprawdzi się jako dodatek do świątecznych dań.
Wegetariańska Wielkanoc – zwróć uwagę na sery!
Nim podasz na stół bez mięsa sery, zwróć uwagę na ich skład. Większość serów w sklepach to sery podpuszczkowe, tworzone przez ścinanie mleka. A do wielu z nich, zwłaszcza tych długo dojrzewających, dodaje się tą pochodzenia odzwierzęcego, zazwyczaj produkowaną z żołądków cieląt. Dlatego też tak przygotowane sery nie są w pełni wegetariańskie.
Chcesz dowiedzieć się więcej o podpuszczce? Przeczytasz o tym TUTAJ.
Wielkanoc bez mięsa? Sprawdź te przyprawy i składniki
Jeśli chcesz przygotować Wielkanoc bez mięsa i stawiasz na ograniczenie produktów odzwierzęcych, zadbaj o odpowiednie przyprawienie dań. To one sprawią, że dania zyskają pełnię smaku. Smaku umami potrawom nada sos sojowy (jest znacznie zdrowszy od maggi!). Postaw również na płatki drożdżowe oraz na wędzoną paprykę. Dzięki tym dodatkom rezygnacja z mięsa w okresie wielkanocnym naprawdę będzie łatwiejsza.
Wegetariańskie desery na Wielkanoc – na ten składnik uważaj!
Przygotowanie wegetariańskich deserów nie jest tak naprawdę wyzwaniem, jednakże warto zwrócić uwagę na składnik, jakim jest żelatyna. Wykorzystuje się go przede wszystkim w sernikach na zimno, a także do stabilizacji kremów, co ma znaczenie, gdy przygotowujesz tort na Wielkanoc. Jednakże pochodzi ona z kolagenu zawartego w kościach, w skórze czy chrząstkach zwierząt, dlatego osoby niejedzące mięsa często z niej rezygnują.
Bez obaw jednak! Żelatynę możesz bez większych problemów zastąpić agarem, czyli wodą z ciecierzycy. Bez problemu kupisz ją w większości sklepów.
Poza tym większość tradycyjnych ciast jest wegetariańska. Bez obaw możesz przygotować babkę, kajmak, czy sernik wypiekany w piekarniku. Jeśli zaś chcesz ustabilizować śmietanę, zamiast żelatyny możesz użyć specjalnie przygotowanego stabilizatora, który według wielu osób jest łatwiejszy w użyciu.
Wegetariańskie dania bez mięsa na Wielkanoc – przepisy
Szukasz nie tylko inspiracji, ale również sprawdzonych przepisów na wegetariańskie dania bez mięsa? Bez obaw, mamy kilka takich, które mogą Ci się sprawdzić.
Na Wielkanoc warto przygotować żur i dlatego też mamy propozycje w pełni wegańską. To bogata, pełna smaku i pożywna zupa, w której znajdziesz ziemniaki, wędzone tofu czy roślinne kiełbaski. Przepis znajdziesz TUTAJ.
Świąteczny stół nie może funkcjonować również bez sałatki. Dlatego proponujemy, by w tym czasie przygotować ją w wersji wegańskiej. Stworzona na bazie ziemniaków z marynowaną cebulką i tofu jest naprawdę wyborna. Sprawdź przepis TUTAJ.
Możesz również przygotować pyszne tartaletki, wypełnione idealnie słodko-kwaśnym lemon cudrem. To doskonały sposób na pyszny deser wielkanocny, który idealnie łączy kruche ciasto ze smacznym wnętrzem. Ozdobione kruszonką i dowolnymi dodatkami, sprawią radość Twojej rodzinie. Sprawdź nasz przepis TUTAJ.
Wielkanoc bez mięsa – sprawdź się w kuchni
Rezygnacja z jedzenia mięsa w okresie wielkanocnym może być własnym postanowieniem, wyzwaniem bądź próbą sprostania wymogom dietetycznym. Z roku na rok ilość osób ograniczających mięso w swojej diecie rośnie, dlatego istnieje dość duża szansa, że i wśród Twoich bliskich jest taka osoba. Wówczas warto zadbać o inkluzywność stołu, czy to przygotowując zamienniki, czy to po prostu rezygnując w tym okresie z mięsa i stawiając na równie smaczne, lecz nie zawierające go dania. Sprawdź swoje umiejętności kulinarne i kreatywność, przygotowując wyjątkowe, bezmięsne posiłki. Może to będzie nowa tradycja w Twoim domu?