Nóż szefa kuchni, nóż do obierania i nóż do pieczywa to podstawowe wyposażenie w każdej kuchni. Możesz je kupić oddzielne lub w bloku wraz z innymi nożami.
Jeśli cenisz dobry design i preferujesz określony styl wnętrza, dopasuj noże do swojej kuchni. Bloki noży są atrakcyjnym dodatkiem. Znajdziesz wśród nich takie wykonane z olejowanego drewna bukowego (idealne do wnętrz w stylu skandynawskim, gdzie przeważają drewniane elementy), drewniane lub stalowe o industrialnej formie (wpisującej się doskonale w nowoczesne aranżacje), a nawet nawiązujące swoją stylistyką do naturalnych odcieni granitu.
Wskazówka!
Zanim spojrzysz na wygląd, odpowiedz sobie na pytanie, jakich noży potrzebujesz i jeśli masz możliwość – sprawdź, czy dobrze leżą w dłoni (powinny być odpowiednio wyważone), zwłaszcza nóż szefa kuchni.
Ostrze i rękojeść
Ostrza noży kuchennych wykonuje się z różnych materiałów (m.in. stali, ceramiki, tytanu), jednak najczęściej spotykanymi są te ze stali nierdzewnej. Charakteryzują się one wysoką wytrzymałością i trwałością, ale żeby jak najdłużej służyły, trzeba o nie dbać – zmywać ręcznie (nie powinno się myć ich w zmywarce) i osuszać od razu po umyciu.
Rączki noży mogą być wykonane ze stali, ale nie tylko. Popularnością cieszą się również drewniane lub z tworzyw sztucznych z powłoką typu Soft Touch, gwarantującą pewny chwyt.
Noże w bloku
Blok z nożami to bardzo wygodne rozwiązanie, które jednocześnie chroni ostrza przed niszczeniem. Ustawiony na kuchennym blacie sprawia, że noże są zawsze pod ręką, a dodatkowo podkreślają styl kuchni. Dzięki tej opcji łatwiej zachować porządek – noże zawsze są na swoim miejscu i nie trzeba przechowywać ich w szufladzie.
Na rynku dostępne są różne wielkości bloków, ale najczęściej spotyka się zestawy z 5 nożami. W ich skład wchodzą:
- nóż szafa kuchni albo Santoku,
- nóż do pieczywa,
- uniwersalny nóż kuchenny,
- mały nóż do krojenia,
- nóż do jarzyn/obierania.
Noże pojedyncze
W zależności od potrzeb, noże możesz kupować oddzielnie, skupiając się wyłącznie na tych, które są niezbędne w Twojej kuchni lub stopniowo uzupełniać swoją kolekcję.
Niezależnie od tego, ile czasu spędzasz na gotowaniu, jak często to robisz i na jakim poziomie zaawansowania aktualnie się znajdujesz, inwestycja w dobre noże to konieczność. Zwróć uwagę przede wszystkim na ich rozmiar, kształt, ostrze oraz styl. Dopasuj je do swoich potrzeb i kuchni, aby nie tylko spełniały swoją podstawową funkcję, ale też stanowiły atrakcyjny dodatek do wnętrza.
Zapoznaj się z poszczególnymi rodzajami noży oraz ich zastosowaniem.